Skip to main content

Χαραλαμπίδου: Να αξιοποιηθεί το παλιό εργοστάσιο μεταξιού στη Γουμένισσα

Το εμβληματικό κτήριο αποτελούσε κέντρο επεξεργασίας μεταξιού, καθώς ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου στα Βαλκάνια.

Αναξιοποίητο, παραδομένο στην φθορά του χρόνου παραμένει το παλιό εργοστάσιο μεταξιού «Χρυσαλίς» στη Γουμένισσα Κιλκίς.

Το εμβληματικό κτήριο αποτελούσε κέντρο επεξεργασίας μεταξιού, καθώς ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου στα Βαλκάνια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι απασχολούσε την δεκαετία του 1930  450 εργαζόμενους, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν γυναίκες. Την περίοδο της κατοχής διέκοψε τη λειτουργία του,  επαναλειτούργησε κανονικά μέχρι και τη δεκαετία του 1970 με προσωπικό 250 άτομα και τις αρχές του 1981 σταμάτησε οριστικά  τις  εργασίες του.

Το σύνολο των κτισμάτων του βιομηχανικού συγκροτήματος του  «Χρυσαλίς», αποτελεί αξιόλογη αρχιτεκτονική σύνθεση και  θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή του,  συνιστά ένα ολοκληρωμένο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς.

Τα κτήρια που διασώζονται, βρίσκονται σε έκταση 13 στρεμμάτων και καταλαμβάνουν συνολικό εμβαδό 2.416 τ.μ.. Αποτελούν εξαιρετικό δείγμα της μεσοπολεμικής  βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας. Σημαντικό τμήμα του αρχικού μηχανολογικού εξοπλισμού διατηρείται  στην αρχική του θέση, δίνοντας μια πλήρη και ακριβή εικόνα του εσωτερικού του εργοστασίου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.  Εκτός από το βασικό μηχανολογικό εξοπλισμό, διασώζονται και διάφορα εξαρτήματα, που αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια του μηχανολογικού του εξοπλισμού, τα οποία φωτίζουν πτυχές της βιομηχανικής ιστορίας, της τεχνικής της επεξεργασίας του μεταξιού και της παραγωγικής διαδικασίας εν γένει.

Για τους παραπάνω λόγους, το 1985, το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε το εργοστάσιο, μαζί με το μηχανολογικό εξοπλισμό του και με ζώνη προστασίας 20 μέτρα γύρω από αυτό, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 120/Β/6-3-1985).

Ωστόσο το εργοστάσιο είναι αφημένο στην τύχη του όλα αυτά τα χρόνια τόσο τα κτήρια, όσο και ο εξοπλισμός τους υφίστανται φθορά παρά την ιστορική αξία που εμφανίζουν.

Η παράταξη «Ανυπότακτη Κεντρική Μακεδονία» και η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Χαραλαμπίδου με επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του εμβληματικού εργοστασίου, τη μετατροπή του σε Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.