Skip to main content

Γκέιτς: Η κλιματική αλλαγή είναι πιο επικίνδυνη από την πανδημία

Ο ιδρυτής της Microsoft θεωρεί τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή πιο επικίνδυνες ακόμη και από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή θεωρεί ο Μπιλ Γκέιτς πιο επικίνδυνες ακόμη και από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ πιστεύει ότι η ατομική ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί το ισχυρότερο όπλο για την προστασία του κλίματος. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο ιδρυτής της Microsoft εκτιμά ότι είναι αποτελεσματικά και για τις παραλλαγές του ιού και ότι οι πλούσιες χώρες θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους έως το τέλος του έτους.

«Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως απαιτείται ακόμη πολύ μεγαλύτερη γενναιοδωρία. Αν το καταφέρουμε, μέχρι το 2022 θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την έκπληξή του για τις θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων και του ιδίου. «Μου είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθώ γιατί θα πρέπει να θέλω να παρακολουθώ τους ανθρώπους. Και ποια είναι η σχέση μεταξύ μικροτσίπ και εμβολίων. Δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Μερικοί έχουν ξεφύγει τόσο που πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν πρέπει καν να τους απαντάει», δήλωσε ο αμερικανός μεγιστάνας, αναφερόμενος στην σχετική θεωρία που κυκλοφορεί.

Ο κ. Γκέιτς απέρριψε ακόμη τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος κερδίζει από την πανδημία. «Όλη η δουλειά μου είναι εθελοντική. Ο πλούτος μου μειώνεται κάθε χρόνο λόγω του Ιδρύματος, το οποίο τώρα επενδύει σε αυτές τις εκστρατείες», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψή του, πολύ πιο επικίνδυνες από την τρέχουσα πανδημία είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες, όπως είπε, «δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο εύκολα, όπως με ένα εμβόλιο». Πρέπει, πρόσθεσε, να ληφθεί εδώ υπ'όψιν όλη η οικονομία. Απαιτείται τεράστια αλλαγή, αλλά ακόμη δεν υπάρχει για αυτό σχέδιο, τόνισε.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η ατομική ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί πολύ ισχυρό όπλο σε αυτή την προσπάθεια και αναφέρθηκε στην εταιρία του, η οποία, όπως εξήγησε, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την προστασία του κλίματος και έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά ασφαλή τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας. Δεν επέκρινε ευθέως την απόφαση εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας που έχει λάβει το Βερολίνο, ζήτησε όμως «να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να παραμείνουμε ανοιχτοί σε κατασκευές που προσφέρουν εντελώς διαφορετικά πρότυπα ασφάλειας απ' αυτά που γνωρίζαμε στο παρελθόν».

Αναφερόμενος στον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στην στάση του κατά την πανδημία, ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε ότι οι πολιτικές του έχουν συνολικά βλάψει πολύ τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση «θα ακούσει σίγουρα τους ειδικούς και δεν θα καλέσει κάποιους ανόητους στην Ομάδα Δράσης κατά του κορωνοϊού».