Skip to main content

Η αδιέξοδη Οδύσσεια των προσφύγων στην Κύπρο

Σημαντική αύξηση προσφυγικών ροών, αν και σε μικρή εν γένει κλίμακα, καταγράφει τελευταία η Κύπρος.

«Απότομη προσγείωση για τους μετανάστες στην Κύπρο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της Welt που αναφέρεται στη σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών στη Μεγαλόνησο. «[…] Αναλογικά προς τον πληθυσμό καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είχε υποδεχθεί το 2018 τόσους πρόσφυγες όσοι η Κύπρος: 7.760 άνθρωποι, 70% περισσότεροι απ΄ ότι την προηγούμενη χρονιά. “Ένας στους τέσσερις έρχεται από τη Συρία, αλλά οι περισσότεροι είναι οικονομικοί πρόσφυγες από τη Γεωργία, τη νοτιοανατολική Ασία ή τη δυτική Αφρική“, λέει η Κορίνα Δρουσιώτου από το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Cyprus Refugee Council). Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η ομάδα των Σύρων: ενώ πριν από επτά χρόνια έρχονταν περίπου 500 άνθρωποι, πέρσι ήταν σχεδόν 2.000. “Σχεδόν όλοι εισέρχονται παράνομα στον νότο, στην Κυπριακή Δημοκρατία“, λέει η νομικός, παραπέμποντας στην ιδιαίτερη γεωγραφική και πολιτική κατάσταση του νησιού».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για τους πρόσφυγες και μετανάστες «[…] ο δρόμος προς την Κύπρο είναι ακριβός,καθώς οι διακινητές ζητούν για τον διάπλου περίπου 4.000 δολάρια, όπως λέει η Δρουσιώτου. Ωστόσο για τους περισσότερους που φτάνουν στο νησί το ταξίδι καταλήγει σε αδιέξοδο: όχι μόνον επειδή η χώρα δεν ανήκει στη ζώνη του Σέγκεν αλλά και καθότι λόγω της θέσης του νησιού είναι δύσκολο να συνεχίσει κανείς το ταξίδι του. “Αυτό εκπλήσσει κυρίως τους Αφρικανούς. Πιστεύουν ότι επειδή έφτασαν στην Ευρώπη είναι εύκολο να συνεχίσουν, κατά προτίμηση προς τη Γερμανία. Αυτή την υπόσχεση τούς δίνουν οι διακινητές“, λέει η Δρουσιώτου.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα με τους πρόσφυγες από τη Συρία. “Έχουν οικογένεια εδώ (στην Κύπρο) και γι΄ αυτό επιλέγουν συνειδητά την Κύπρο. Το νησί ήταν ανέκαθεν μια σημαντική χώρα για τους Σύρους διότι ήδη πριν από τον πόλεμο πολλοί εργάζονταν εδώ“, λέει η Λώρα Ιακωβίδη διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου στο κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών.

«Νούμερο 1 στην Αθήνα»

Υπό τον παραπάνω τίτλο η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται διεξοδικά στην πρόσφατη εξαγορά της κορυφαίας εταιρίας διοργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα FORUM S.A. από τον οργανισμό Nürnberg-Messe, έναν από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς οργανισμούς της Γερμανίας, που συγκαταλέγεται μάλιστα στις 15 μεγαλύτερες εταιρίες διοργάνωσης εκθέσεων στον κόσμο. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «η Messe-Nürnberg εξακολουθεί να βλέπει πολλές δυνατότητες στην ελληνική αγορά. Και δικαίως».

«Με μερίδιο αγοράς σχεδόν 25% η Forum S.A. είναι ο μεγαλύτερος διοργανωτής εκθέσεων στην Ελλάδα και από το 2019 μέλος του ομίλου Nürnberg-Messe. Όταν το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε στην Αθήνα η απόκτηση του 80% των μετοχών της Forum SA από τους Γερμανούς, οι επικεφαλής του ομίλου της Νυρεμβέργης Ρόλαντ Φλεκ και Πέτερ Ότμαν έκαναν με αυτοπεποίθηση λόγο για το άνοιγμα ενός "νέου κεφαλαίου στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις".

Εκείνη την εποχή ο σκεπτικισμός στον χώρο ήταν έντονος. Όχι τόσο για τον Νίκο Χουδαλάκη (σσ. πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forum SA) και τους συνεργάτες του, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαιώνουν ότι εξαρχής υπήρχε σωστή χημεία με τους νέους κατόχους του πλειοψηφικού πακέτου. Ωστόσο μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης στην Ελλάδα εξέφραζαν την ανησυχία ότι επρόκειτο για ξεπούλημα. Ότι ειδικά οι Γερμανοί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης απαίτησαν ιδιαίτερα σκληρές μεταρρυθμίσεις και μια αυστηρή πολιτική λιτότητας από την Αθήνα, λεηλατούν πλέον και τον τομέα των εκθέσεων. Από την άλλη, η εξαγορά προκάλεσε έκπληξη και απορία στη Γερμανία καθώς καμία από τις μεγάλες γερμανικές εταιρίες διοργάνωσης εκθέσεων δεν είχε στα άμεσα ενδιαφέροντά της την ελληνική αγορά, τουλάχιστον όχι κατά τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Εν τέλει σε παγκόσμια κλίμακα η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά εκθέσεων, αν και έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Αφενός υπάρχουν γεωγραφικοί λόγοι, καθώς από την Αθήνα υπάρχουν πολλές συνδέσεις προς τη Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή και τα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει εμφανώς, μετά από χρόνια πτώσης. Οι ειδικοί υπολογίζουν την οικονομική ανάπτυξη του προηγούμενου έτους στο 1,9%. Από οικονομική σκοπιά λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται μετά από δύσκολα χρόνια και πάλι σε ανοδική τροχιά.

Για την Nürnberg-Messe η εξαγορά της Forum SA ήταν σημαντική όχι μόνο σε αυτά τα συμφραζόμενα. Η γερμανική εταιρία ειδικεύεται στο να ανακαλύπτει μικρές αγορές, οι οποίες έχουν δυναμική ανάπτυξης, να τις αναλαμβάνει και εν συνεχεία να τις διευρύνει. Υπό αυτή την έννοια η εξαγορά της Forum SA ακολούθησε την αρχή που λέει, καλύτερα να είσαι το νούμερο ένα σε μια μικρή και διαχειρίσιμη αγορά εκθέσεων, που όμως προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης, παρά να είσαι ο δέκατος στη σειρά σε μια κορεσμένη αγορά. Και η Ελλάδα σίγουρα δεν είναι μια κορεσμένη αγορά εκθέσεων, όπου έχουν εξαντληθεί τα πάντα. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές δυνατότητες διαμόρφωσής της».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle