Skip to main content

Η ανάφλεξη των τιμών ενέργειας λυγίζει τους προϋπολογισμούς των δήμων

Το ηλεκτροσόκ στους δημοτικούς προϋπολογισμούς θα είναι σύντομα τεράστιο και μη διαχειρίσιμο, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους άρχισε ήδη να γίνεται εμφανής στους ΟΤΑ και θα γίνει ακόμη πιο έντονη όσο βαδίζουμε χρονικά τους επομένους μήνες. Ήδη σε εκδήλωση της ΚΕΔΕ την περασμένη εβδομάδα το θέμα τέθηκε από πολλούς δημάρχους, ενώ ο υπουργός εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σκέψεις ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας επισημαίνει ότι «πρέπει να ληφθεί άμεσα κυβερνητική πρωτοβουλία. Το ηλεκτροσόκ στους δημοτικούς προϋπολογισμούς θα είναι σύντομα τεράστιο και μη διαχειρίσιμο. Η εκτίναξη του κόστους ενεργείας θα λυγίσει τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ. Για να πληρωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί θα χρειαστεί να συρρικνωθούν κωδικοί δαπανών που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία των δήμων. Εμείς έχουμε ήδη χτυπήσει καμπανάκι στην κυβέρνηση η οποία οφείλει να βγει μπροστά και να αποκλιμακώσει το πρόβλημα είτε επιδοτώντας γενναία τους λογαριασμούς ενέργειας των δήμων είτε επιχορηγώντας τις ενεργειακές τους δαπάνες, προτού αυτές προκαλέσουν οικονομική ασφυξία».

Πάντως, η μηνιαία έκθεση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιβεβαιώνει ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος- τουλάχιστον ως τώρα- μήνας, αφού η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 235,38 ευρώ/ MWh, ενώ καταγράφηκε και το απίστευτο ρεκόρ των 542,50 ευρώ!