Skip to main content

GS: Έως και 20 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για τις ελληνικές τράπεζες

Σε 7 έως και 20 δισ. ευρώ αποτιμά σε ανάλυσή της η Goldman Sachs το εύρος της χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες - Τι θα γίνει με τα ενέχυρα

Σε 7 έως και 20 δισ. ευρώ αποτιμά σε σημερινή της ανάλυση η Goldman Sachs το εύρος της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί για την επάνοδο των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, σε βάθος χρόνου.

Ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση, τονίζεται στην ανάλυση της τράπεζας επενδύσεων, «θα πρέπει να δούμε στο άμεσο μέλλον να ανεβαίνει το όριο του ELA (έστω και σταδιακά), ενώ η πλήρης επαναφορά του τραπεζικού συστήματος στην κατάσταση προς των capital controls, θα πάρει χρόνο».

Σύμφωνα με τη GS, το κρατικό μερίδιο στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 35-68% ενώ η νέα ένεση ρευστότητας ενδέχεται να μεταβάλλει αυτή τη μετοχική σύνθεση. «Η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δυσκολίες, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 7-20 δισ. ευρώ», εκτιμά η Goldman Sachs.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αυτό το μέγεθος υπολογίζεται με βάση δύο προϋποθέσεις:

- Δεν θα ανακληθεί ο αναβαλλόμενος φόρος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ
- Ο έλεγχος φερεγγυότητας των τραπεζών θα βασιστεί στα προ προβλέψεων κέρδη

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, δίχως αυτές τις προϋποθέσεις ο λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανεβαίνει σημαντικά.


Τι θα γίνει με το «κούρεμα» των ενεχύρων



Παράλληλα, η τράπεζα σημειώνει ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω του ELA έχει παγώσει στα 89 δισ. ευρώ σε αυτό το στάδιο, εκτιμώντας πως η «δεξαμενή» ενεχύρων για πρόσβαση στον ELA πάνω από αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει στην ανάλυσή της η GS, η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να ανοίξει την κάνουλα ρευστότητας μέσω του ELA και να μειώνει σταδιακά το haircut στα ελληνικά ενέχυρα.

«Πιστεύουμε πως αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει σε βάθος χρόνου επιπλέον 8-16 δισ. ευρώ ενεχύρων, επιτρέποντας την συνέχιση του τρέχοντος ρυθμού αναλήψεων από τις τράπεζες», σημειώνει.

Προσθέτει, μάλιστα, πως οι τράπεζες στην Ελλάδα απέχουν σημαντικά από την ανάκτηση της κανονικότητας των λειτουργιών τους, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση και η αύξηση του ορίου πρόσβασης στον ELA δεν εξασφαλίζουν την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. 

Καταλήγοντας, η GS προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον μεγαλύτερων προκλήσεων στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες της Ελλάδος.