Skip to main content

Handelsblatt:Βολικό για την Αθήνα να παραμένουν στα νησιά οι πρόσφυγες

Ντροπή της Ευρώπης χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών η γερμανική εφημερίδα.

«Η αντίσταση των νησιωτών κατά της Αθήνας εξελίχθηκε σε κορυφαία πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφει η Der Standard με τίτλο "Αποζημιώσεις για τους νησιώτες". Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί: «Όσοι στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν οι νησιώτες να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, θα πρέπει να τους αποζημιώσουν. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα. Κάποιοι προτείνουν να δοθούν στους μετανάστες χρήματα, τα οποία να δαπανώνται στα νησιά.

Τέτοιου είδους προγράμματα ενδέχεται να αποκαταστήσουν εν μέρει την κοινωνική ειρήνη. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Αιγαίο είναι στην ουσία κλειστά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για λογαριασμό της ΕΕ. Διότι στη πράξη μόνο κατ΄ εξαίρεση οι μετανάστες τα εγκαταλείπουν. Είναι επομένως αμφίβολο αν χρειάζονται πράγματι κλειστά κέντρα, στα οποία συνήθως η βία είναι μεγαλύτερη από ότι στα υπόλοιπα. Θα είχε ίσως περισσότερο νόημα η διοίκηση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά να περάσει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Έτσι θα μπορούσε να βελτιωθεί όχι μόνο η ποιότητα της τροφοδοσίας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι εκατομμύρια ευρώ δεν θα χάνονται στην πολυδαίδαλη ελληνική δημόσια διοίκηση».

«Με αφορμή την τεταμένη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επαφές με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι εφικτή μια αποκλιμάκωση;», διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο " Η οργή των νησιωτών φθάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα". Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η δυσφορία στα ελληνικά νησιά εξελίσσεται σε κορυφαίο πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οργή των νησιωτών έχει φθάσει ήδη μέχρι την ηπειρωτική χώρα. Τα πλάνα των βίαιων επεισοδίων στα νησιά θυμίζουν τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Αθήνα στο αποκορύφωμα της κρίσης πριν περίπου δέκα χρόνια».

Handelsblatt: «Η ντροπή της Ευρώπης»

 «Οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη, σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια νέα προσφυγική κρίση. Πρώτον, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα στην εξέταση των 93.000 αιτήσεων ασύλου, που εκκρεμούν. Δεύτερον, η Ελλάδα θα πρέπει να επαναπροωθεί άμεσα μετανάστες χωρίς δικαίωμα ασύλου για να αποθαρρύνει νέα προσφυγικά κύματα. Τρίτον, η Άγκυρα θα πρέπει να διασφαλίσει επιτέλους τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση. Μόνο η Τουρκία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους διακινητές στις ακτές της».

«Τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα επιβαρύνουν όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά ολοένα και περισσότερο τους τοπικούς πληθυσμούς στα νησιά, σχολιάζει η taz του Βερολίνου. Τα προβλήματα αυτά όμως δεν οφείλονται στους μετανάστες, αλλά στην ελληνική κυβέρνηση. Για την Αθήνα είναι βολικό να παραμένουν οι πρόσφυγες όσο το δυνατόν μακρύτερα από την ηπειρωτική χώρα. Εκεί δεν ενοχλούν και οι όποιες διαμαρτυρίες είναι μακριά. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δώσει μόνη της λύση στο μεταναστευτικό που πλήττει ολόκληρη την ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να υπενθυμιστεί στην Αθήνα ότι οφείλει να διασφαλίζει στους μετανάστες αξιοπρεπή μεταχείριση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Τα σχεδιαζόμενα κλειστά κέντρα στα νησιά δεν κινούνται σε καμία περίπτωση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle