Skip to main content

Guardian: Πώς η κατάσταση με τον κορωνοϊό ξέφυγε στην Ισπανία

Διαδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες συναθροίσεις εν μέσω εκατοντάδων κρουσμάτων εκτόξευσαν την κατάσταση με τραγικές επιπτώσεις.

Με την Ισπανία να έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών από τον νέο κορωνοϊό την Κίνα, την χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία, ο Guardian περιγράφει σε δημοσίευμά του πώς η χώρα έφτασε σε αυτή την κατάσταση μόλις σε 18 ημέρες.

Σημειώνει ότι  το Σάββατο 7 Μαρτίου, 24 ώρες πριν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσουν σε όλη την Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του Vox φτάσουν  στη Μαδρίτη για εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος, οι αρχές στη βόρεια περιοχή της Λα Ριόχα λάμβαναν κάποιες δύσκολες αποφάσεις .

Εκείνο το Σαββατοκύριακο, η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 430 κρούσματα του κορωνοϊού. Αφού 60 από αυτά προέρχονταν από κηδεία στη χώρα των Βάσκων, η περιφερειακή κυβέρνηση της Λα Ριόχα έδωσε εντολή για καραντίνα ολόκληρων τμημάτων μιας γειτονιάς στη μικρή πόλη Χάρο.

Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, η Ισπανία επιβεβαίωσε 47.610 κρούσματα και 3.434 θανάτους,  περισσότερους θανάτους από την Κίνα.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% των θυμάτων κορωναϊού της χώρας, διαμαρτύρονται για την έλλειψη βασικού εξοπλισμού προστασίας, ένα παγοδρόμιο στην Μαδρίτη έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο, ενώ ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο, υπενθυμίζει ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για μερικές από αυτές τις 18 μέρες, η ζωή συνεχιζόταν  κανονικά, τα τραπέζια και οι καρέκλες άρχισαν να ξαναβρίσκουν τη θέση τους σε πεζοδρόμια έξω από μπαρ και καφετέριες, και τα πάρκα άρχισαν να γεμίζουν με κόσμο που έκανε πικ νικ καθώς ο χειμώνας έφευγε.

Ακόμα και με σημεία του Χάρο να έχουν τεθεί σε καραντίνα εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου, ο Φερνάντο Σιμόν ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για έκτακτες ανάγκες υγείας, ανέφερε ότι ο κόσμος έπρεπε να αποφασίσει μόνος του για τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό, στην περίπτωση που  συμμετείχε σε συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. «Αν ο γιος μου με ρώτήσει αν μπορεί να πάει, θα του έλεγα να κάνει ό,τι θέλει», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Διαδηλώσεις εν μέσω κορωνοϊού

Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian, οι διαδηλώσεις προχώρησαν όπως και η τεράστια συγκέντρωση στη Μαδρίτη του Vox , όπως και αμέτρητα αθλητικά γεγονότα. Τρεις υπουργοί της Ισπανίας, που όλοι πήγαν σε διαδηλώσεις εκείνη την Κυριακή, έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό, όπως και  Begoña Gómez, σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και το αρχηγός του Vox και ο γενικός γραμματέας.

Η ανησυχία ξεκίνησε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου, όταν με 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερεαική κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, όπως διάσημες γκαλερί.

Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές σύντομα. Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε εντολή περίπου 70.000 άνθρωποι σε 4 δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της απότομης αύξησης  των κρουσμάτων στην περιοχή.

Η αργοπορημένη απόφαση Σάντσεθ για καραντίνα

Καθώς η πίεση στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεζ εντεινόταν,  ο κόσμος άρχισε να κάνει αγορές πανικού, να αγοράζει χαρτί υγείας και να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Οι δρόμοι στη Μαδρίτη ήταν άδειοι.

Στη συνέχεια, και μία εβδομάδα μετά την καραντίνα στην Χάρο, το αναπόφευκτο τελικά συνέβη: Ο Σάντσεζ διέταξε την επιβολή καραντίνας σε ολόκληρη την Ισπανία για δύο εβδομάδες.

Για πολλούς στην Ισπανία, τόσο ζωντανούς όσο και νεκρούς, το εθνικό lockdown ήρθε πολύ αργά, σημειώνει σχετικά ο Guardian.

Αυτή η εβδομάδα, η οποία αποδείχτηκε τραγική, ξεκίνησε με τον υπουργό Άμυνας να αποκαλύπτει ότι επιστρατεύτηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας με την απολύμανση κατοικιών που είχαν βρεθεί ηλικιωμένοι εγκατελελειμμένοι και νεκροί στα κρεβάτια τους.

Για μια χώρα που είναι υπερήφανη για τους στενούς δεσμούς των οικογενειών, το κέφι τους και το εθνικό σύστημα υγείας τους, αυτές είναι δύσκολες και απογοητευτικές ημέρες.

Μεταξύ των ατελείωτων ωρών της κατ 'οίκον εκπαίδευσης, των μεγάλων τηλεφωνικών συζητήσεων και της ατελείωτης μαγειρικής, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι ακριβώς συνέβη. Όχι όμως και οι γιατροί…

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έπεσε από τον ουρανό, λένε - κοιτάξτε την Κίνα, τη Νότια Κορέα και, πολύ πιο κοντά, στην Ιταλία. Στη συνέχεια, κοιτάξτε πίσω στην Ισπανία και θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2008 και των συνεπαγόμενων περικοπών.