Skip to main content

Γρίπη: Πέρυσι τη γλυτώσαμε, αλλά φέτος θα είναι διαφορετικά

Από τα... αζήτητα, κάνουν θραύση πλέον τα σκευάσματα για ιώσεις - Φόβοι για επιθετική επάνοδο της γρίπης, μεγάλος ο κίνδυνος συλλοίμωξης με Covid-19

Ένας από τους εφιάλτες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά την εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ήταν η ταυτόχρονη κυκλοφορία του με τον ιό της γρίπης, γεγονός που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία τα οποία έτσι κι αλλιώς, λειτουργούσαν πέρα από τις δυνατότητες και τις αντοχές τους. Ο κίνδυνος αυτός κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο αποφεύχθηκε καθώς ο ιός της γρίπης σχεδόν εξαφανίστηκε. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα αναμένεται να είναι διαφορετικά. Προάγγελο για κάτι τέτοιο αποτελούν κάποιοι αναπνευστικοί ιοί οι οποίοι έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, παρότι βρισκόμαστε ακόμη στον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης “ήδη, εδώ και κάποιες μέρες παρατηρείται ζήτηση για τα σκευάσματα τα οποία δίνουμε για τις εποχιακές ιώσεις. Πέρυσι, καθ' όλη την περίοδο, δεν διαθέσαμε σχεδόν τίποτε από αυτά. Φέτος, ξεκινήσαμε ήδη, ίσως νωρίτερα και από άλλες χρονιές, προ πανδημίας”. Τα σκευάσματα τα οποία χορηγούνται είναι σιρόπι για τον βήχα, σταγόνες για τη μύτη, αντιπυρετικά, καραμέλες για τον λαιμό και κάποιες βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Την εμφάνιση των ιώσεων επιβεβαιώνει και η παθολόγος Πέγκυ Μελίδου. “Πράγματι, άρχισε η κυκλοφορία κάποιων εποχιακών αναπνευστικών ιώσεων, με ήπια κατά βάση συμπτώματα”. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι “παρότι κάποια από τα συμπτώματα είναι κάπως παρόμοια με αυτά της γρίπης και πολλοί νομίζουν ότι έχουν κολλήσει τον ιό της γρίπης, εντούτοις πρόκειται για άλλους ιούς ή για κοινά κρυολογήματα”. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ο κορωνοϊός ο οποίος, όπως σημειώνει, “τον τελευταίο καιρό άρχισε και πάλι να παρουσιάζει έξαρση και να πλήττει ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους”.

“Μέχρι τώρα δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο στέλεχος του ιού της γρίπης”, αναφέρει η Μαρία Εξηντάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Β' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ. Σημειώνει ότι τα πρώτα δείγματα ιού της γρίπης εντοπίζονται στη χώρα μας συνήθως περί τα τέλη Νοεμβρίου. “Οκτώβριο μήνα ο ιός απαντάται μόνον στις βόρειες χώρες. Στην Ελλάδα μόνον μια φορά θυμάμαι στα είκοσι χρόνια, που είχαμε εντοπίσει ιό της γρίπης μέσα Οκτωβρίου”. Όπως εξηγεί, “η περίοδος της γρίπης ξεκινά συνήθως μέσα στις γιορτές και λίγο μετά τα Χριστούγεννα και κορυφώνεται το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, έως τις αρχές Μαρτίου”.

Η κ. Εξηντάρη υπενθυμίζει ότι πέρυσι στη χώρα μας δεν είχε εντοπιστεί ούτε ένα δείγμα ιού της γρίπης. Στη δε υπόλοιπη Ευρώπη είχαν ανακοινωθεί μερικές, μόνο, εκατοντάδες περιπτώσεις. Σε αυτό, όπως τονίζει, είχαν συντελέσει τα lockdown που είχαν περιορίσει τις κοινωνικές επαφές, τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού (μάσκες κ.λπ.), αλλά και ο μαζικός εμβολιασμός κατά τις γρίπης. “Επίσης, πολλοί που είχαν συμπτώματα γρίπης, επέλεγαν να μην πάνε στο γιατρό, προκειμένου να μη συγχρωτιστούν με άλλους στον προθάλαμο των ιατρείων, φοβούμενοι μην κολλήσουν κορωνοϊό. Έτσι, δεν αποκλείεται και κάποιοι που είχαν γρίπη να το πέρασαν χωρίς αυτό να καταγραφεί”.

Η κ. Εξηντάρη εκτιμά, όμως, ότι φέτος τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά καθώς δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που υπήρχαν πέρυσι και ο κόσμος έχει κάπως χαλαρώσει. Για τον λόγο αυτόν καλεί όλους τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ήδη, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, έναν μήνα από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ έχουν γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί κατά της γρίπης. Ωστόσο, υπολείπονται σαφώς από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης περίπου 4,5 εκατ. πολίτες.

Η κ. Θεοδωρίδου επισημαίνει ιδιαίτερα τους σοβαρούς κινδύνους από την ενδεχόμενη συλλοίμωξη γρίπης και κορωνοϊού. Αναφερόμενη σε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έγινε στην αρχή της επιδημίας, όταν ακόμη κυκλοφορούσε ο ιός της γρίπης, τόνισε ότι είχε καταγραφεί πως η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%. Μάλιστα διπλασιάζει και τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν.

Τέλος, σημείωσε ότι πριν από λίγες μέρες το ECDC δημοσίευσε ένα μήνυμα επαγρύπνησης για τη γρίπη, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία, “μία μορφή γρίπης η οποία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για ηλικιωμένα άτομα”.