Skip to main content

Holomon: Η εταιρεία βοτάνων του Ταξιάρχη που φανερώνει τα μυστικά του Χολομώντα

Με σεβασμό και αγάπη για τη φύση η οικογένεια Παπακωνσταντίνου εδώ και τρεις δεκαετίες αναδεικνύει με τα βότανά της τον πλούτο του βουνού

Η οικολογική τους συνείδηση και η βαθιά τους γνώση για τις ωφέλειες των βοτάνων στην υγεία είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους. Άλλωστε, πιστεύουν πως αν δεν σεβαστείς τη φύση, δεν πρόκειται ούτε κι εκείνη να σε σεβαστεί. Όταν μάλιστα η φύση ακούει στο όνομα… Χολομώντας, ο σεβασμός αυτός είναι προαπαιτούμενο. Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής εδώ και τρεις δεκαετίες ασχολείται με τα βότανα και μέσω της εταιρείας Holomon τα συστήνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Στόχος της μάλιστα, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ελεγχόμενη παραγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία του, αλλά και η φροντίδα συντήρησης του φυσικού τοπίου του Χολομώντα. Το κτήμα της στις πλαγιές του βουνού μοιάζει με έναν μικρό παράδεισο από χρώματα και αρώματα και στα σχέδια της οικογένειας Παπακωνσταντίνου είναι να γίνει επισκέψιμο.

Με 23 στρέμματα βιολογικών καλλιεργειών βοτάνων, η Holomon καλύπτει μια εντυπωσιακή ποικιλία που ξεπερνά τα 50 είδη και διαθέτει περί τους 35 κωδικούς. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει και μια premium σειρά η οποία ταξιδεύει στο εξωτερικό και σε αγορές όπως η Γερμανία και η Αυστρία, παλαιότερα έχει κάνει εξαγωγές στη Σουηδία, ενώ έχει επαφές για να αποκτήσει παρουσία και στην Κύπρο. Αυτή την περίοδο μάλιστα ετοιμάζεται να κάνει ένα βήμα παρακάτω και να δημιουργήσει μια σειρά φυτικών καλλυντικών με βάση τα βότανα, το ελαιόλαδο –από δικές της ελαιοκαλλιέργειες στον Πολύγυρο- και το μελισσοκέρι.

«Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Δεν είναι απλώς μια δουλειά, ούτε ένα μέσο επιβίωσης. Ξεκινάμε καθημερινά με ενθουσιασμό και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως είμαστε ευλογημένοι» λέει στη Voria.gr ο γιος της οικογένειας, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, που έχοντας μεγαλώσει χάρη στον πατέρα του, Νίκο, μέσα στη μαγεία των βοτάνων, παίρνει συχνά τους δυο γιους του, 2 χρονών και 5 μηνών, στη φύση, για να αρχίσουν κι εκείνοι να… οσφραίνονται τις μυρωδιές της και να εξοικειώνονται με τις ομορφιές της.

Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

 

Μια ιστορία 30 ετών

Η ιστορία της Holomon άρχισε να γράφεται το 1993 στον Ταξιάρχη, χωριό στο βουνό του Χολομώντα. Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, ελατοπαραγωγός –τα χριστουγεννιάτικα δέντρα της περιοχής είναι φημισμένα- αποφάσισε να σταματήσει την ενασχόλησή του αυτή και οραματίστηκε την είσοδό του στον κόσμο των βοτάνων, σε μια εποχή που μόνο της μόδας δεν ήταν μια τέτοια δραστηριότητα. Μαζί με τον βραβευμένο βοτανολόγο Παύλο Χαριστό, ο οποίος είχε καταγωγή από τον Ταξιάρχη, άρχισαν να μελετούν και να συγκεντρώνουν τα βότανα που βρίσκονταν στο βουνό. Η απίστευτη ποικιλία με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι έδωσε το κίνητρο στο Νίκο Παπακωνσταντίνου να οραματιστεί την Holomon. Η πλούσια φυσική βλάστηση του Χολομώντα μάλιστα ήταν επίκεντρο μεγάλου ενδιαφέροντος ήδη από τους αρχαίους χρόνους, αφού οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα δέντρα του βουνού για την κατασκευή των πλοίων τους, ενώ οι φυσιοδίφες της εποχής συνέλεγαν τα σπάνια και μοναδικά βότανα της περιοχής για να δημιουργούν ροφήματα και φάρμακα.

Σε αυτό το φυτικό και ιστορικό φόντο ο Νίκος Παπακωνσταντίνου δημιούργησε το πρώτο εργαστήριο επεξεργασίας βοτάνων, από όπου και άρχισε να διακινεί τα πρώτα του είδη στη Χαλκιδική.

Στέλλα Παπακωνσταντίνου

 

Η δεύτερη γενιά

Το 2004 τα δύο παιδιά του, ο Κωνσταντίνος και η Στέλλα –η οποία μάλιστα παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια βοτανολογίας και βοτανοθεραπείας στο ΑΠΘ και το Καποδιαστριακό- ήρθαν να ενισχύσουν την προσπάθεια του πατέρα τους. Άλλωστε, τα βότανα βρίσκονταν στη ζωή τους πολύ πριν δημιουργηθεί η Holomon. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου ακόμα θυμάται στο δημοτικό να μαζεύει ρίγανη και να προσπαθεί να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο για να πάρει το μπράβο του πατέρα του.

Με την είσοδο των παιδιών στην επιχείρηση δημιουργήθηκε μέσω του Leader ένα νέο τυποποιητήριο και εργαστήριο, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση της γκάμας της Holomon και έφερε τις πρώτες βραβεύσεις για τα προϊόντα της. Παράλληλα, το ερευνητικό έργο της εταιρείας συνεχιζόταν, αφού διαχρονικά συνεργαζόταν με επιστήμονες για την καλύτερη δυνατή παραγωγή. Το 2014 δημιούργησε μάλιστα τις πρώτες συστηματικές βιολογικές καλλιέργειες βοτάνων -τσάι του βουνού, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, φλαμούρι, δενδρολίβανο- ενώ δύο χρόνια αργότερα πρόσθεσε την εχινάκεια, τον ζαμπούκο, τον κράταιγο και το μελισσόχορτο.

Το να διατηρείται η ισορροπία της φύσης ήταν πολύ σημαντικό από την αρχή για την οικογένεια Παπακωνσταντίνου. «Όταν βρεις αυτοφυή βότανα σε αφθονία, συλλέγεις ένα μέρος και αφήνεις το υπόλοιπο, ώστε να δώσει σπόρο και να συνεχίσει τον κύκλο της ζωής του» λέει ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας πως η συλλογή των βοτάνων δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολυεπίπεδες και χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια η Holomon συμβουλεύεται ειδικούς βοτανολόγους και γεωπόνους, ώστε να εξασφαλίσει πρώτα την ισορροπία της φύσης.

Η επιλογή των βοτάνων γίνεται με κριτήριο το στάδιο ανάπτυξής τους. Συλλέγονται εκείνα τα τμήματα του φυτού που είναι κατάλληλα για την δημιουργία των προϊόντων, χωρίς να λειτουργούν ανασχετικά στην ανάπτυξή του. Η συγκομιδή των κατάλληλων στελεχών γίνεται με το χέρι και στη συνέχεια αποξηραίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φυσικής ξήρανσης, χωρίς την χρήση μηχανημάτων περιβάλλοντος. Μόλις ολοκληρωθεί η ξήρανση των βοτάνων, γίνεται και πάλι χειροδιαλογή των στελεχών, ώστε να οδηγηθούν στην διαδικασία της τυποποίησης.

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου με την τρίτη γενιά