Skip to main content

Η αλβανοποίηση των Σκοπίων προχωρεί- Τι συμβαίνει με την «Ιλλυρίδα»

Οι μουσουλμάνοι θα γίνουν ο πλειοψηφικός πληθυσμός στην πΓΔΜ τα επόμενα 20 χρόνια, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew.

Τονίζαμε επί χρόνια στους αρμοδίους της κυβέρνησης της Ελλάδας, ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ των ελληνικών δικαίων στο σκοπιανό ζήτημα, και πρέπει να αποφύγουν κάθε είδους συμφωνία, δεδομένου ότι η επικράτηση των Αλβανών στα Σκόπια πλησιάζει.

Ως εκ τούτου, το ζήτημα της ονομασίας θα λυνόταν μόνο του, με τους Αλβανούς να έχουν οργανώσει ήδη ομάδες πολιτών με την ονομασία "Ιλλυρίδα", έχοντες την πρόθεση να δώσουν αυτήν την ονομασία στο σκοπιανό κράτος μόλις αποκτήσουν την πλειοψηφία.

Προ πενταετίας ήδη είχα αναφερθεί εδώ σ’ αυτήν την στήλη, και υπενθυμίζω ότι η ιδέα ίδρυσης της "Ιλλυρίδας" είναι παλιά. Όπως είχε δηλώσει το 2012 ο Σελάμ Ελμάζι, επικεφαλής της Οργάνωσης που ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης 100.000 υπογραφών, για να υποστηριχθεί το αίτημα ίδρυσής της, πρόκειται για απόρροια της συνταγματικής αλλαγής του 1992, όταν έγινε δημοψήφισμα για την πολιτική και εδαφική αυτονομία των Αλβανών στα Σκόπια, και τότε πάνω από 360.000 Αλβανοί είχαν υπερψηφίσει αυτήν την πρόταση.

Το επιχείρημα της επαναφοράς του αιτήματος, είναι ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα στην Αχρίδα (το 2001) περί παραχώρησης δικαιωμάτων στους Αλβανούς. Γι’ αυτό και είχε ανακοινωθεί η προκήρυξη της "Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας" ("Ilirida Republik"), ώστε να έχει στο εξής αυτή την ονομασία το Τέτοβο (και όχι μόνον).

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι εντός ολίγου χρόνου μπορεί να επιτευχθεί η αυτονόμηση του Τετόβου, ή η πλήρης κατάληψη από τους Αλβανούς των Σκοπίων. Η ιστορία των εθνών δεν είναι υπόθεση ενός χρόνου ή δέκα. Άλλωστε, πέρασαν κοντά 30 χρόνια από την έναρξη επίλυσης του ζητήματος, γιατί δεν θα έπρεπε να το καθυστερήσουμε λίγα χρόνια ακόμη; Το Κυπριακό το συζητάμε εδώ και 55 χρόνια, από το 1974, κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή.

Οι μουσουλμάνοι θα γίνουν ο πλειοψηφικός πληθυσμός στην πΓΔΜ τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό αναφέρεται από το "Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew" που καταγράφει τις γεννήσεις και τους θανάτους σε κάθε χώρα σε σχέση με τις θρησκείες. Είναι πολλά τα 20 χρόνια;

Οι Αλβανοί όμως, δεν χρειάζεται ίσως να περιμένουν πολλά χρόνια, επειδή τώρα, μετά την συμφωνία των Πρεσπών, κρατούν σε ομηρία την σλαβική κυβέρνηση, αφού χωρίς αυτούς δεν μπορεί να σχηματιστεί. Ούτε βεβαίως, μπορούσε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο η διαβόητη Συμφωνία.

Προχθές, η αλβανική αντιπολίτευση απαίτησε από την κυβέρνηση, όπως στα νέα χαρτονομίσματα να υπάρχει εγγραφή και στην αλβανική γλώσσα, επειδή προετοιμάζονται με μόνη εγγραφή στα σλαβικά.
«Η απόφαση είναι άδικη και αντίθετη με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών ή της αλβανικής γλώσσας, που λέει ότι τα τραπεζογραμμάτια και οι αστυνομικές στολές θα είναι στην αλβανική γλώσσα, όταν ο αλβανικός πληθυσμός είναι πάνω από το 20% σε όλη την επικράτεια της "Βόρειας Μακεδονίας"», λέει η "Συμμαχία για τους Αλβανούς".

Η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι στη συμφωνία που έγινε μεταξύ τους δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο, αλλά είναι ενδεικτικό ότι δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα. Που σημαίνει ότι βρίσκεται σε αδυναμία να παραμερίσει τις απαιτήσεις των Αλβανών.

Ως προς το θέμα των νομισμάτων, υπάρχει και άλλη αδιαφορία της ελληνικής πλευράς, να ρυθμιστεί και αυτό, όχι όσον αφορά την γλώσσα εγγραφής, αλλά ως προς το σύμβολο του νομίσματος. Αυτό που αλλάζει είναι η ονομασία του νομίσματος, που πλέον ονομάζεται "δηνάριο της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, το σύμβολο του νομίσματος (όπως αναγράφεται στις διεθνείς αγορές, στα ανταλλακτήρια, στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα) παραμένει το ίδιο, "Mden" (Macedonian denar). Άρα, για "μακεδονικό δηνάριο" θα γίνεται λόγος στην υφήλιο.

[Όπως επίσης η UNTERM αναφέρει ότι και οι κωδικοί ISO της χώρας παραμένουν οι ίδιοι (ΜΚ-MKD), κάτι που προβλέπεται από τη συμφωνία. Τέτοιες διαπραγματεύσεις "έκανε" οι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ].