Skip to main content

Η απόφαση του Ζαγοράκη και το πιο δυνατό χειροκρότημα στον Κυριάκο

Παραλειπόμενα από το γαλάζιο διήμερο της Θεσσαλονίκης: Οι προθέσεις του Ζαγοράκη, τα γενέθλια του Καραμανλή και το δείπνο του Μητσοτάκη.

-Όχι μόνο εξαιρετικά θερμή, αλλά και της… υπομονής ήταν η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Θοδωρή Ζαγοράκη, το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Αριστοτέλους. Ενώ όλα τα «γαλάζια» στελέχη είχαν δει τον πρόεδρο να κατεβαίνει την Αριστοτέλους και να κατευθύνεται στο γωνιακό καφέ, στο διάδρομο και μπροστά στα σκαλιά του κινηματοθεάτρου ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια στάση σχεδόν πέντε λεπτών, για να μιλήσει με τον κ. Ζαγοράκη. Πολλά σενάρια για το τι ειπώθηκε ανάμεσα στους δυο άνδρες. Από την εγκάρδια ατμόσφαιρα και τα σχόλια περί ΠΑΟΚ και γηπέδου της Τούμπας, δεν έβγαζε κάποιος εύκολα συμπέρασμα. Λίγο νωρίτερα ο κ. Ζαγοράκης έδινε τις ειδήσεις… Απέκλειε σε συζητήσεις του το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως και να είναι υποψήφιος βουλευτής Α’ ή Β’ Θεσσαλονίκης. Και για να καθαρίσει το τοπίο διευκρίνιζε ότι θα παραμείνει ευρωβουλευτής. Απολύτως ξεκάθαρος.

-Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής να ήταν στραμμένα στον κ. Μητσοτάκη και οι κάμερες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο πιο μακριά, στην Καλαμαριά όμως, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, γιόρταζε σε γνωστή ταβέρνα τα γενέθλιά του, με λιγοστούς στενούς φίλους του (ανδροπαρέα) και με τούρτα από ό,τι μάθαμε. Ο κ. Καραμανλής φέτος ήταν λιγότερο φειδωλός σε σχέση με τα εκτός πρωθυπουργίας χρόνια. Και δήλωση έκανε προσερχόμενος στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου, δίνοντας το στίγμα της στήριξης σύσσωμης της παράταξης στον πρόεδρό της και επικρότησε με δυνατό χειροκρότημα τις αναφορές του προέδρου στη θέση της ΝΔ για το σκοπιανό.

-Για το σκοπιανό πήρε το πιο δυνατό χειροκρότημα άλλωστε από τους χιλιάδες πολίτες που παρακολουθούσαν την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα δεν έλειψαν οι επευφημίες και ο ενθουσιασμός, για την ξεκάθαρη τοποθέτησή του περί καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο μόνος της αίθουσας που δεν αντέδρασε ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει διαφορετική θέση στο ζήτημα. Πάντως, τόσο ο δήμαρχος, όσο και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, που τον συνόδευσε στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχαν του σεβασμού των συγκεντρωμένων και μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτίμησαν θετικά την παρουσία του δημάρχου στην εκδήλωση.

-Το… όργωσε το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής. Πάνθεον, Καρόλου Ντηλ, Τσιμισκή, Ολύμπιον, Ηλέκτρα Παλλάς και μετά Μητροπόλεως και Σινάτρα για να συναντηθεί με τους νεολαίους, οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη στο μπαρ και στο πεζοδρόμιο, δημιουργώντας το αδιαχώρητο. Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη βραδιά του με φαγητό σε φημισμένο για τα θαλασσινά του εστιατόριο της Καλαποθάκη, με τη σύζυγό του Μαρέβα. Κατεβαίνοντας την Κομνηνών χαιρέτισε όλο τον κόσμο στα παρακείμενα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, έκανε μια ολιγόλεπτη στάση στο Έντεν, όπου του επισημάνθηκε ότι είναι αγαπημένο στέκι του Γιάννη Μπουτάρη, συνομίλησε `με πελάτες και πήγε για φαγητό. Εννοείται πως η περιοχή είχε κατακλυστεί από νεοδημοκράτες, στελέχη του κόμματος, πολιτευτές κτλ. Όμως το δείπνο του ο κ. Μητσοτάκης το πήρε μόνο με τη σύζυγό του στο τραπέζι, υπό τα βλέμματα των στελεχών, που είχαν κλείσει μεγάλο τραπέζι πάνω στον πεζόδρομο. Μεταξύ τους και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος και η μόνιμη παρουσία δίπλα στον κ. Μητσοτάκη, όποτε έρχεται στη Θεσσαλονίκη, ο Φάνης Παπάς… Στις «γαλάζιες» καταλήψεις στην πόλη αυτές τις μέρες, προσθέστε και εκείνες του Σαββάτου, μετά την κεντρική ομιλία του προέδρου. Σημεία αιχμής τα καφέ μπαρ απέναντι από το Λευκό Πύργο, όπως το Οβάλ, όπου οι «γαλάζιες» παρέες είχαν κάνει κράτηση ακόμη και στα… πλακάκια του πεζοδρομίου και τα μπαρ της Αγίου Μηνά στα Λαδάδικα, όπου δυσκολευόταν κάποιος και να περάσει. Μια παρατήρηση στις παρέες σου έδινε μια εικόνα από τις «γαλάζιες» φυλές της Θεσσαλονίκης. Στο Λευκό Πύργο είδαμε το τραπέζι των περιφερειακών συμβούλων του Γιάννη Ιωαννίδη, χωρίς τον ίδιο (Στέλιος Βαλιάνος, Θανάσης Μπασδάνης, Γιάννης Ανδρίτσος), τον Νίκο Ταχιάο, αλλά και την Κατερίνα Μάρκου. Στο Τσιλάι και τα γύρω καφέ μπαρ είναι μάταιο να αναφέρουμε πρόσωπα, διότι εκεί ήταν η μισή τοπική ΝΔ, με πολλές εκτός Θεσσαλονίκης προσθήκες, όπως του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος δεν πρόλαβε να καθίσει... Όσοι δεν εθεάθησαν, δεν έμειναν σπίτι, αλλά συμμετείχαν στο ετήσιο πάρτι του Δημήτρη Φίστα, που αναβίωσε το ιστορικό Ακρόαμα, αυτή τη φορά στον κινηματογράφο Ελληνίς.