Skip to main content

Η απώλεια Κουιμτζή και τα συγχαρητήρια του ΥΠΕΞ «στη Β. Μακεδονία»

Η μεγάλη θλίψη για τον μαχητή υπέρ της προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αξιού, ο δημοσκοπικός Κικίλιας και η επιστροφή Προκοπίδη στο ΔΣ του Παπανικολάου

-Η ξαφνική απώλεια του καθηγητή, Θεμιστοκλή Κουιμτζή, σκόρπισε θλίψη σε όσους τον γνώρισαν, καθώς ήταν από τους επιστήμονες που απέδειξαν πώς οι επιστημονικές γνώσεις μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην καθημερινότητα των πολιτών, στον τόπο, στο περιβάλλον. Ο καθηγητής ήταν αυτός που πίεσε και έστησε τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα Αξιού. Ήταν αυτός που έβαλε μπροστά το συλλογικό συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα που κατά καιρούς θέλησαν να καταπατήσουν τον περιβαλλοντικό θησαυρό που έχουμε δίπλα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ήταν αυτός που έβαλε τα θεμέλια για τις προστατευόμενες περιοχές. Μια επιτυχημένη πορεία στο πέρασμα του χρόνου, που άφησε έντονο αποτύπωμα στην κοινωνία μας. Από το 2018 άφησε τους νεότερους στη θέση του, με το βαρύ φορτίο να συνεχίσουν το έργο του. Δεν παροπλίστηκε όμως ποτέ. Επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου, συνέχισε στα 82 του να μάχεται. Στις 6 Μαρτίου η τελευταία παρέμβασή του στη Voria, όπου προειδοποιούσε ώστε να θωρακιστεί θεσμικά η προστατευόμενη περιοχή από όσους σχεδιάζουν να την ανοικοδομήσουν. Περιθώριο μέχρι τον Αύγουστο για να εκδοθεί η σχετική απόφαση, το Προεδρικό Διάταγμα για την αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

-Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Υγείας παίρνει πρωτιά σε δημοσκόπηση. Ο Βασίλης Κικίλιας είναι ο πρώτος υπουργός Υγείας, που συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση τη θετική γνώμη των πολιτών σε ποσοστό 61% ξεπερνώντας όλους τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Ποτέ άλλοτε υπουργός Υγείας δεν ήταν πρώτος σε θετικές γνώμες σε μια κυβέρνηση, γιατί συνήθως δεν είναι προβεβλημένοι. Με τον κορωνοϊό όμως αυτά άλλαξαν. Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ίδιο και στο πρόσωπό του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Στη διοίκηση του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» επανέρχεται ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, Γιώργος Προκοπίδης. Ορίστηκε μέσα στην εβδομάδα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αμισθί, και για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. Προκοπίδης έχει εμπειρία τόσο από τη θέση, όσο κι από το νοσοκομείο, καθώς ήταν μέλος της διοίκησής του και την περίοδο 2014 – 2015. «Επιστροφή στην πιο δύσκολη στιγμή, αλλά θα τα συνδυάσω. Άλλωστε, στο δήμο έχω και την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας», τονίζει ο κ. Προκοπίδης.

-Με τον κορωνοϊό περνάει στο ντούκου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και τα συγχαρητήρια της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Πολλοί το είδαν, κάποιοι αντέδρασαν, αλλά αυτό που ξέραμε όλοι ότι θα γίνει απλώς γίνεται. Και γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία λόγω κρίσης. Μαθαίνω πάντως πως οι βουλευτές της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται αποδέκτες θυμού από ψηφοφόρους τους. Μέχρι να βγούμε από τα σπίτια μας θα έχει... ξεχαστεί;