Skip to main content

Γρεβενά: Απόβαση στον Βενέτικο 768 νέων από την Ευρώπη με τα θρυλικά Peugeot 205 (φωτο)

Νέοι και νέες από τη Γαλλία και άλλες χώρες, συνολικά 256 πληρώματα αυτοκινήτων, βρίσκονται από το βράδυ στα Γρεβενά στο πλαίσιο του Europ'Raid

Διασχίζουν όλη την Ευρώπη, διανύουν 10.000 χιλιόμετρα, περνούν από 20 χώρες και μοιράζουν γραφική ύλη σε απομακρυσμένα σχολεία, χωρών όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία.

Είναι νέοι και νέες ηλικίας 25-32 χρόνων, κυρίως από τη Γαλλία, καθώς και από άλλες χώρες της Ευρώπης που παίρνουν μέρος στο Europ'Raid, την οργανωμένη διάσχιση της Ευρώπης που έχει σκοπό την περιήγηση και την αλληλεγγύη.

Την περιήγηση, καθώς οι στάσεις των πληρωμάτων είναι σε πόλεις και μνημεία με ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη, αφού κάθε πλήρωμα υποχρεούται, βάση του κανονισμού συμμετοχής, να μεταφέρει 70-100 κιλά γραφικής ύλης. Τετράδια, μολύβια, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, χάρακες, κασετίνες και όλα όσα χρειάζονται οι μαθητές συγκεντρώνονται χάρη στις δωρεές γνωστών και φίλων, συσκευάζονται και παραδίδονται σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, από όπου περνάει το...καραβάνι του Europ'Raid.

Οι συμμετέχοντες είναι νέοι και νέες που οδηγούν το θρυλικό Peugeot 205 κι επειδή έχει πλέον αποσυρθεί από την αγορά, οι προετοιμασίες για τον εντοπισμό ενός παλιού, αλλά εύχρηστου αυτοκινήτου ξεκινούν από τον χειμώνα. Άλλοι βρίσκουν και νοικιάζουν, άλλοι δανείζονται, αρκετοί ωστόσο είναι λάτρεις του συγκεκριμένου μοντέλου και το έχουν στην κατοχή τους. Η επιλογή του συγκεκριμένου αυτοκινήτου δεν είναι τυχαία. Το Europ'Raid είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε από τη Γαλλία και το Peugeot 205 ήταν για πολλά χρόνια το αυτοκίνητο του μέσου Γάλλου πολίτη.

Μετά από δύο χρόνια αποχής, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, το Europ'Raid είναι και πάλι στους δρόμους. Τα 256 πληρώματα ξεκίνησαν από το Παρίσι στις 30 Ιουλίου και αφού διέσχισαν την Ιταλία και τις βαλκανικές χώρες έφτασαν τη Δευτέρα το βράδυ στην Πρέβεζα, κατηφόρισαν την Τρίτη στην Αθήνα και από την Τετάρτη το βράδυ είναι στα Γρεβενά, όπου και θα παραμείνουν για τρεις ολόκληρες μέρες-ο μοναδικός σταθμός στον οποίο θα μείνουν τόσο πολύ- πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας. Στους ενδιάμεσους σταθμούς και σε απομακρυσμένες περιοχές θα μοιράσουν την γραφική ύλη σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων.

Στα Γρεβενά θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Topos Festival, ένα ιδιαίτερο "Φεστιβάλ Προορισμού" που διοργανώνουν η Λέσχη 4Χ4 και το γραφείο S+αισθετικό.
"Θέλουμε να δείξουμε πως τα Γρεβενά είναι τόπος πληρότητας για το μέγεθος της φυσικής και της πολιτιστικής ομορφιάς του. Και να στείλουμε το μήνυμα πως ο τόπος ενώνει και δεν χωρίζει τους ανθρώπους", λέει στη Voria, ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος από την οργανωτική επιτροπή.

Εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά του τοπίου και ενθουσιασμένοι από την υποδοχή, οι 768 νέοι και νέες που βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στις όχθες του Βενέτικου ποταμού, χάρηκαν την ομορφιά του τοπίου και δεν δίστασαν να κάνουν τις βουτιές στους στα δροσερά νερά-κάποιοι μάλιστα με τα ρούχα.

Το βραδάκι όλοι μαζί απόλαυσαν μια μουσική βραδιά στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Γρεβενών με την μπάντα του Δημοτικού Ωδείου, χόρεψαν με τα χάλκινα του Τάκη Μπέτζιου που έπαιζαν παραδοσιακή μουσική από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και γνώρισαν την ποντιακή λύρα του δεξιοτέχνη Άκη Σιαμίδη.
Νωρίτερα περιηγήθηκαν στην έκθεση έργων ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Μήττα, ενώ απόλαυσαν και παραδοσιακά εδέσματα της Μακεδονίας στο γεύμα που τους προσφέρθηκε από τους διοργανωτές του Topos Festival.

Σήμερα Πέμπτη το πρόγραμμα των νέων που συμμετέχουν στο Europ'Raid περιλαμβάνει ένα σεμινάριο παραδοσιακών ρυθμών των Γρεβενών από τον Γιώργο Τζημόπουλο, στο παραποτάμιο Θέατρο των Ηρώων, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα γίνει περιήγηση και ξενάγηση στα εγκαταλελειμμένα χωριά των Γρεβενών, Γεωργίτσα, Διάκος, Μελίσσι με την πλούσια ιστορία.

"Στα Γρεβενά γνωρίζουμε όχι μόνο να προσφέρουμε φιλοξενία, αλλά και να μοιραζόμαστε ό,τι αγαπάμε στον τόπο μας. Αυτό εξάλλου είναι το νόημα του Φεστιβάλ Τόπος. Η ευρύτητα του ελληνικού πολιτισμού συμπυκνωμένη να παρουσιάζεται σε ένα διεθνές κοινό", αναφέρει ο κ. Παπαλαμπρόπουλος.