Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
x

Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΑΕΕ

Οι μεγάλοι εργοδοτικοί φορείς ΕΑΕΕ, ΣΕΒ & ΣΕΤΕ τοποθετήθηκαν θετικά ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού Συστήματος στην Ελλάδα.

Ημερίδα με θέμα: «Συντάξεις και Ανάπτυξη» διοργάνωσε σήμερα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων ΣΕΒ & ΣΕΤΕ και του ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο εκπόνησε σχετική μελέτη με θέμα: Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη». Επιπρόσθετα, στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου: κ. Τ. Πετρόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης, κ. Α. Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Γραμματέας του τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής.

Για την ΕΑΕΕ τα πλέον σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το καίριο ζήτημα του συνταξιοδοτικού απασχόλησε τους συμμετέχοντες της ημερίδας, η λύση του οποίου συνδέεται με την ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ενίσχυση της απασχόλησης και τις επενδύσεις.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ανοίγοντας την ημερίδα ανέφερε σχετικά: «Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για την επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος. Η λύση, την οποία ακολουθούν με επιτυχία πολλές χώρες, είναι η δημιουργία πραγματικών κεφαλαιοποιητικών πυλώνων, της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ασφαλιστική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συνεισφέρει ουσιαστικά σε μία τέτοια λύση: τεχνογνωσία και εμπειρία, κεφάλαια, ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αυστηρή εποπτεία και διαφάνεια.»

Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ και καθηγητής στο ΟΠΑ, παρουσίασε βασικά ευρήματα από μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη». Η μελέτη αναδεικνύει αδυναμίες του ισχύοντος συνταξιοδοτικού συστήματος και προτείνει αναμόρφωσή του προκειμένου να τονώσει τους μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία και δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης για τη σύνταξη. Η μελέτη ποσοτικοποιεί το δημοσιονομικό κόστος μετάβασης της πρότασης και εκτιμά τα οφέλη από την εφαρμογή της πρότασης για την οικονομική δραστηριότητα. Η προτεινόμενη μείωση των εισφορών ενισχύει τα κίνητρα για απασχόληση αυξάνοντας τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας κατά περίπου 100 χιλιάδες άτομα. Σε συνδυασμό με ενίσχυση των επενδύσεων του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, το πραγματικό ετήσιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξάνεται έως και €7 δισεκ. κατά μέσο όρο για τα επόμενα 40 χρόνια.
Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των Θεόδωρου Φέσσα, Προέδρου ΣΕΒ, Γιάννη Ρέτσου, Προέδρου ΣΕΤΕ, Νίκου Βέττα, Γενικού Διευθυντή ΙΟΒΕ και του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Αλεξάνδρου Σαρρηγεωργίου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία και την απασχόληση. «Χωρίς κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ο 2ος και ο 3ος πυλώνας πρέπει να έχουν κεφαλαιοποιητική βάση και να ενισχύονται με φορολογικά κίνητρα. Έτσι λειτουργεί όλος ο κόσμος.», ανέφερε ο κ. Φέσσας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός στηρίζει ενεργά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς συνεισφέρει πολύ περισσότερο στην απασχόληση και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με την άμεση συνεισφορά του στο ΑΕΠ. Η λειτουργία του 2ου και του 3ου πυλώνα είναι πράγματι αναγκαία για την ικανοποιητική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος σε κάθε χώρα. Όμως, έχει μεγάλη σημασία η χρονική, η ευρύτερη οικονομική και η κοινωνική συγκυρία, για την όποια μεταρρύθμιση».

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ