Skip to main content

Η απογοήτευση της Cosco και ο δρόμος του Πολάκη για τα χρέη

Η μεγάλη απογοήτευση της Cosco για τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, το τουρκικό γεωτρύπανο και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε για τα χρέη μας.

Την αδυναμία της Αστυνομίας να σταματήσει τη δράση του Ρουβίκωνα, σχολιάζει ηγετικό στέλεχος της ομάδας. «Αυτό που θέλουν να κάνει η ΕΛΑΣ (κυρίως οι δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι κύκλοι) είναι ατελέσφορο και αδύνατον. Εκτός και εάν ακολουθήσει τακτικές ανορθόδοξες όπου επί του παρόντος κανείς ακόμα δεν το θέλει».

Ο Ρουβίκωνας ξεφτιλίζει την κυβέρνηση, και ομολογεί έμμεσα ότι έχει τουλάχιστον την ανοχή της, αν όχι και την υποστήριξή της. Κυρίως οι δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι κύκλοι, λέει, θέλουν παύση των δραστηριοτήτων του. Η Αριστερά γιατί δεν θέλει;

Πυροβολισμοί στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας με μια νεκρή. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Μαδούρο άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών. Και τι έγινε; "Φασισταριό" ήταν αυτοί που διαδήλωναν, σιγά που θα στενοχωρηθούμε. Δεν ήταν "προοδευτικοί".

Η Μίλιτσα Τζούρτζιτς, συνεργάτης της πρωθυπουργού της Σερβίας, Άννα Μπάρναβιτς, γέννησε γιο και το Γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το μωρό θα ονομασθεί Ιγκόρ. «Η Μίλιτσα Τζούρτζιτς γέννησε φυσιολογικά», ενημέρωσε το γραφείο του "πατέρα" Άννα Μπάρναβιτς, γράφει ο σερβικός Τύπος Βελιγραδίου.

Η Βουλγαρία πορεύεται παραδοσιακά και δηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλο φύλο εκτός από αγόρι και κορίτσι. Το ερώτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιοποίηση στην εκπαίδευση ολοκληρώνεται από 9χρονα παιδιά σε 900 βουλγαρικά σχολεία και σε όλα της Ευρώπης.

Η μελέτη καταλήγει με μια ερώτηση σχετικά με το φύλο, και εκτός από την απάντηση "αγόρι" ή "κορίτσι" έχει τεθεί και το "άλλο". Ο Βούλγαρος υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «δεν υποστηρίζει το κήρυγμα της ιδεολογίας του φύλου στο σχολείο, τόσο ως υπουργός όσο και ως γονέας».

Σε τουρκικά ύδατα πλέει από χθες το πρωί το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας DeepSea Metro-1, το οποίο πέρασε τα στενά των Δαρδανελίων και μπήκε στη θάλασσα του Μαρμαρά με τη συνοδεία τουρκικής κορβέτας.

Σύμφωνα με το Anadolu και το ΚΥΠΕ, το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να φτάσει στα ναυπηγεία της Γιάλοβας, έξω από την Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνουν εργασίες συντήρησης πριν σταλεί στην Κύπρο για γεώτρηση. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα αποφασίσει για το όνομα του νέου γεωτρύπανου.

Έντονα απογοητευμένοι και ενοχλημένοι δηλώνουν κύκλοι της Cosco μετά την απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ, η ανεκτέλεστη αξία του οποίου ανέρχεται στα 580 εκατ. ευρώ.

Πηγές του Πειραιά αναφέρουν πως η απόφαση της ΕΣΑΛ εμφανίζεται ευθέως επηρεασμένη από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές -και όχι μόνο- εκλογές, καθώς απορρίπτει όλες εκείνες τις επενδύσεις στις οποίες έχουν αντιταχθεί υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση υποψήφιοι. Και ο λαός περιμένει να γίνουν επενδύσεις, για να πάρει μια ανάσα. Η ανάσα είναι αποκλειστικότητα μόνο των συντρόφων.

Στα 29.700 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό του χρέους με το οποίο κάθε Έλληνας επιβαρύνεται έναντι δανειστών από το εξωτερικό, ποσό διπλάσιο περίπου του μέσου όρου του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός του, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ "How's Life".

Σιγά το πρόβλημα. Θα πάρουμε ένα καταναλωτικό δάνειο, ανάλογο με του Πολάκη, θα βάλουμε και υποθήκη κάποιο άλλο υποθηκευμένο αλλού ακίνητο, και το θέμα τελείωσε. Προς τι η ανησυχία;