Skip to main content

Γκίζι: Δεν φταίει η Ελλάδα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων

Δριμύτατες επικρίσεις του προέδρου του Die Linke κατά της γερμανικής κυβέρνησης - «Δεν ήταν διατεθειμένη για συμβιβασμούς»

Σφοδρή κριτική κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τη στάση που τήρησε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εξαπολύει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, καταλογίζοντας στο Βερολίνο ότι υποδαυλίζει φόβους στην Ευρώπη που έχουν οδηγήσει στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit, ο Γκίζι υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση μάλλον απέτυχε να διαπραγματευτεί μια αποδεκτή συμφωνία για όλες τις πλευρές με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, αναφέρει ο Γκίζι. Όμως δεν φταίει η Αθήνα, τουλάχιστον όχι πρωτίστως, προσθέτει. Η κύρια αιτία βρίσκεται στην απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να σκεφτεί έναν άλλο δρόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως εξηγεί, ο άλλος δρόμος θα μπορούσε να ήταν ο διαχωρισμός από το πρόβλημα του χρέους του απολύτως αναγκαίου εκσυγχρονισμού των ελληνικών δομών, περιλαμβανομένης της επίσης αναγκαίας οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Για το πρόβλημα του χρέους, σημειώνει ο Γκίζι, θα έπρεπε να υπάρξει μια κοινή, ευρωπαϊκή λύση.

Αντ' αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε σε μια κατάσταση στην οποία τα μεμονωμένα κράτη μέλη ανταγωνίζονταν το ένα το άλλο. Η εναλλακτική, εξηγεί ο Γκίζι, θα ήταν μια αλληλέγγυα κοινότητα, η οποία θα επωφελούνταν από τα κοινά κέρδη που θα προέρχονταν από την ανάπτυξη της οικονομίας, την επέκταση των δημόσιων δομών και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Προφανώς στη Γερμανία επικρατεί η σχεδόν παρανοϊκή ιδέα ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν να περνούν καλά εις βάρος του Βερολίνου, χωρίς να κουνούν το δαχτυλάκι τους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Die Linke.

Ο φόβος αυτός προβλήθηκε στην Ελλάδα. Όμως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά εξίσου την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, τονίζει ο Γκίζι, είναι ότι η πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε ενίσχυσε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο εξωτερικό. Η γερμανική κυριαρχία οδήγησε στη δημιουργία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ενίσχυσε το Εθνικό Μέτωπο (FN) στη Γαλλία.

Οι άλλες χώρες της Ε.Ε., οι άλλοι λαοί, δεν επιθυμούν μια γερμανική Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Γκίζι. Ίσως να επιθυμούν μια πραγματική ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, αντί για το κουφάρι ενός κοινού νομίσματος, το οποίο περισσότερο διχάζει παρά ενώνει. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή υποφέρει από μια ισχυρή απώλεια του κύρους της, την οποία πρέπει να πληρώσει ο λαός της, καταλήγει ο Γκίζι.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εμφανίζεται ως νικήτρια, καταλήγει ο Γκίζι. Όμως οι νικητές που δεν μπορούν να σταματήσουν να κερδίζουν, αργότερα σίγουρα χάνουν.