Skip to main content

Η αναφορά Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και το Ολοκαύτωμα

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στη Σούδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  από τη Σούδα, το ιστορικό υψηλό των σχέσων της χώρας του με την Ελλάδα, δεν έλειψε η αναφορά στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην επίσκεψη του στο Εβραϊκό Μουσείο στην Θεσσαλονίκη θυμήθηκε την αναγκαία δουλειά που πρέπει να γίνει για τον αντισημιτισμό και να μάθουμε στα παιδιά μας το Ολοκαύτωμα.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ και από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο.

Ο κ. Πομπέο είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν, ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκένρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια νεκρούς και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.