Skip to main content

Η απειλητική επιστροφή των distressed funds και η Ελλάδα

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται, τουλάχιστον τόσο όσο την περασμένη δεκαετία, την επανεμφάνιση των distressed debt funds στην Ευρώπη

Πόσο καιρό είχατε να ακούσετε για τα distressed debt funds; Σχεδόν από την εποχή που προέβλεπαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, περίπου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας και λίγο αργότερα. Γι' αυτό και προκαλεί μεγάλη εντύπωση η επανεμφάνιση ενός από αυτά και συγκεκριμένα του SVP, που σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για επερχόμενο hangover της ΕΕ εξαιτίας της πανδημίας.

Για τις χώρες του ευρωπαικού βορρά, η παραπάνω προειδοποίηση είναι μια ακόμα υπενθύμιση για τα επέκεινα της πανδημίας. Για τον ευρωπαϊκό νότο, ωστόσο και για χώρες όπως η Ελλάδα που χτυπήθηκαν πολλαπλά από τον κορωνοιό, συνιστά κόκκινο συναγερμό. Γιατί, αν προσθέσει κανείς και τη προτροπή του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας προς την ΕΚΤ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, τότε δημιουργείται ένα σκηνικό τρόμου. Ο χερ Βάιντμαν συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «η ΕΚΤ δεν είναι εδώ για να σώζει από χρεωκοπία οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών...».

Ο αντίλογος σε όλα τα παραπάνω; Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την επάνοδο στην κανονικότητα. Και οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πολλές.

Ακόμα και το γεγονός ότι ετοιμάζονται μια σειρά από εισαγωγές νέων εταιριών στο χρηματιστήριο, (από τον χώρο του real estate), είναι κάτι παραπάνω από θετικό δείγμα. Το κοινό τους χαρακτηριστικό; Πρόκειται για θυγατρικές μεγάλων ομίλων, οι οποίοι, εδώ και καιρό, έχουν επιλέξει την αξιοποίηση ακινήτων ως ένα από τα επόμενα επιχειρηματικά βήματά τους.

Άλλο παράδειγμα; Επιβεβαιώνεται κι από τρίτες πηγές η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα αναφορικά με κόκκινα δάνεια, που θα επαναγοραστούν, από τις τράπεζες, αφού πρασινίσουν, έχοντας πουληθεί κουρεμένα σε εξειδικευμένα funds. Σύνθετη, αλλά ενδιαφέρουσα, διαδικασία, που βρίσκεται, ακόμα, σε εξέλιξη.

Ακόμα και το γεγονός ότι προχωρά η ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο, είναι δείγμα γραφής. Γι' αυτό, καταλήγουν, η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται, τουλάχιστον τόσο όσο την περασμένη δεκαετία.