Skip to main content

Γραφειακοί χώροι - Θεσσαλονίκη: Η ποιότητα οδηγεί τη ζήτηση

Νέα deals από ηγέτιδες εταιρείες συμβούλων και μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο - Τι ζητούν οι χρήστες γαι την κατασκευή σύγχρονων γραφείων

Η ποιότητα και οι υψηλές προδιαγραφές είναι αυτές που κρίνουν τις εξελίξεις στην αγορά γραφείων της Θεσσαλονίκης, μίας αγοράς που καταγράφει κινητικότητα την ώρα, μάλιστα, που τέτοιου τύπου χώροι είναι περιορισμένοι σε αριθμό.
    
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις και οι μισθωτικές αξίες δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, ενδεχομένως λόγω της έλλειψης υψηλού ποιοτικού προϊόντος. Η μέση απόδοση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους (Grade A) σε καλές τοποθεσίες διαμορφώνεται μεταξύ 6%-6,5%. Πίεση αντιθέτως ασκείται στους παλαιούς γραφειακούς χώρους που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές με αποτέλεσμα η μέση απόδοση να κινείται μεταξύ 8%-8,5%.

Την ίδια ώρα και παρά την τηλεργασία που το προηγούμενο διάστημα λόγω κορωνοϊού «πρωταγωνίστησε» ως τρόπος εργασίας η ζήτηση και απορρόφηση συνεχίζουν να είναι ισχυρές.

Πρόσφατα προχώρησαν στη μίσθωση γραφειακών χώρων αρκετών εκατοντάδων τμ η κάθε μία, δύο πολυεθνικές εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών, και συγκεκριμένα στο κτήριο Morris, στην περιοχή της Πυλαίας.   

Η κινητικότητα για σύγχρονους, υψηλών παροχών γραφειακών χώρων, που εκτείνονται σε μεγάλες επιφάνειες, όπως όλα δείχνουν, καλά κρατεί. Στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή του αεροδρομίου, μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος της Χαλκιδικής προχώρησε στη μίσθωση περίπου 1.500 τμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για ηγέτιδες εταιρείες στο χώρο τους η δυναμική της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον ξεκάθαρη, γεγονός που τις κινητοποιεί είτε για να ενισχύσουν την παρουσία τους με μεγαλύτερους σύγχρονους γραφειακούς χώρους είτε για να αποκτήσουν παρουσία για πρώτη φορά σε αυτή.

Κατασκευή σύγχρονων γραφείων
    
Μπορεί η περσινή παγωμένη χρονιά να καθυστέρησε κάποιες επενδύσεις και να άφησε σε εκκρεμότητα προχωρημένες συμφωνίες, αλλά δεν έκοψε την επενδυτική όρεξη ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να εκδηλώνουν σταθερά ενδιαφέρον για τη δημιουργία γραφειακών χώρων συνολικού εμβαδού αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών στην πόλη.
    
Η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης φαίνεται περισσότερο ελκυστική για τις εν λόγω επενδύσεις καθώς στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν περισσότερες τέτοιου τύπου  αναπτύξεις.

Ενδεικτική της κινητικότητας είναι η μεγάλη επένδυση στην οποία προχωρά η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, η οποία προχώρησε στην απόκτηση χώρου στη δυτική είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, για τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου Business Park στη Θεσσαλονίκη. Όπως έχει γράψει η Voria.gr, η πρώτη φάση του έργου θα περιλαμβάνει 15.000 τμ, ενώ προβλέπεται και επέκταση 16.000 τμ σύγχρονων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων.

Το αρχικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται άνω των 35 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι η προσέλκυση ελληνικών αλλά και ξένων εταιρειών που αναζητούν σύγχρονα γραφεία υψηλών προδιαγραφών σε μια περιοχή που αναμένεται, όπως εκτιμούν άνθρωποι του real estate να εξελιχθεί σε Business Hub για την Θεσσαλονίκη.