Skip to main content

Η απάντηση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στη διοίκηση της Μαλαματίνας

Η ανακοίνωση του Σωματείου υποστηρίζει ότι οι μόνοι που πραγματικά θέλουν να λειτουργήσει το εργοστάσιο είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Απάντηση στη θέση της διοίκησης της Μαλαματίνας, για την αναστάτωση και την ένταση των τελευταίων ημερών στην ιστορική οικονοποιία, δίνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρεία.

Διαβάστε σχετικά - Διοίκηση Μαλαματίνας: Μειοψηφία βολεμένων συνδικαλιστών θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο

Όπως αναφέρουν «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και τονίζουν ότι «οι μόνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη και θέλουν να λειτουργήσει το εργοστάσιο είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί χωρίς την δουλειά τους δεν μπορούν να ζήσουν».

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «από τους 86 εργαζόμενους μόνο οι 60 έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη του Σωματείου. Από αυτούς οι 11, κάτω από την τρομοκρατία και τον δικό τους εκφοβισμό, υπέγραψαν Ατομική Σύμβαση και από αυτούς οι 4 είναι υποχείριά τους και τους χρησιμοποιούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό, όλοι οι άλλοι βρίσκονται έξω από την πύλη του εργοστασίου και απεργούν».

Για τη θέση της διοίκησης ότι 52 από τους 86 εργαζόμενους έχουν υπογράψει Ατομική Σύμβαση, το Σωματείο επισημαίνει ότι «45 εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου δεν έχουν υπογράψει Ατομική Σύμβαση Εργασίας και μετέχουν καθημερινά στον απεργιακό αγώνα. Κάτι με τα νούμερα δεν βγαίνει», ενώ για την αναφορά ότι υπάρχει εργαζόμενη στη reception με 3.000 ευρώ, εξηγούν ότι «οι καθαρές αποδοχές είναι κοντά στο 50%. Από υπεύθυνη εξωτερικών εργασιών – συναλλαγών με τράπεζες – εφορίες – ΙΚΑ – μεταφορά χρημάτων και επιταγών την μεταφέρανε στην θέση της υπεύθυνης του γραφείου κίνησης και πριν λίγο καιρό στην reception «βλαπτική μεταβολή» μόνο και μόνο επειδή είναι μέλος του Σωματείου».

Σε ότι αφορά το σχέδιο εξυγίανσης που σύμφωνα με τη διοίκηση προβλέπει ρητά τη διατήρηση του αριθμού των εργαζόμενων σε 86, ενώ το επενδυτικό σχέδιο σε διπλασιασμό των θέσεων σε βάθος πενταετίας, το Σωματείο απαντά: «86 – 15 απολύσεις = 71. Απολύσεις μόνο μελών του Σωματείου».

Τέλος, στη θέση της διοίκησης ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διασφαλίζει το σύνολο των παροχών που απολάμβαναν και πριν οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται ότι «δεν είναι παροχές……. είναι αποδοχές - μισθός και δεν μας τα χαρίζει για να τα απολαμβάνουμε…. τα κατακτήσαμε. Η πρότασή τους για 713 ευρώ βασικό μισθό σε όλους και το υπόλοιπο μέχρι συμπληρώσεως του συνόλου των αποδοχών να ενσωματωθεί στο επίδομα επιχειρησιακής παροχής το οποίο άκουσον «θα αποτελεί ελευθέρα ανακλητή οικειοθελή παροχή, την οποία η εταιρεία επιφυλάσσεται να διακόψει οποτεδήποτε στο μέλλον».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με δύο υστερόγραφα.

Το πρώτο λέει ότι «επί 3 χρόνια (2 με προηγούμενη Διοίκηση και 1 με την τωρινή) ως εργαζόμενοι προσφέραμε το 20% του μισθού μας στην εταιρία. Αυτές είναι αλήθειες» και το δεύτερο πως «τελικά για όλα τα στραβά φταίνε μόνο όσοι εργαζόμενοι είναι μέλη του Σωματείου».