Skip to main content

Η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία Θεσσαλονίκης και το στοίχημα των εκλογών

Η σταδιακή ανανέωση του κομματικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη στην εποχή γραμματείας του Παύλου Μαρινάκη. Τα πρόσωπα κλειδιά και το κριτήριο.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά σταδιακά και μεθοδικά η Νέα Δημοκρατία ανανέωσε όλο τον κομματικό μηχανισμό της στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα πλέον νέοι άνθρωποι και νέα στελέχη να έχουν τα ηνία του κόμματος, στην εποχή του Παύλου Μαρινάκη ως γραμματέα της ΝΔ.

Ο κ. Μαρινάκης σε ανύποπτη στιγμή, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, είχε δώσει το μήνυμα της ανανέωσης.

Επειδή αυτό δεν έγινε με το καλημέρα, αλλά σε βάθος μηνών, ακολουθώντας μάλιστα τις θεσμικές κομματικές διαδικασίες, την ανανέωση λίγοι την παρατήρησαν στην εξέλιξή της. Την παρατηρούν πλέον όλοι ως τελικό αποτέλεσμα...

Η ΝΔ Θεσσαλονίκης σήμερα δεν έχει σχέση με το κόμμα προ Μαρινάκη. Νεότερα σε ηλικία στελέχη, με ενισχυμένο το ρόλο της ΟΝΝΕΔ ως πυρήνα παραγωγής στελεχών, αντικατέστησαν τους παλιούς και είναι αυτοί που θα επωμιστούν το βάρος των εκλογών πλέον, που μέσα σε περίπου ένα χρόνο θα είναι πολλές. Οι βουλευτικές, που είτε πρόωρες, είτε στο τέλος της θητείας, θα προηγηθούν και ο αγώνας γι' αυτές άρχισε, θα έχουν συνέχεια με τις αυτοδιοικητικές, δηλαδή τις περιφερειακές και δημοτικές τον Οκτώβριο του 2023. Ο πρώτος κύκλος της ανανεωμένης Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης θα κλείσει με τις ευρωεκλογές του 2024.

Οι επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είναι ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς ως νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, με διευθυντή τον Ανέστη Φίσκα, και οι πρόεδροι των ΔΕΕΠ Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μητράκας και Θωμάς Βράνος.

Ο κ. Ιωακείμοβιτς έχει παρελθόν στη Διοικούσα ως διευθυντής. Η τοποθέτησή του όμως στη θέση του προέδρου είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης από την κομματική ηγεσία σε ένα πρόσωπο, που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: χαμηλών τόνων, εργατικός, μεθοδικός και με γνώση της γαλάζιας ανθρωπογεωγραφίας. Ο ίδιος ήδη άρχισε να οργανώνει με διαφορετικό τρόπο τη Διοικούσα, ανέθεσε τομείς ευθύνης και επένδυσε στην εξωστρέφεια, όχι μόνο με εκδηλώσεις και περιοδείες, αλλά κυρίως με προσωπικές συναντήσεις με όλους τους βουλευτές του νομού, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, αλλά και με τους επικεφαλής των φορέων (Επιμελητήρια, Οργανισμοί κτλ.). Ο κ. Φίσκας είναι νέα επιλογή στη θέση του διευθυντή.

Οι κ.κ. Μητράκας και Βράνος μπορεί να έχουν παρελθόν στις νομαρχιακές του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο είναι νέοι σε ηλικία και υπηρετούν τη νέα κομματική δομή των ΔΕΕΠ ως εκλεγμένοι κι όχι διορισμένοι πρόεδροι. Και οι δυο είναι της λογικής Μαρινάκη και άριστοι γνώστες της γαλάζιας ανθρωπογεωγραφίας καθένας στην περιοχή ευθύνης του.

Ο νέος αντιπρόεδρος της νεολαίας πανελλαδικά (ΟΝΝΕΔ) είναι ο Θεσσαλονικιός, Παναγιώτης Λεμπέσης, ενώ νέος πρόεδρος στην ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης είναι ο Νίκος Πατσέας. Και τα δυο είναι φρέσκα πρόσωπα, τα οποία καλούνται να κινητοποιήσουν τη νεολαία και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ενισχυμένου ρόλου, που της έχει δώσει η κομματική ηγεσία της ΝΔ.

Πέρα από αυτά τα θεσμικά κομματικά πρόσωπα, η επιτυχία του κομματικού λίφτινγκ της Θεσσαλονίκης θα κριθεί από τα αποτελέσματα των επόμενων περίπου δύο χρόνων, αν και το μεγάλο στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές...