Skip to main content

Γρηγοριάδης: Ταφόπλακα του συλλογικού κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης το ν/σ

Ο βουλευτής είπε πως το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει μια τροπολογία εδώ και πάρα πολύ καιρό για την βιώσιμη ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Με αναφορές στις κινηματογραφικές ταινίες «Ο Λύκος της Wall Street» και «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης παραλλήλισε αυτό που επιχειρεί να δημιουργήσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις επενδύσεις των επικουρικών συντάξεων. Μπορεί, είπε σε ένα βαθμό να είναι νόμιμη η κεφαλοποιήση των αποθεματικών των ταμείων και αυτό να γίνεται και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ αλλά το ζήτημα είναι εάν είναι ηθικό.

«Βρίσκετε λογικό να πάτε τα συνταξιοδοτικά αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μας στο Λύκο της Wall Street να τα διαχειριστεί; Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα ανέφερε ο Κλέων Γρηγοριάδης αποτελεί στην πραγματικότητα τη βάση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την εισαγωγή του χρηματιστηριακού τζόγου στις επικουρικές μας συντάξεις. Η δημιουργία του δήθεν ατομικού κουμπαρά είναι η ταφόπλακα του συλλογικού κοινωνικού χαρακτήρα της επικουρικής σύνταξης και την μετατρέπετε πλέον σε μία ακόμα ατομική υπόθεση του πολίτη, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της προστασίας του ανθρώπου, όταν πια αυτός γεράσει», είπε.

Σημείωσε πως «όταν όλοι εσείς, που μηχανευτήκατε και πραγματοποιείτε ανερυθρίαστα σήμερα όλο αυτό το κακό, θα είσαστε πάρα πάρα πολύ μακριά όταν αυτό το σύστημα καταρρεύσει. Η δε «ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Ε.» θα έχει ήδη πτωχεύσει από χρόνια».

Η σύνταξη τόνισε παύει να έχει χαρακτήρα προστασίας και μετατρέπεται σε μια «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι γίνονται «επενδυτές». «Και αν η επένδυση δεν πάει καλά; Τότε οι επενδυτές θα χαρακτηριστούν, όπως ξέρουμε, ως άτυχοι τζογαδόροι. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο καθώς έχει ξαναγίνει το βρώμικο από τον κ. Σημίτη αλλά και την περίοδο του 2005-2007 όταν τοποθετήσατε 1,8 δισ. στα γνωστά δομημένα ομόλογα της συμφοράς. Η ιστορία, δηλαδή, έχει επαναληφθεί και μία και δύο και τρεις φορές και εσείς συνεχίζετε να θέλετε να την επαναλάβετε αυτήν την ιστορία που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση και ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο την ασφάλεια των Ελλήνων».

Υπενθύμισε πως το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει μια τροπολογία εδώ και πάρα πολύ καιρό για την βιώσιμη ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων προτείνοντας κατ' αρχάς, τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα, οι μετοχές της οποίας θα περάσουν εξ ολοκλήρου στα ασφαλιστικά ταμεία. «Ουσιαστικά, δηλαδή, η δημόσια περιουσία περνά στα ασφαλιστικά ταμεία με διττό στόχο: Πρώτον, την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησής τους, η οποία εκμηδενίστηκε από το καταστροφικό PSI αλλά και ως πηγή εσόδων εφόσον θα εισρέουν στα ταμεία τα καθαρά έσοδά του από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας μας. Δεύτερη εναλλακτική πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η θέσπιση ειδικού φόρου στις τράπεζες που θα κατευθύνεται εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση του συνταξιοδοτικού μας. Είστε όμως, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, κρατούμενοι και, μάλιστα, υποδειγματικοί της τρόικας».