Skip to main content

Γκάγκα: Το εμβόλιο φαίνεται να πιάνει το νέο στέλεχος της Όμικρον

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το εμβόλιο πιάνει το νέο στέλεχος Όμικρον, ωστόσο σε δύο εβδομάδες θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Για τη δυνατότητα διενεργείας της τρίτης δόσης νωρίτερα από τους έξι μήνες υφυπουργός ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες είναι μικρότερη η προστασία και είναι προς όφελος των πολιτών να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση.  

Για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό επισήμανε ότι είναι ασφάλεια για  όλο τον κόσμο ο γενικός εμβολιασμός. Η υπουργός τόνισε παράλληλα  ότι το 90% των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση είναι άνω των 60, και είναι πολύ σημαντικό να τους προστατέψουμε.

Ερωτηθείσα για όσους ασθενείς αρνούνται την διασωλήνωση, ανέφερε ότι στο Σωτηρία χθες Πέμπτη υπήρχαν δυο περιστατικά, μια γυναίκα 56 ετών και μια 41 ετών, που δεν δέχονταν να διασωληνωθούν, και η Εισαγγελία ανέφερε στους γιατρούς ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι...  

Ανέφερε ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για την προστασία από τον κορωνοϊό σε τρίτες χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις  για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.
 
Με αφορμή τις σοβαρές νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και τις απώλειες, η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι κατά την προσωπική της άποψη πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.