Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ... ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Η αποχώρηση της καγκελαρίου και το βασικό, αλλά συγκαλυμμένο, προς το παρόν κεντρικό πολιτικό ερώτημα στη χώρα μας σήμερα

Τι φέρεται να «εξομολογήθηκε» η Αγκελα Μέρκελ, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τελευταία συνάντησή τους; Ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν θα εκπροσωπεί αυτή τη χώρα της, αλλά ο νέος καγκελάριος, που θα έχει προκύψει από τις έως τότε διαπραγματεύσεις. Και θα είναι ο Όλαφ Σολτς. Και κάπως έτσι θα γυρίσει οριστικά μια εμβληματική σελίδα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Ολοι συμφωνούν, ότι σε αυτή τη φάση, είναι πολύ νωρίς για να γίνει απολογισμός της παρουσίας της στην καγκελαρία. Σίγουρα, στο μέλλον, θα δοθεί η σχετική ευκαιρία, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Τώρα, κάτι τέτοιο είναι πολύ πρόωρο. Ας περιοριστούμε λοιπόν στο να κρίνουμε την πολιτικό, με βάση τις καθημερινές συνήθειες της, όταν σηκωθεί από την καρέκλα. Δηλώνει ότι θα διαβάσει και θα κοιμηθεί. Λογικό. Προσθέτει ότι δεν σκοπεύει να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική. Μέσω οποιασδήποτε οδού. Αναπάντεχο. Την προορίζαμε για κάπου στην ΕΕ. Προφανώς, βαρέθηκε. Και πώς θα ζει; Ποια θα είναι η μηνιαία αποζημίωση της, από την 1η Ιανουαρίου, ως πρώην, πλέον, πολιτικός; 15.000 ευρώ, για πολιτική καριέρα 31 ετών, από τα οποία τα 16 στην καγκελαρία. Δεν τα λες και υπερβολικά πολλά, για τα γερμανικά δεδομένα πάντα.

Το σίγουρο είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι θα έχει πλέον καιρό να φιλοσοφήσει κάπως τη ζωή. Τόσο τη δική της, όσο και των υπολοίπων. Κι ενδεχομένως να αναρωτηθεί πόσο μάταια ήταν τα υποτιθέμενα αγωνιώδη ερωτήματα με τα οποία ζούσε όλα αυτά τα χρόνια, ως ενεργή πολιτικός. Όπως κάνουν δηλαδή, κάθε μέρα, όλοι οι πολιτικοί, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Για παράδειγμα: Ξέρετε ποιο είναι το βασικό, αλλά συγκαλυμμένο, προς το παρόν κεντρικό πολιτικό ερώτημα στη χώρα μας σήμερα; Το πότε γιορτάζεται το... Πάσχα του 2023; Για ποιο λόγο; Επειδή όλα δείχνουν ότι γύρω από αυτή την ημερομηνία θα χυθούν τόνοι μελάνης τους προσεχείς μήνες. Διότι θα συνδυαστεί άμεσα με το χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών.

Λοιπόν, μια και το φερε η κουβέντα, σημειώστε: Η Κυριακή του Πάσχα, το 2023, είναι στις 16 Απριλίου. Και σκεφτόμαστε εμείς τώρα. Η Κυριακή του Θωμά που είναι 23 Απριλίου θα μπορούσε να είναι μια από τις πιθανότερες εκλογικές Κυριακές, τότε. Άντε, το πολύ – πολύ η Κυριακή, 30 Απριλίου. Σας λύθηκε η απορία; Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Η απορία αυτή θα λύθηκε άπαξ δια παντός για την κυρία Μέρκελ. Επειδή, απλά, δεν θα ξανασχοληθεί στο υπόλοιπο της ζωής της με εκλογικές Κυριακές. Τουλάχιστον έτσι λέει, τώρα, στο πλαίσιο της ματαιότητας των πραγμάτων, της ζωής, κλπ, κλπ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ