Skip to main content

Κόλλιας: Οι στόχοι της νέας τριετίας για το Οικονομικό Επιμελητήριο

Από Voria.gr
Συνέντευξη του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλια στη Voria.gr. Το Eurogroup, το χαράτσι των εισφορών και οι στόχοι της νέας θητείας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Δώρα

Απαισιόδοξος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε μία ουσιαστική λύση για το ελληνικό ζήτημα δηλώνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, τονίζοντας ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του παρανομαστή στη σχέση Χρέους/ΑΕΠ.

Σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο κ. Κόλλιας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ παράλληλα ζητεί την άμεση εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επιπλέον, ο κ. Κόλλιας, που διεκδικεί την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του ΟΕΕ, περιγράφει τους στόχους που θέτει για τη νέα τριετή θητεία στο τιμόνι του φορέα που εκπροσωπεί τους Έλληνες οικονομολόγους.

Λύση επί της ουσίας στο ελληνικό ζήτημα θα υπάρξει στο σημερινό Eurogroup;

«Είναι σημαντικό να κλείσει η αξιολόγηση όμως καμία λύση δεν πρόκειται να υπάρξει και κανένα ζήτημα δεν θα λυθεί εάν δε δώσουμε βάρος στον παρανομαστή, στη σχέση Χρέους/ΑΕΠ. Με την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον στη φορολογία, στο χωροταξικό, στις διαδικασίες αδειοδότησης, για όσους είτε ήδη επιχειρούν, είτε επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και, τελικά, ανάπτυξη. Μεγαλύτερος παρανομαστής σημαίνει μικρότερος λόγος Χρέους/ΑΕΠ και, πλέον, άλλη κατεύθυνση στη συζήτηση με τους δανειστές. Σε άλλη βάση. Υπό αυτό το πρίσμα, δε βλέπω ουσιαστική λύση αύριο. Και, όσο καθυστερούμε το κλείσιμο της αξιολόγησης, τόσο λιγότερα είναι αυτά, που μπορούμε να διεκδικήσουμε στην όποια διαπραγμάτευση, όπως και αν γίνεται αυτή». 

Συμφωνείτε με την πρόταση Τσακαλώτου για μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και αξιοποίηση αυτής της μείωσης για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές για τους μικρομεσαίους;

«Ποιος διαφωνεί με κάτι τέτοιο; Ξέρετε, όμως, κάτι; Είναι πολύ αργά για τέτοιες προτάσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε πρώτα να οδηγήσει στο κλείσιμο των βιβλίων χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιβάλλοντας κεφαλικό φόρο μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών από το 2017 (αλήθεια, πού είναι οι σχετικές εγκύκλιοι;), και τώρα έρχεται να υποσχεθεί μειώσεις από το… 2019! Νομίζω ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά». 

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: πρέπει ή όχι να προχωρήσει;

«Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ήταν ο πρώτος φορέας, που κατέθεσε πλήρη και κοστολογημένη πρόταση για τη συνολική ρύθμιση οφειλών σε Εφορία, ταμεία και τράπεζες, αποστέλλοντάς τη στην κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσει άμεσα, με δυνατότητα υπαγωγής στη συνολική ρύθμιση όλων ανεξαιρέτως των οφειλετών, χωρίς να αποκλείονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και χωρίς να τίθεται όριο τζίρου στις επιχειρήσεις».

Έχοντας ήδη τρία χρόνια θητεία στη θέση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητάτε πάλι την ψήφο των οικονομολόγων. Τι σχεδιάζετε να κάνετε αν επανεκλεγείτε; 

«Κάναμε μια πολύ έντονη και συνεπή δουλειά αυτή την τριετία. Δουλειά, που νομίζω ότι έχει εισπραχθεί από τους οικονομολόγους, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν ή υποστηρίζουν. Οι στόχοι μας για την επόμενη τριετία είναι ακόμα μεγαλύτεροι:

Η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών του ΟΕΕ ως «Αρχή Εγγραφής» για την  παροχή της  ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς στα μέλη μας και τους λογιστές – φοροτεχνικούς. Το ΟΕΕ ήταν ο δεύτερος δημόσιος φορέας, τον οποίο η Πολιτεία καθόρισε ως Αρμόδια Αρχή τον Ιούνιο 2016 για την  παροχή  των εξ αποστάσεως ψηφιακών υπογραφών(άυλων ψηφιακών υπογραφών).

Η νομοθέτηση των τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου του φορέα μας, όπως εγκρίθηκε από τη Σύνοδο των Αντιπροσώπων μας και προωθήθηκε στο εποπτεύον Υπουργείο.

Η κατοχύρωση των οικονομολόγων στο Δημόσιο τομέα με την πρόβλεψη  στους υφιστάμενους  οργανισμούς   του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), καθώς και των Δ.Ε.Κ.Ο θέσεων ΠΕ Οικονομικού, λόγω της  αναγκαιότητας  για  ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών τους.

Η πιστοποίηση νέων ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως του διαχειριστή αφερεγγυότητας, εσωτερικού ελεγκτή, οικονομολόγου  μελετητή. Ήδη έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για  την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου μελετητή, του διαχειριστή αφερεγγυότητας και του εσωτερικού ελεγκτή.

Η γνώση των νέων πτυχιούχων για τις επαγγελματικές δυνατότητες του οικονομολόγου  που αναπτύσσονται στην σύγχρονη εποχή και η κατάρτισή τους σε νέους χώρους απασχόλησης με προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης.

Η οργάνωση των οικονομολόγων σε επαγγελματικές ομάδες, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και η εξέλιξη των επαγγελματικών τους θεμάτων.

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιδότηση νέων οικονομολόγων επαγγελματιών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών (μελέτες, λογιστικές – φοροτεχνικές υπηρεσίες, επενδυτικοί σύμβουλοι, κλπ).

Η προσπάθεια εφαρμογής προγράμματος πρακτικής άσκησης των νέων οικονομολόγων σε τράπεζες, λογιστικά γραφεία, ελεγκτικές εταιρείες και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχου αυτού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

Η συνέχιση του επιστημονικού έργου μας με έρευνες και μελέτες που υποχρεούται, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, στην παρέμβαση του στο Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον της χώρας μας.

Η ηλεκτρονική Διασύνδεση του ΟΕΕ με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΓΕΜΗ , Πανεπιστήμια ,ΤΕΙ, κλπ)».

 

Μπορεί οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να αφορούν στον κλάδο των οικονομολόγων, έχουν όμως και την πολιτική τους χροιά. Καταφέρατε να πείσετε συναδέλφους σας να βάλουν υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων;

«Πρέπει να σας πω ότι, φέτος, η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων κατεβάζει το πλέον αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι η δουλειά, που κάναμε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της παράταξης στα συλλογικά όργανα του Επιμελητηρίου, συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό, ώστε το ψηφοδέλτιό μας να συγκεντρώσει υποψηφίους από όλους τους κλάδους, που εκπροσωπεί (λογιστές - φοροτεχνικοί, τραπεζικά στελέχη, εφοριακοί, μελετητές, ορκωτοί ελεγκτές), ενώ έντονο είναι και πάλι το στοιχείο των νέων οικονομολόγων».