Skip to main content

Home Inspection: Οι… ντετέκτιβ του σπιτιού από τη Θεσσαλονίκη

Τα αδέρφια Χαραυγή και ο Θανάσης Δρακούλης έφεραν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ακινήτων την ολοκληρωμένη υπηρεσία επιθεώρησης οικίας.

Η δουλειά τους θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή του… ντετέκτιβ, αφού ερευνούν διεξοδικά και αναλύουν τις υποθέσεις τους μέχρι να λύσουν το… μυστήριο. Μόνο που το μυστήριο αυτό αφορά στην περίπτωσή τους την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα σπίτι το οποίο κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει. Οι πολιτικοί μηχανικοί και αδέρφια Γιάννης και Φίλιππος Χαραυγής και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και φίλος τους Θανάσης Δρακούλης από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν πριν από μια τετραετία την Home Inspection, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ακινήτων την ολοκληρωμένη υπηρεσία επιθεώρησης οικίας, που δεν αφήνει στην κυριολεξία… τούβλο του σπιτιού που να μην ελέγξει.

Από τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, τα ηλεκτρολογικά συστήματα και τις εγκαταστάσεις μέχρι τα υδραυλικά, την υγρομόνωση, τα προβλήματα υγρασίας, τη θερμομόνωση, τα στατικά θέματα και την ανίχνευση διαρροών, η Home Inspection ελέγχει τα πάντα, ώστε ο πελάτης της, προτού λάβει μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της ζωής του, την αγορά ενός σπιτιού, να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση του ακινήτου στο οποίο πρόκειται να επενδύσει τα χρήματά του. Μεταξύ των επιπλέον υπηρεσιών της Home Inspection είναι επίσης ο έλεγχος ραδονίου, ο έλεγχος μηχανικού (μέτρηση και υπολογισμός πραγματικών τετραγωνικών μέτρων, αυθαιρεσίες), ο πλήρης έλεγχος του πόσιμου νερού, ο νομικός έλεγχος και πολλά ακόμα.

Το σπίτι στο μικροσκόπιο ειδικού εξοπλισμού

Μάλιστα, οι τρεις συνεργάτες διαθέτουν και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον έλεγχο, από θερμοκάμερες και υγρασιόμετρα μέχρι macrotest και ντεσιμπελόμετρα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της Home Inspection, ο μέσος αγοραστής ελέγχει το σπίτι που ενδιαφέρεται να αγοράσει για περίπου 30 λεπτά πριν υποβάλλει την προσφορά του και αυτός ο έλεγχος αφορά κυρίως το αν οι χώροι του ακινήτου καλύπτουν τις στεγαστικές του ανάγκες, αλλά και τα συναισθήματα που του προκαλεί, χωρίς να ασχολείται όμως με σημαντικά θέματα, τα οποία θα επηρεάσουν τη ζωή του σε αυτό.

«Εκεί ερχόμαστε εμείς, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που περιλαμβάνει τα πάντα και δίνει την ενημέρωση που χρειάζεται ο πελάτης. Στόχος μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να βάλει την πρόληψη ως φιλοσοφία στη ζωή του και σε άλλα πεδία της, όχι μόνο στην υγεία. Είναι κρίμα, ενώ θα μπορούσε ένας υποψήφιος αγοραστής να προλάβει κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, να βρίσκεται τελικά εκ των υστέρων αντιμέτωπος με προβλήματα» λέει στη Voria.gr ο Γιάννης Χαραυγής.

Με το home inspection ο υποψήφιος αγοραστής έχει την απαιτούμενη πληροφόρηση ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα εγκαίρως και σίγουρα πριν την αγορά της κατοικίας. Έτσι, προστατεύεται από το ενδεχόμενο συστημάτων που δεν λειτουργούν ή λειτουργούν ανεπαρκώς, που έχουν θέματα ασφαλείας και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ενοίκους του σπιτιού, αλλά και από αυξημένα λειτουργικά κόστη, εξαιτίας κακής αποδοτικότητας. Με τον τρόπο αυτό η αβεβαιότητα σχετικά με την απόφασή του μειώνεται και ο ίδιος κατανοεί πώς λειτουργούν τα συστήματα του σπιτιού του, πόσο αποδίδουν και πώς πρέπει να τα συντηρεί.

Οι ξένοι αγοραστές και η ιδέα της Home Inspection

Η ιδέα για τη δημιουργία της Home Inspection προέκυψε όταν μέσω της ενασχόλησής τους με τον κατασκευαστικό κλάδο οι τρεις συνεργάτες έρχονταν συχνά σε επαφή με ξένους αγοραστές, οι οποίοι ζητούσαν ή μάλλον θεωρούσαν δεδομένη την επιθεώρηση προτού αγοράσουν ένα ακίνητο, αφού στο εξωτερικό πρόκειται για μια συνήθη υπηρεσία. Αυτό τους έκανε να διαπιστώσουν πως υπήρχε κενό στην ελληνική αγορά όσον αφορά στην παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου επιθεώρησης οικίας και κάπως έτσι αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν.

Η υπηρεσία τους απευθύνεται κυρίως σε υποψήφιους αγοραστές, αλλά και σε πωλητές και μεσίτες, που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια επιπλέον πληροφόρηση για το ακίνητο που τους δείχνουν. Μάλιστα, η Home Inspection δέχεται κρούσεις και από πλατφόρμες real estate, που επιθυμούν να έχουν αυτή την υπηρεσία στο χαρτοφυλάκιό τους.

Πέραν των κατοικιών η εταιρεία αναλαμβάνει τον έλεγχο και επαγγελματικών ακινήτων.

«Η υπηρεσία μας έχει απήχηση, αν και τώρα τη μαθαίνει η αγορά. Βέβαια η πρόληψη ως φιλοσοφία αργεί να αφομοιωθεί από την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο πως συχνά μάς καλούν αφού το πρόβλημα έχει προκύψει, ώστε να το εκτιμήσουμε» λέει ο Γιάννης Χαραυγής, σημειώνοντας πως κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει συστηματικός έλεγχος των κτηρίων στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα των σχολείων.

Από αριστερά Φίλιππος και Γιάννης Χαραυγής και Θανάσης Δρακούλης με τον σχετικό εξοπλισμό