Skip to main content

Η αγορά της Θεσσαλονίκης, οι Κυριακές και ο… ανασχηματισμός

Το Παλατάκι, η αισιοδοξία στη Σαμοθράκη, τα εγκαίνια της νέας ξενοδοχειακής μονάδας και τα θερινά σινεμά στο σημερινό Καφέ Αριστοτέλους.

Καλημέρα σας!

Με τέτοιο και τόσο καλό καιρό λίγη σημασία έχει –μεταξύ μας!- το τι καφέ θα πιεί κανείς, όσο το που θα τον πιεί. Γι’ αυτό τα καφέ του κέντρου της Θεσσαλονίκη είναι γεμάτα, ενώ τα Σαββατοκύριακα δόξες γνωρίζουν και τα περιφερειακά, κυρίως όσα βρίσκονται πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο στην Καλαμαριά, τη Νέα Κρήνη, την Περαία, το Μπαξέ Τσιφίλικι και την Αγία Τριάδα, που προσφέρουν φρέντο καπουτσίνο ή φραπεδάκι με φόντο τη θάλασσα, τον ορίζοντα του Θερμαϊκού κόλπου και στο βάθος τον ακόμη χιονισμένο στην κορυφή του Όλυμπο.

Προς αξιοποίηση το Παλατάκι

Επί του θαλασσίου μετώπου υπάρχουν ορισμένα προνομιακά, πλην αναξιοποίητα, ακίνητα, που ενδεχομένως στο κοντινό μέλλον να βρουν το… δρόμο τους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το «Παλατάκι» στη Νέα Κρήνη, στο καλύτερο σημείο της Θεσσαλονίκης, με θέα ολόκληρη την πόλη. Το ακίνητο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, τη γνωστή ΕΤΑΔ, που σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να το αξιοποιήσει και ψάχνει να βρει το πως και με ποιόν. Πρωτίστως διότι πρέπει να συντηρηθεί, αφού η αχρησία το έχει βλάψει. Προφανώς θα γίνει διαγωνισμός, αλλά η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ιδιαιτερότητες, υπό την έννοια ότι βρίσκεται σε προνομιακό σημείο και επομένως η επιλογή οφείλει αν είναι η ανάδειξή του σε τοπόσημο. Το εύκολο θα είναι να δοθεί ως χώρος εστίασης, κλάμπινγκ, δεξιώσεων κλπ., αλλά θα είναι ντροπή. Άλλωστε έχει τόσα κακόγουστα, θορυβώδη μέρη εκεί γύρω –και πάνω στη θάλασσα-, που πραγματικά θα είναι κρίμα να γίνονται γάμοι και βαφτίσια στο Παλατάκι μόνο και μόνο για να πιάσει κάποια λεφτά παραπάνω.

Αισιοδοξία στη Σαμοθράκη

Η αισιοδοξία επιστρέφει στη Σαμοθράκη. Το ιδιαίτερο και αφιερωμένο σχεδόν αποκελιστικά στον εναλλακτικό τουρισμό νησί των Βορείου Αιγαίου φαίνεται ότι έλυσε με την παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας μόνιμα και με ασφάλεια το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, που τόσο το ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια, όταν έτυχε να μείνει κατακαλόκαιρο αποκλεισμένο ακόμη και μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα με το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Νυμφαίας και την πρόοδο των εμβολιασμών οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για τους λάτρεις του νησιού, κυρίως Έλληνες, αλλά και Βαλκάνιους.  

Εγκαίνια την 1η Δεκεμβρίου

Για την 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζονται τα εγκαίνια της νέας ξενοδοχειακής μονάδας που θα λειτουργήσει στις αρχές της Λεωφόρου Νίκης της Θεσσαλονίκης, στο σημείο, όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτίριο του εστιατορίου Όλυμπος – Νάουσα, το οποίο λειτουργούσε από το 1927 έως το 1994 και επίσης θα ξαναγεννηθεί. Οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε μία ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι για το οποίο έχει να υπερηφανεύεται ο κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας –των ξενοδοχείων City και Excelsior στη Θεσσαλονίκη και Eagles palace στην Ουρανούπολη-, ο οποίος στη συγκεκριμένη επένδυση συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ είναι συνεταίρος με την εταιρία Grivalia Hospitality. Το πάθος του κ. Τορνιβούκα για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει να κάνει και με συναισθηματικούς λόγους, αφού η νέα πεντάστερη μονάδα των 50 δωματίων που θα προκύψει, βρίσκεται δίπλα στο σημείο που επί δεκαετίες υπήρχε το θρυλικό ξενοδοχείο της οικογένειας του, το Mediterranean Palace, το περίφημο Μεντιτερανέ, που είχε γίνει σύμβολο της Θεσσαλονίκης, από το 1922 που κτίστηκε μέχρι το 1978 που το πλήγωσε ανεπανόρθωτα ο μεγάλος σεισμός του Ιουνίου.  Ένα ξενοδοχείο με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, επώνυμα ευρωπαϊκά έπιπλα, θρυλικούς θαμώνες και διάσημους πελάτες, που κι αυτό είχε χτιστεί στο χώρο που βρισκόταν ένα άλλο πολυτελές για την εποχή ξενοδοχείο, το Σπλέντιτ Παλάς, το οποίο κάηκε ολοσχερώς στη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 1917, έχοντας συμπληρώσει μόλις 10 χρόνια ζωής. 

Η αγορά, οι Κυριακές και ο… ανασχηματισμός  

Μεγάλο μπέρδεμα στην αγορά της Θεσσαλονίκης με την επιμονή της κυβέρνησης –συγκεκριμένα των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας- να ανοίξει το λιανεμπόριο τις Κυριακές μετά την επαναλειτουργία του. Τα διαβάζετε κάθε μέρα στη Voria.gr, αφού υπάρχει αντίδραση από τον ΕΣΘ, τον οποίο δικαιώνουν οι εξελίξεις, αφού τα περισσότερα μαγαζιά παρέμειναν προχθές κλειστά. Παράγων της οικονομίας της πόλης με επαφές και… άκρες στην Αθήνα κάνει λόγο για το μεγάλο άγχος του κ. Άδωνη Γεωργιάδη να δουλέψει η αγορά άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι, μάλλον, σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι τα κονδύλια υποστήριξης στερεύουν –αν δεν έχουν ήδη τελειώσει- και όπως φαίνεται ο υπουργός Ανάπτυξης θέλει να προλάβει ένα σχετικό κραχ, που είναι περίπου βέβαιο ότι θα έρθει στην ελληνική οικονομία, άρα και στην κατανάλωση,  πριν μπούμε για τα καλά στο καλοκαίρι, οπότε ο τουρισμός θα καλύψει ένα μέρος από τα χαμένα. Για μετά… βλέπουμε. Άλλωστε σε βάθος δύο – τριών μηνών όσοι δεν μυρίζουν εκλογές, που σε αυτή τη φάση είναι οι συντριπτικά περισσότεροι, είναι βέβαιοι για μεγάλο, σαρωτικό, όπως λέμε δομικό, ανασχηματισμό.   

Sold out τα θερινά σινεμά

Σχεδόν δεν το πίστευαν οι αιθουσάρχες των θερινών κινηματογράφων της Θεσσαλονίκης, που άνοιξαν στις 21 Μαϊου με δυνατότητα κάλυψης του 75% των καθισμάτων τους και ήταν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή sold out. Ή… σχεδόν. Ούτε ο τελικός του κυπέλου με τον ΠΑΟΚ, ούτε η Eurovision συγκράτησαν τους σινεφίλ της πόλης. Δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η ανάγκη για επικοινωνία –άλλο μια ταινία στο σινεμά με δεκάδες μαζί και άλλο κατά μόνας στο σπίτι και στην τηλεόραση- καταπιέστηκε πολύ τους τελευταίους 14 – 15 μήνες. Βοήθησε και το γεγονός ότι τελικά δεν έβρεξε. Για να δούμε τη συνέχεια, το πράγμα έχει ενδιαφέρον…