Skip to main content

Η Αυστραλία μελετά τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του παραμένει πιστή στη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Στα βήματα των ΗΠΑ σκέφτεται να βαδίσει η Αυστραλία αναγνωρίζοντας και αυτή τη σειρά της την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας πλέον εκεί την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ.

Τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επισημαίνοντας ότι η χώρα του παραμένει πιστή στη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί το σημαντικότερο σημείο τριβής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική δεκαετιών που επιχείρησε πέρσι ο Ντόναλντ Τραμπ, μεταφέροντας την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μόρισον ξεκαθάρισε ότι η δική του απάντηση θα ληφθεί αφότου συμβουλευτεί το υπουργικό του συμβούλιο και τα άλλα κράτη. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στη λύση των δύο κρατών, αλλά ειλικρινά δεν πηγαίνει πολύ καλά, δεν έχει γίνει πολύ πρόοδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Οι δηλώσεις του Μόρισον εξόργισαν πρωτίστως την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους. Το Σάββατο, πρόκειται να διενεργηθεί μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, σε μία πλούσια περιφέρεια του Σίδνεϊ, όπου ζουν οι περισσότεροι Εβραίοι ψηφοφόροι. Στόχος είναι σαφώς να κερδηθεί η βουλευτική έδρα, προκειμένου το κυβερνών κόμμα να διατηρήσει την εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.