Skip to main content

Grizo & Prasino: Μια εμπνευσμένη, βοτανική εμπειρία από την Κομοτηνή

Η Αγγελική και ο Κώστας θέλουν να ταυτίσουν τα ελληνικά, βιολογικά τους βότανα και ροφήματα και με τις χαρούμενες, πράσινες στιγμές μας

Θέλουν τα βιολογικά τους βότανα παρόντα και στις γκρίζες και στις πράσινες στιγμές της ζωής, με μια μόνιμη θέση όμως στο τραπέζι της… γιορτής. Έφτιαξαν την Grizo & Prasino στην Κομοτηνή με έμπνευση από το 15 στρεμμάτων χωράφι τους, που το καλοκαίρι είναι πράσινο και τον χειμώνα γκρίζο, σεβόμενοι τον κύκλο της ζωής, τα πάνω και τα κάτω της καθημερινότητας, την παραδοχή πως πάντα το πράσινο θα ακολουθεί το γκρίζο και το αντίστροφο. 

Xana & Xana



Η Αγγελική Δράκου και ο Κώστας Παπάζογλου, μια δικηγόρος και ένας γεωπόνος, δημιούργησαν στην Κομοτηνή τον δικό τους μαγικό κόσμο βιολογικών βοτάνων και ροφημάτων. Με περισσότερα από 30 διαφορετικά βότανα  –από λουίζα, μέντα, καλέντουλα και μελισσόχορτο μέχρι χαμομήλι, μαντζουράνα και δυόσμο- σε ευφάνταστα μίγματα, με μια σειρά εμφιαλωμένων κρύων βοτανικών ροφημάτων που έχουν κερδίσει το κοινό, αλλά και με μια κατηγορία herbal spa προϊόντων για το μπάνιο, κατάλληλων ακόμα και για μωρά, η Grizo & Prasino δεν σταματά να γεννά νέες ιδέες, ενώ καινούρια είδη και συσκευασίες βρίσκονται ήδη στα σκαριά.  

Αγγελική Δράκου και Κώστας Παπάζογλου



Άλλωστε, η φιλοσοφία της είναι να προτείνει ολοκληρωμένες βοτανικές εμπειρίες, που θα εμπνέουν τους ανθρώπους να βρίσκουν χρόνο για τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους, κάτι που τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αναγνωρίζουν με τα αστέρια τους και τα Great Taste Awards. «Μας τροφοδοτεί η εικόνα των ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι και τα αισθήματα που δημιουργούνται με ένα φλιτζάνι στο χέρι» λένε η Αγγελική και ο Κώστας.



Αθήνα-Κομοτηνή και κερδισμένα χρόνια ζωής  

Η Αγγελική Δράκου έφτασε στην Κομοτηνή από την Αθήνα για να σπουδάσει νομική. Δεν είχε ποτέ πλάνο να μείνει εκεί και λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών της, στο πλαίσιο Erasmus που έκανε στο Μπιλμπάο, βρήκε δουλειά στην Ισπανία. Επιστρέφοντας στην Κομοτηνή για να δώσει το τελευταίο της μάθημα γνώρισε τον Κώστα Παπάζογλου και όλα τα σχέδιά της ανατράπηκαν. Για λίγο καιρό το ζευγάρι έζησε χώρια, μέχρι που το 2010 η Αγγελική ήρθε από την Αθήνα για τα καλά στην Κομοτηνή, όπου άρχισε να δουλεύει ως δικηγόρος.



Ο Κώστας, σύμβουλος βιολογικής γεωργίας, είχε ήδη κάνει την πρώτη του επαφή με τα βιολογικά βότανα μέσω της γνωριμίας του με έναν τοπικό παραγωγό και είχε αρχίσει να πειραματίζεται. Το 2012 το ζευγάρι παντρεύτηκε και με τα λεφτά του… γάμου έφτιαξε μια επιχείρηση, την Δρόγη Βιολογικά Βότανα. Και οι δύο συνέχιζαν με τις δουλειές τους και πάλευαν να εξοικειωθούν με το επιχειρείν και το εμπόριο, διαπίστωναν όμως πως αυτό που είχαν με ενθουσιασμό ξεκινήσει, δεν το ακολουθούσαν τελικά με το ίδιο πάθος. Όταν ήρθε στον κόσμο ο γιος τους, αποφάσισαν πως το άλλο… παιδί τους, η Δρόγη, έπρεπε ή να επανασχεδιαστεί ή να φύγει από το προσκήνιο. Εκεί έκανε την εμφάνισή της η business coach Δήμητρα Ζερβάκη και η οπτική του ζευγαριού άλλαξε. Μετά από ένα ριζικό rebranding, όχι μόνο εμφάνισης, αλλά και στόχων ζωής, η Grizo & Prasino έκανε το ντεμπούτο της το 2017.

Κρύα βοτανικά ροφήματα



Πρώτα φτιάχτηκε το e-shop της, ενώ στη συνέχεια η εταιρεία, που μέχρι τότε πουλούσε κυρίως σε ντελικατέσεν, τοποθέτησε τα βότανά της σε ένα καφέ της Κομοτηνής και έπειτα σε ένα διπλανό και μετά σε ένα ακόμα και σύντομα η φήμη της διαδόθηκε. Έτσι τα κανάλια διανομής άλλαξαν κι ενώ αρχικά ο στόχος ήταν τα βότανα να φεύγουν στο εξωτερικό, τελικά το ζευγάρι αποφάσισε να επικεντρωθεί στην Ελλάδα και να πουλά όχι μόνο προϊόν αλλά και… εμπειρία. Προς αυτή την κατεύθυνση δημιούργησε ένα προϊοντικό πακέτο –δισκάκι με ποτήρι, φίλτρο, θερμόμετρο και άλλα… σύνεργα-  ώστε στα καφέ όπου βρίσκονταν τα βότανά του να μπορεί ο πελάτης να ζει στο τραπέζι του την ιεροτελεστία της δημιουργίας του ροφήματος.

Βραβευμένη Λουίζα



Σύντομα προέκυψε και η ανάγκη του κρύου ροφήματος και η Grizo & Prasino αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά με τρεις κωδικούς σε χαριτωμένα μπουκάλια, με ονόματα «εγώ & εσύ πορτοκαλί», «Xana & Xana» και «Pu & Pu», χωρίς συντηρητικά, χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες, χωρίς χρωστικές. Η σειρά –που ακολουθήθηκε στη συνέχεια και με μία ακόμα εκδοχή της με λίγη καστανή ζάχαρη- άρχισε να κερδίζει έδαφος, η εταιρεία να δυναμώνει και η Αγγελική αποφάσισε να αφήσει το δικηγορικό της γραφείο, να επικεντρωθεί στο νέο αυτό κεφάλαιο και να κερδίσει, όπως λέει στη Voria.gr, δέκα χρόνια… ζωής. Αν και Αθηναία, πλέον αισθάνεται πιο Κομοτηναία από τους Κομοτηναίους και χαίρεται που μαζί με τον Κώστα βρήκαν τον δρόμο που αναζητούσαν.