Skip to main content

Η ανακοπή καρδιάς του Κρίστιαν Έρικσεν οδήγησε χιλιάδες Δανούς να μάθουν τεχνικές ανάνηψης

Η σοβαρή περιπέτεια υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν στην διάρκεια του Euro 2022 οδήγησε 25.000 Δανούς να γραφτούν στο πρόγραμμα «heart runners».

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο στον αγώνα της Δανίας με την Φιλανδία στο Euro 2020 o Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρισκεν σόκαρε τον κόσμο αφού έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο χορτάρι.

Ο Δανός είχε πάθει ανακοπή καρδιάς και οι διασώστες στο γήπεδο κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. Σήμερα έχει επιστρέψει στο ποδόσφαιρο αλλά οι συμπατριώτες του δεν ξεχνούν την περιπέτεια του.

Περισσότεροι από 25.000 Δανοί έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα heart runners και μαθαίνουν τεχνικές ανάνηψης, ώστε να μπορούν να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Στη Δανία ονομάζονται δρομείς καρδιάς και το όνομα είναι δανεικό από τους Σουηδούς. Οι δρομείς καρδιάς ξεπερνούν τους 139.000 και οι 25.000 από αυτούς έχουν μάθει τεχνικές ανάνηψης.

Οι δρομείς καρδιάς ειδοποιούνται εάν βρίσκονται κοντά σε άτομο με υποψία καρδιακής ανακοπής. Περίπου 5.000 άνθρωποι το χρόνο παθαίνουν καρδιακή ανακοπή έξω από τα νοσοκομεία. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 13 άτομα την ημέρα.

Στην περίπτωση του Έρικσεν καθοριστική ήταν και η επέμβαση του Σιμόν Κιάερ. Ο αρχηγός της εθνικής Δανίας έδειξε απίστευτα ψυχικά αποθέματα, καθώς έτρεξε αμέσως στον συμπαίκτη του και βεβαιώθηκε ότι δεν κατάπιε τη γλώσσα του.

Στη συνέχεια, αφού τον εξέτασαν οι γιατροί στο γήπεδο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για επέμβαση και ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Τον Δεκέμβριο του 2021 επέστρεψε δειλά στις προπονήσεις, στις αρχές του 2022 προπονήθηκε με τον Άγιαξ και μετά αγωνίστηκε σε επίσημους αγώνες με την εθνική ομάδα της χώρας του αλλά και με την Μπρέντφορντ.



Το όνειρο του είναι να παίξει στο Μουντιάλ του Κατάρ με τη Δανία, σύμφωνα με το protothema.

Η περιπέτεια του έβγαλε στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα του αθλητισμού και με αφορμή την περίπτωση Έρικσεν δημοσιεύτηκαν πολλές επιστημονικές μελέτες ενώ άλλαξαν και πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.