Skip to main content

Γνωρίζοντας το νερό και μαθαίνοντας την αειφορία στο Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ

Από Voria.gr
Το Μουσείο Ύδρευσης έχει ως στόχους την ανάδειξη των τεχνολογιών που διασφαλίζουν εδώ και 120 χρόνια την υδροδότηση αλλά και στην ενημέρωση μαθητών.

Η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη έχουν αναδειχθεί σε προτεραιότητα για τα κράτη, τις επιχειρήσεις και, τελικά, την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη ωθούν στην υιοθέτηση νέων πρακτικών, μιας νέας εταιρικής κουλτούρας που μετρά, διαχειρίζεται και μοιράζεται με το κοινό κινδύνους, προκλήσεις και ευκαιρίες σχετιζόμενες με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το μέλλον των κοινωνιών μας. Η ΕΥΑΘ, αντιλαμβανόμενη τον ρόλο της ως μία σύγχρονη επιχείρηση που λειτουργεί μία υποδομή μεγίστης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, έχει υιοθετήσει δείκτες που μετρούν τις επιδόσεις της σε θέματα περιβάλλοντος, εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνίας, προκειμένου ακριβώς να αποδώσει μακροπρόθεσμα αξία στην τοπική κοινότητα, ικανοποιώντας και τους διεθνείς στόχους περί βιωσιμότητας.



Πολύτιμο εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή είναι και το Μουσείο Ύδρευσης, που λειτουργεί για περισσότερο από μία δεκαετία, έχοντας ως βασικούς στόχους αφενός τη διατήρηση και ανάδειξη των τεχνολογιών που διασφαλίζουν εδώ και 120 χρόνια την υδροδότηση της πόλης, αφετέρου δε την στοχευμένη ενημέρωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας.



Κτήριο του 19ου αιώνα

Πρόκειται για το ανακαινισμένο συγκρότημα του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου της πόλης, που περιλαμβάνει τον κυρίως χώρο των μηχανημάτων και του λεβητοστασίου, όπως και την άλλοτε κατοικία του διευθυντή στα ανατολικά του συγκροτήματος. Το κτήριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε μια περίοδο (1890-1894) κατά την οποία οι μεταλλικές κατασκευές στην Ευρώπη γνώριζαν μεγάλη ακμή. Είναι ένα από τα παλιότερα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη και το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Αναδεικνύει τις διαδοχικές τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την υδροδότηση, δηλαδή την ατμοκίνηση, τους κινητήρες πετρελαίου και την ηλεκτροκίνηση. Επιπροσθέτως, στον αύλιο χώρο του, εκτίθενται τεκμήρια της τεχνολογίας άλλων εποχών, από την Τουρκοκρατία ως πιο πρόσφατα, όπως  χειροκίνητες αντλίες, αγωγοί, καπάκια φρεατίων κ.λπ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το αρχείο του μουσείου, με έγγραφα, χάρτες, εργαλεία, υδρόμετρα, όλα τεκμήρια της ιστορίας της υδροδότησης της πόλης. Η πανδημία και η αναστολή λειτουργίας του μουσείου επί σειρά μηνών μάς έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ψηφιοποίησή του και να σχεδιάσουμε προσεκτικά την προβολή του. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και μια ψηφιακή ξενάγηση, για όσους δεν μπορούν να το επισκεφθούν.



Διαδραστικά προγράμματα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους που έχουμε στην ΕΥΑΘ για να συνδυάσουμε νερό και περιβαλλοντική ευαισθησία είναι η εκπαίδευση των αυριανών, ενεργών πολιτών στο μουσείο. Η βιωματική προσέγγιση των εκθεμάτων συνδυάζεται με εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα, που έχουμε καταρτίσει σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, προσαρμοσμένο στις ηλικίες των μαθητών που μας επισκέπτονται. Τα προγράμματα συμπληρώνονται από πλούσιο υλικό για τους εκπαιδευτικούς και την τάξη, ενώ τα επικαιροποιούμε συνεχώς, αγγίζοντας τρέχοντα θέματα, όπως τη σημασία του νερού κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Οι ξεναγήσεις γίνονται και στα αγγλικά και αφορούν, εκτός από μαθητές, δομές φιλοξενίας προσφύγων, ΑμΕΑ, φοιτητές, συλλόγους και οργανώσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, φεύγουν από το μουσείο έχοντας ψηλαφίσει την σημασία της τεχνολογίας της ύδρευσης, την πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών θεμάτων και την αξία του νερού για τον άνθρωπο στον 21ο αιώνα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης, επί της 26ης Οκτωβρίου 17, Τ.Κ. 54627.

Για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, τηλ. 2310.514029

Συνδέεται με την αστική γραμμή 31 (στάση ΦΙΞ, Σφαγεία).

Ωράριο λειτουργίας, 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
www.eyath.gr