Skip to main content

Γκάγκα για ηπατίτιδα: Δεν υπάρχει ανησυχία, δεν κολλάει από παιδί σε παιδί

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στη σημερινή ενημέρωση υπήρξε καθησυχαστική τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην ανησυχούμε.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σύμφωνα με τα όσα είπε η Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Η κ. Γκάγκα υπήρξε καθησυχαστική τονίζοντας πως πρέπει να προσέχουμε αλλά να μην ανησυχούμε.

Τόνισε πως οι υγειονομικές αρχές είναι ούτως ή άλλως σε επαγρύπνηση, και εξήγησε πως τα κρούσματα δεν συνδέοντα το ένα με το άλλο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάλεσε τους γονείς να παρακολουθούν την κλινική εικόνα των παιδιών τους και εφόσον δουν ύποπτα συμπτώματα (πχ στο χρώμα των ούρων) να απευθυνθούν σε γιατρό.

Παράλληλα επισημάνθηκε πως οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το εάν το παιδί τους κολλήσει μέσω του παιχνιδιού με άλλα παιδιά, συστήνοντας να σε γονείς να μην αποτρέπουν τα παιδιά να παίζουν μεταξύ τους.

Για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή η οποία είχε έξαρση τέλη Μαρτίου, αρχές Απρίλιου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιο πιθανός για τα περιστατικά θεωρήθηκε αδενοϊός.

«Παρακολουθούμε τις μελέτες και τα περιστατικά στο εξωτερικό, πρόκειται για ένα φαινόμενο ισχυροποίησης ενός διαδεδομένου ιού, αλλά μιλάμε για σπάνια κατάσταση» τόνισε.

«Προς το παρόν συστήνουμε στους γονείς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής στα παιδιά τους. Μένει να δούμε από τις μελέτες αν είναι μόνο αδενοϊός ή αν υπάρχει και κάτι άλλο» εξήγησε

«Υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη για να καταλάβουμε γιατί ένας τόσο εξαιρετικά συνηθισμένος ιός άρχισε να δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε.