Skip to main content

«Hado»: Το τεχνοάθλημα επαυξημένης πραγματικότητας που σε περιμένει στην 85η ΔΕΘ

Το πρώτο τεχνο-άθλημα στην Ελλάδα, το Hado, είναι γεγονός και περιμένει τον καθένα να το δοκιμάσει στον πρώτο όροφο του περιπτέρου 2 στην 85η ΔΕΘ.

Ο εκπαιδευτής σού φοράει τα γυαλιά AR, σου περνάει το περιβραχιόνιο και, αφότου σου εξηγήσει εκτενώς τις κινήσεις και τους κανόνες, όλα είναι έτοιμα. Μπαίνεις στην αρένα και η στιγμή να εκτοξεύσεις εικονικές μπάλες ενέργειας προς τον αντίπαλο έφτασε. Aπό πίσω ακούγονται φωνές και τα μάτια των θεατών δεν ξεκολλάνε από πάνω σου. Το πρώτο τεχνο-άθλημα που λειτουργεί με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας στην Ελλάδα είναι γεγονός. Μέσα σε ένα γήπεδο διαστάσεων έξι επί δέκα και σε μόλις 80 δευτερόλεπτα νιώθεις ο ίδιος χαρακτήρας ενός video game αλλά και παράλληλα εκτονώνεσαι σαν να παίζεις οποιοδήποτε άλλο άθλημα που απαιτεί κίνηση. Πρόκειτα για ένα game που αποκτά ολοένα και περισσότερο κοινό και φιλάθλους. Ο λόγος για το Hado.



Το όνομα μιας κίνησης ενός παίκτη τού δημοφιλούς για τη δεκαετία του ’80s βιντεοπαιχνιδιού «Street Fighter», η κίνηση «Hadouken», ή πιο απλά «γροθιά κύματος», αποτέλεσε την πρωταρχική έμπνευση για τον Χιρόσι Φουκούντα να ιδρύσει τη start up meleap Inc. και να εισάγει στην αγορά ένα βιντεοπαιχνίδι-άθλημα που απέκτησε αναρίθμητους φαν ανά τον κόσμο και ήρθε η ώρα να αποκτήσει και στην Ελλάδα.

Το Hado έφτασε στη χώρα μας μετά την πρωτοβουλία του οικονομολόγου Γιώργου Μπήτιου και παρά το γεγονός πως μετρά λίγες μόνο μέρες που εκτίθεται στον πρώτο όροφο του περιπτέρου 2 της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχει κερδίσει ήδη τις καρδιές πολλών Θεσσαλονικιών και όχι μόνο.

Οι κανόνες απλοί: Τρεις παίκτες, που φορούν ειδική χειροποίητη μάσκα AR με λειτουργικό σύστημα iOS και περικάρπιο με αισθητήρες κίνησης, εναντίον τριών, δημιουργούν μπάλες ενέργειας, τις οποίες εκτοξεύουν με το χέρι προς τον αντίπαλο για να πετύχουν έναν στόχο που έχει ο κάθε ένας πάνω του. Την ίδια στιγμή, με την ανάταση του χεριού ο εκάστοτε παίκτης δημιουργεί μία ασπίδα που προστατεύει από τις επιθέσεις του αντιπάλου. «Τα πρόσθετα στοιχεία τα βλέπουν όλα μέσα από τις μάσκες ΑR που φορούν οι παίκτες αλλά και από το περιβραχιόνιο με αισθητήρες κίνησης, με το οποίο οι παίκτες δημιουργούν τις ηλεκτρομπάλες και τις εκτοξεύουν», εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Μπήτιος, που είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου, προσθέτοντας πως υπάρχει και ένα άλλο mode κατά το οποίο οι παίκτες όλοι μαζί πολεμούν με ένα εικονικό τέρας, η εκδοχή «Mοnster Battle».

«Το μοναδικό με το Hado είναι πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που σε ωθεί στην άθληση καθώς δεν χρησιμοποιείς μόνο τα δάχτυλα για χειριστήριο αλλά πρέπει να αποφεύγεις τις μπάλες», συνεχίζει ο ίδιος.



Μέχρι και στην κορυφή του Ολύμπου

Φαντάσου, όμως, εκτός του γηπέδου σε έναν εσωτερικό και προστατευμένο χώρο να έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις την εμπειρία του Hado από την κορυφή του Ολύμπου έως και το κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους.

Η απάντηση του Γιώργου Μπήτιου είναι μάλλον θετική. «Το μόνο που απαιτείται είναι μία καλή σύνδεση στο ίντερνετ και πολύ όρεξη». Ο ίδιος εξηγεί πως το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιείται στην Ασία για να προωθήσει τις τεχνολογίες 5G, επιδεικνύοντας τις αμέριστες δυνατότητες που σου δίνει ένα δίκτυο που τρέχει με τέτοιους ρυθμούς.

Ο δρόμος για την Κωνταντινούπολη

Όπως και κάθε άλλο άθλημα, έτσι και το Hado φιλοξενείται από ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Κωνταντινούπολη, όπου οι εκλεκτοί θα πάρουν το εισιτήριο για το Τόκιο για να αντιμετωπίσουν την αφρόκρεμα της κοινότητας. Η πανδημία όμως πάγωσε πολλά από τα σχέδια του κ. Μπήτιου με αποτέλεσμα να μη διεξαχθεί κάποιος πανελλήνιος διαγωνισμός προκειμένου να προκρίνει ομάδες στην Κωνσταντινούπολη και έτσι επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα δύο ομάδες που εκπαιδεύτηκαν περισσότερο. Κατά το παγκόσμιο στην Τουρκία, που θα λάβει χώρα στις 23-26 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο στοίχημα αφορά την κατάκτηση μία εκ των τεσσάρων πρώτων θέσεων που θα δώσουν το χρυσό εισιτήριο για τη χώρα προέλευσης του τεχνο-αθλήματος, την Ιαπωνία, την άνοιξη του 2022.

Ο κ. Μπήτιος σημειώνει πως πρόκειται για μία πολύ μεγάλη πρόκληση καθώς οι περισσότερες άλλες χώρες τρέχουν ήδη πρωταθλήματα, με την Τουρκία να αποτελεί μία από τους σοβαρότερους αντιπάλους καθώς έχει συστήσει ακόμα και ομοσπονδία ηλεκτρονικών αθλημάτων.

Την Εθνική Ελλάδος αποτελούν ο Σπύρος Σπάτουλας, ο οποίος είναι αρχηγός της ομάδας και ο προπονητής, ο Χρήστος Διαμαντής και ο Κωνταντής Φιλίππου και την Εθνική Κύπρου ο Ερμής Φιλίππου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Αχιλλέας Μπότσαρης. «Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε από μία θέση και για τις δύο ομάδες για το παγκόσμιο και να μην επιλεχτούμε να παίξουμε αντίπαλοι», πρόσθεσε ο κ. Μπήτιος.

Ο Σπύρος Σπάτουλας, ο αρχηγός της ομάδας αναφέρει στη Voria.gr πως η όλη εμπειρία του Ηado είναι κάτι μοναδικό. Ο κ. Σπάτουλας είναι και ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Kick Boxing και παράλληλα προπονεί και την εθνική ομάδα του Hado στην αρένα στην Αθήνα. «Το Hado είναι ένα το πρώτο τεχνο-άθλημα στον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 16 χώρες ανά την υφήλιο. Οι παίκτες το αγαπάνε γιατί συνδυάζει τον αθλητισμό με το gaming», δηλώνει ο κ Σπάτουλς, σημειώνοντας πως αυτός ο συνδυασμός αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για να ασχοληθεί ακόμα και για τον ίδιο, ως gamer.

Ο κ. Σπάτουλας προπονεί τους αθλητές στην Αθήνα και τους ετοιμάζει για το πανευρωπαϊκό στην Κωνσταντινούπολη ενώ παράλληλα απολαμβάνει να παίζει Hado.


Σε κάθε περίπτωση, το τεχνο-άθλημα αποτελεί μία καινοτομία που κερδίσει συνεχώς χώρο, ιδιαιτέρως στον χώρο της εκπαίδευσης. Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε το παιδί του να αντικαταστήσει την αγαπημένη του συνήθεια, την ενασχόληση με ένα βιντεοπαιχνίδι που απαιτεί μόνο την κίνηση των δακτύλων, με ένα άθλημα που θα του δίνει τη δυνατότητα να παίρνει ενεργά μέρος στο παιχνίδι αλλά και να αθλείται παράλληλα;

Για τον Γιώργο Μπήτιο, όμως, το μοναδικό του παιχνιδιού είναι η δυνατότητα που δίνεται σε άτομα ΑμεΑ να συμμετέχουν στο παιχνίδι και μάλιστα χαίρονται όλοι γύρω από το ίδιο παιχνίδι. «Πρόκεται για ένα άθλημα που δημιουργεί ένα κλίμα συνεργασίας και κοινού στόχου που αποτελεί μία εξαιρετική εμπειρία», υπογραμμίζει ο ίδιος.



Ο κ. Μπήτιος αναφέρει πως το εγχείρημα έχει συναρπάσει τοπικούς φορείς και αυτοδιοίκηση. Ήδη πριν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε αθλητικά σωματεία να συστήσουν ομάδες e-sports και το Hado είναι το μόνο μόνο που είναι τόσο κοντά στον ηλεκτρονικό αθλητισμό, το μοναδικό τεχνο-άθλημα. «Το Hado κερδίζει πολύ κοινό για τον λόγο πως πρόκεται για άθλημα. Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές με τις αυτοδιοικήσεις για να μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι που να παρακινήσει τον κόσμο να ασχοληθεί ιδιαιτέρως», προσθέτει ο ίδιος και καλεί τον καθένα να περάσει μία βόλτα από το περίπτερο και να δοκιμάσει την εμπειρία του πρώτου τεχνο-αθλήματος.