Skip to main content

ΓΣΕΕ: Αφερέγγυα η Ελλάδα, τα μνημόνια δε βγάζουν τη χώρα στις αγορές

Σκληρή κατά μέτωπο κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Η πρόταση της Συνομοσπονδίας για έξοδο από την κρίση.

Με τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα παραμένει αφερέγγυα και δε θα μπορέσει να βγει στις αγορές, ούτε με το τρίτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, "επαχθέστερο των δύο προηγουμένων, επαχθέστατο", δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της παραιτηθείσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ παρουσίασε με τον καθ. και επιστημονικό του διευθυντή Γιώργο Αργείτη σε διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη την έκθεση του 2015 για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση και, τη δική του πρόταση για την έξοδο της οικονομίας και κοινωνίας από την κρίση.

Η εκδήλωση άνοιξε με μία σκληρότατη κριτική κατά της πολιτικής που τελικώς ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, να συμπαρατάσσεται με τη ΓΣΕΕ, κατά των μέτρων λιτότητας των μνημονίων και υπέρ της επιστροφής των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Λάβρος ο κ. Παναγόπουλος είπε: "O λαός διαψεύσθηκε για μία ακόμη φορά, όταν αναζήτησε πολιτική προοπτική. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταματήσει να εξαπατά το κοινωνικό σώμα", προσθέτοντας δε,"ότι δεν είναι ευθύνη των συνδικάτων η προσέλκυση επενδύσεων, να φροντίσουν κόμματα και πολιτικό σύστημα".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έγινε ακόμη οξύτερος σε ύφος και χαρακτηρισμούς όταν πέρασε στη διάψευση, από το ΣΥΡΙΖΑ, των υποσχέσεων για εργασιακά και ασφαλιστικό.

"Δήθεν θα τέλειωναν τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργασιακών σχέσεων. Πράγματι, τα τέλειωσαν διαψεύδοντας τις υποσχέσεις τους. Είχαμε τους Βαρουφάκειους εξυπνακισμούς για τις "έξυπνες συμβάσεις", είχαμε την επαναφορά στο τραπέζι των ομαδικών απολύσεων, έχουμε τα περί δημοσιονομικά βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, που σημαίνει ένα πράγμα, ότι το κράτος θέλει να αποχωρήσει από τις κοινωνικές και προνοιακές του υποχρεώσεις".

Ο Γιάννης Παναγόπουλος επιτέθηκε κατά των κ.κ. Βερναρδάκη και Ρωμανιά, επειδή είχαν χαρακτηρίσει τη ΓΣΕΕ και αυτό τον ίδιο εξαγορασμένους, αφού πήραν θέση κατά του δημοψηφίσματος, ενώ επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί την τελευταία ημέρα της στο Μαξίμου, παρενέβη για να βάλει τους δικούς της ανθρώπους στην ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή ΟΚΕ, αλλάζοντας εκπρόσωπο στην ομάδα της ΓΣΕΕ μα και τροποποιώντας τον αριθμό των μελών που εκφράζουν ιδιωτικό τομέα και εργαζομένους στο δημόσιο (ΑΔΕΔΥ). Σε αυτή την αντιδημοκρατική παρέμβαση, υπογράμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, έχουν αντιδράσει πάνω από 80 τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα της Ευρώπης, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και η Διεθνής των Συνδικάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του οικοδεσπότη της εκδήλωσης, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ο οποίος είπε ότι οι πολιτικές της "δημιουργικής ασάφειας" αύξησαν την ανεργία σε Μακεδονία και Θράκη και πως στο εξής η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη και σώφρωνα πολιτική.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ για την οικονομία.

Τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, παρουσίασε ο καθ. Γιώργος Αργείτης, λέγοντας ότι η κακή πορεία των οικονομικών δεικτών, αποδεικνύει ότι η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής δε σώζει αλλά καταστρέφει την οικονομία.

Συγκεκριμένα, είπε:

- Η πολιτική λιτότητας, όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, αύξησε το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

-Η δημοσιονομική προσαρμογή, βυθίζει και τον ιδιωτικό τομέα.

-Η δημοσιονομική προσαρμογή, οδηγεί σε αύξηση των κόκκινων δανείων.

- Η μείωση των μισθών δεν αυξάνει την απασχόληση.

- Η αύξηση των εξαγωγών, προϋποθέτει την παραγωγική ανασυγκρότηση που δεν επιτυγχάνεται όμως με τις πολιτικές λιτότητας.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: 1) Βιώσιμα πλεονάσματα για βιώσιμο δημόσιο χρέος. 2) Ενεργοποίηση της εσωτερικής ζήτησης. 3) Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ειδικά για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης η ΓΣΕΕ προτείνει, μετά από συνεννόηση με τους πιστωτές, την εφαρμογή της "ρήτρας επανεπένδυσης τόκων". Ενα μέρος των τόκων που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα, να κατευθυνθεί σε ένα ιδιαίτερο Ταμείο, από το οποίο θα γίνονται επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους και τομείς της οικονομίας.

Επίσης, προτείναι ένα τριετές "πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης", με το οποίου θα δημιουργηθούν περί τις 300.000 θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια που ήδη πηγαίνουν μέσω ενισχυτικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και κατάρτιση ( 2,5 δισ. το χρόνο), αλλά και με πρόσθετα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.