Skip to main content

HD7: Το αρωματικό dressing από τη Θεσσαλονίκη που παντρεύει ελαιόλαδο και βότανα

Το πατενταρισμένο άρτυμα του χημικού μηχανικού Νίκου Πρίνου ξεκίνησε το ταξίδι του το 2021 μετά από χρόνια πειραματισμών και δοκιμών.

Η αγάπη του για τα βότανα αναζητούσε χρόνια έναν τρόπο να εκφραστεί. Γι’ αυτό κι όταν… συνάντησε το ελαιόλαδο γέννησε ένα προϊόν που κερδίζει με τη γεύση του όσους το δοκιμάζουν και έχει ήδη κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις. Ο λόγος για το αρωματικό dressing ελαιόλαδου HD7 (Herbal Dressing 7) που δημιούργησε ο χημικός μηχανικός Νίκος Πρίνος και βρίσκεται στην αγορά από το 2021. Από το μικρό του εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να υλοποιήσει μια ιδέα ετών, λαμβάνοντας μάλιστα το 2014 και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν του.

Το HD7 έχει ως βασικό συστατικό το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε μια απευθείας εκχύλιση από μεσογειακά βιολογικά βότανα και συγκεκριμένα δίκταμο, τσάι του βουνού, ρίγανη, βασιλικό και δενδρολίβανο. Με τη διαδικασία της εκχύλισης το ελαιόλαδο αποκτά ιδιαίτερο, σκούρο πράσινο χρώμα, ένα διαφορετικό άρωμα και μια γεύση που παραπέμπει στη φύση. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας όλα τα στερεά στοιχεία αφαιρούνται και το προϊόν παραμένει στην τελική, υγρή μορφή του. Δεν εμπεριέχει μάλιστα τεχνητά χρώματα, χημικά ενισχυτικά γεύσης ούτε συντηρητικά, όπως λέει στη Voria ο Νίκος Πρίνος.

Το HD7 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως dressing σε σαλάτες και σε διάφορα τρόφιμα και σνακ, όπως λαχανικά, ψωμί, ζύμες, κρέας, ψάρι, αυγά και σε κάθε γκουρμέ πιάτο, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης στο μαρινάρισμα, αλλά και στο μαγείρεμα. Σήμερα το αρωματικό dressing ελαιολάδου του Νίκου Πρίνου βρίσκεται σε ντελικατέσεν και κρεοπωλεία σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Πάτρα, ενώ η επόμενη αγορά που θα προσεγγίσει είναι η Αθήνα.

Στα προσεχή σχέδια είναι και η δημιουργία ενός αντίστοιχου προϊόντος με μπαχαρικά που θα θυμίζει ανατολίτικες γεύσεις, ενώ γίνονται ήδη πειραματισμοί και με άλλα αρτύματα. Αυτή την περίοδο μάλιστα η εταιρεία έχει συζητήσεις για την εύρεση επενδυτή για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση.

Οι χιώτικες καταβολές και η αγάπη για τα βότανα

Η ιστορία του HD7 είναι μακρά. Με χιώτικες καταβολές και μνήμες από τις μυρωδιές της φύσης ο Νίκος Πρίνος αγαπούσε ανέκαθεν τα βότανα, που υπήρχαν πάντα στην κουζίνα του σπιτιού του. Δουλεύοντας στο παρελθόν ως διευθυντής παραγωγής σε μεγάλη εταιρεία εμφιάλωσης ελαιολάδου ήρθε σε επαφή με το προϊόν, ενώ όταν διάβασε ένα άρθρο για την αντιοξειδωτική δράση των βοτάνων, ο συνδυασμός έγινε αυτόματα στο μυαλό του. Κάπως έτσι άρχισε να πειραματίζεται στο σπίτι του, «παντρεύοντας» το ελαιόλαδο με βότανα όπως το δίκταμο, το δενδρολίβανο και άλλα. Μάλιστα, η πρόσβασή του στο χημείο της εταιρείας τού επέτρεψε να μετρήσει κάποια χαρακτηριστικά των δειγμάτων που είχε δημιουργήσει σε σχέση με σκέτο ελαιόλαδο, χωρίς όμως να προχωρήσει περαιτέρω. Καιρό μετά και αφού είχε φύγει από την εταιρεία, συνεργάτης του που εξακολουθούσε να εργάζεται εκεί, τον ενημέρωσε πως στα δείγματα που είχε αφήσει πίσω δεν είχαν επηρεαστεί καθόλου κάποιοι δείκτες που δείχνουν την οξείδωση, ενώ το «τυφλό» δείγμα είχε ασπρίσει.

Τότε ο Νίκος Πρίνος κατάλαβε πως είχε κάτι στα χέρια του. Έτσι, άρχισε και πάλι να πειραματίζεται, να δοκιμάζει συνδυασμούς βοτάνων –καθώς δεν ήθελε να καταφύγει σε αιθέρια έλαια- σε διάφορες αναλογίες, για τους οποίους αξιοποιούσε ως αξιολογητές τα μέλη της οικογένειάς του. Αποφάσισε δε να κάνει πράξη την ιδέα του, θέλοντας περισσότερο να δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για τον εαυτό του. Το 2012 κατέθεσε την αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και το 2018 συμμετείχε στην πρώτη του έκθεση, τη Gourmet Exhibition, όπου βραβεύτηκε στα Specialist Awards με ασημένιο βραβείο. Στη συνέχεια έλαβε μέρος με το HD7 και στα Διεθνή Βραβεία Ελαιολάδου του Βερολίνου το 2020 και το 2022, όπου κατέκτησε δύο ασημένια βραβεία. Με ένα βραβευμένο προϊόν στα χέρια του λοιπόν προχώρησε στη δημιουργία του εργαστηρίου του τον Σεπτέμβριο του 2021 και στην πρώτη τοποθέτησή του στην αγορά.