Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τρεις λόγοι που επιταχύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021

Η έντονη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις των ακινήτων από την αρχή του έτους προκύπτει από τα πανελλαδικά στοιχεία - Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη

Πολύ έντονη είναι η κίνηση στα συμβολαιογραφεία της Θεσσαλονίκης το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι προοπτικές είναι εξίσου αισιόδοξες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αν και οι αιτίες είναι διαφορετικές, η εικόνα επιβεβαιώνει πλήρως την αδυναμία που έχουν οι Έλληνες στα ακίνητα.

Ένα περιουσιακό, επενδυτικό και αποταμιευτικό φετίχ, που ακόμη κι όταν για κάποιο διάστημα ατονεί -όπως στα χρόνια της ύφεσης στη δεκαετία του 2010- επιστρέφει δυναμικά μόλις η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται.

Οι βασικοί λόγοι για την ισχυρή κινητικότητα στις μεταβιβάσεις των ακινήτων στην Θεσσαλονίκη είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτον, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κάθε ακινήτου που δεν ήταν υποχρεωτική μέχρι τις 30 Ιουνίου και ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι το φθινόπωρο. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό είναι σχετικά δύσκολο να εκδοθεί, ειδικά για τα παλαιότερα ακίνητα, οδήγησε από την αρχή του χρόνου πολλούς να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις που είχαν κατά νου, κυρίως γονικές παροχές.

Δεύτερον, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο η κίνηση στα συμβολαιογραφεία αναμένεται να ενταθεί λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών ακινήτων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Το γεγονός ότι περίπου στις μισές ζώνες ανά την Ελλάδα οι νέες τιμές είναι αυξημένες θα οδηγήσει πολλούς που έχουν αποφασίσει κάποια μεταβίβαση ή το σκέφτονται να επισπεύσουν, καθώς οι αντικειμενικές τιμές σχετίζονται με τους φόρους που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις -ειδικά το φόρο μεταβίβασης- και οι οποίοι θα αυξηθούν σε πολλές περιοχές από τις αρχές του επόμενου έτους.

Τρίτον, η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος οδηγεί σε ενίσχυση δραστηριοτήτων που αφορούν τα ακίνητα. Ήδη μετά από πολλά χρόνια τα γιαπιά στη Θεσσαλονίκη παίρνουν και πάλι ζωή, με την οικοδομική δραστηριότητα να ενισχύεται ειδικά στους δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα ο δήμος Θέρμης. Παράλληλα έχει ανοίξει και πάλι το κανάλι της χορήγησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, καθώς αυξάνονται τα αιτήματα πολιτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν να κατοικία.

Πάντως, η έντονη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις των ακινήτων από την αρχή του έτους προκύπτει από τα πανελλαδικά στοιχεία. Φέτος την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 101.000 όταν ήταν μόλις 72.000 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έφτασαν στις 99.000 το πρώτο εξάμηνο του 2019. Από αυτές περισσότερες από 65.000 αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων από τις οποίες προκύπτει φόρος για τα ταμεία του δημοσίου με τις συγκεκριμένες μεταβιβάσεις να διπλασιάζονται από τις 6.500 τον Ιανουάριο σε περισσότερες από 13.000 τον Ιούνιο.

Τα ακριβά και τα φτηνά νησιά

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τα δεδομένα αγγελιών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης στα ελληνικά νησιά παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται για ακίνητα στη Σέριφο, τη Σαμοθράκη, τον Πόρο, την Αντίπαρο, τη Νάξο, την Κύθνο, την Πάρο, την Κεφαλονιά, την Τήνο και τη Ρόδο. Αντίθετα, τα νησιά στα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση των ζητούμενων τιμών και παρουσιάζουν αρνητική ετήσια μεταβολή είναι η Θάσος, η Ικαρία, η Σκόπελος, η Πάτμος, η Λέρος, η Λέσβος, η Κέα, η Σύρος, η Χίος και οι Σπέτσες. Αμετάβλητα έμειναν τα ετήσια ποσοστά για την Κάλυμνο, την Ιθάκη, τη Σίκινο και το Αγκίστρι. Μεσίτες που ασχολούνται με ακλόνητα στα νησιά εξηγούν ότι η αλλαγή τάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο -με εξαίρεση τα πολύ κοσμικά ελληνικά νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος- είναι συνηθισμένο, παροδικό φαινόμενο, που επανέρχεται, καθώς από καιρού εις καιρόν σε κάποια νησιά η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, μετά για ορισμένα χρόνια υποχωρεί και ακολούθως επιστρέφει ξανά σε ανοδική τροχιά. Καθοριστικός, πάντως, στη διαμόρφωση της ζήτησης στα ακίνητα των ελληνικών νησιών είναι το ενδιαφέρων των αλλοδαπών αγοραστών, καθώς με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται οι προσφορές που καταφθάνουν από ξένες χώρες, ειδικά από την Ενωμένη Ευρώπη και τα Βαλκάνια.