Skip to main content

Η Art Thessaloniki έρχεται με 28 γκαλερί και 20 παράλληλα πρότζεκτ

Εγκαινιάζεται στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου. Τιμώμενος καλλιτέχνης ο διεθνούς φήμης γλύπτης Takis.

Με 28 γκαλερί που θα αντιπροσωπεύσουν περισσότερους από 450 καλλιτέχνες μέσω 1.500 έργων, με 5 μουσειακές εκθέσεις και πάνω από 20 παράλληλα πρότζεκτ, εγκαινιάζεται στις 22 Νοεμβρίου η 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στα περίπτερα 10, 9 και 8.

Τιμώμενος καλλιτέχνης στη φετινή διοργάνωση είναι ο διεθνούς φήμης γλύπτης Takis. Την Art Thessaloniki συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης κ. Παντελής Τσάτσης.

Στην έκθεση συμμετέχουν φέτος σημαντικές γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παρουσία έχει και η Ινδία, η οποία θα είναι η Τιμώμενη Χώρα στην 84η ΔΕΘ. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 3ης Art Thessaloniki θα πραγματοποιηθούν οι μουσειακές εκθέσεις με έργα του Αλέκου Φασιανού και του Παύλου από τη συλλογή του Γιάννη Αγγελόπουλου και με έργα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Sol LeWitt από τη συλλογή της Έφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου.

Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από εκπλήξεις για το φιλότεχνο κοινό. Μία από αυτές θα είναι η φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, με συμβολική τιμή εκκίνησης τα 100 ευρώ. Επίσης, στο πλαίσιο της 3ης Art Thessaloniki «τρέχει» και το project Art Walk, με τη χορηγία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν τοποθετηθεί 20 πίνακες ζωγραφικής σε περίοπτες θέσεις προθηκών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης. Ήδη έχει προηγηθεί μία ξενάγηση και θα ακολουθήσει άλλη μία για το κοινό το Σάββατο 17 Νοεμβρίου.

Την Art Thessaloniki θα επισκεφθούν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, από τις 09:30 το πρωί, μαθητές από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι θα ξεναγηθούν από ειδικούς ξεναγούς.

«Η φετινή διοργάνωση δικαιώνει τη συνεργασία μας με τον Παντελή Τσάτση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει της έναρξης της Art Thessaloniki, τονίζοντας μάλιστα πως η συμμετοχή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στη διοργάνωση αποδεικνύει το ιστορικό του ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και δη για τις εικαστικές τέχνες.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως η Art Thessaloniki είναι μια επένδυση της εταιρείας από κοινού με τον κ. Τσάτση και κάλεσε τον κόσμο να την επισκεφθεί και να την ενισχύσει ακόμα περισσότερο στην τρίτη διοργάνωσή της, που είναι και κρίσιμη για την επιτυχία της.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε την πρόκληση σε όλα τα επίπεδα και να καθιερώσουμε την Art Thessaloniki ως το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε με τη σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, κ. Παντελής Τσάτσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσάτση, το φετινό σύνθημα της έκθεσης είναι «Επένδυση-Ενημέρωση-Ψυχαγωγία».
Τη σημασία της φετινής διοργάνωσης υπογράμμισε και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, που τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός, ώστε η έκθεση να γίνει ακόμα πιο δυναμική και αποτελεσματική στο μέλλον.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων -πρόδρομων, αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσης- της 3ης Art Thessaloniki περιλαμβάνονται επίσης:
-Το project Group Exhibition: «I Feel Asleep on the Backseat», μια ομαδική έκθεση των καλλιτεχνών Μίλτου Δίγκα, Άκη Γιούσμη, Φίλιππου Τατάκη, Νικολέτας Αγγελίδου, Βασίλη Γεωργούλα, με την επιμέλεια του Άρη Στοΐδη. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά στο Open Art Lab της ΔΕΘ-Helexpo από 5 έως 16 Νοεμβρίου.
- Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν (Γιάκομο Κοϊζούμι).
-Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 18:00 στον χώρο των παρουσιάσεων στο περίπτερο 9 ο καθηγητής φιλοσοφίας του New York College, κ.Γιάννης Φίκας,  θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Συμβολικά στοιχεία στα έργα  του Λευκάδιου Χέρν». Ο Λευκάδιος Χέρν, Ιρλανδοελληνικής καταγωγής, περισσότερο γνωστός με το Ιαπωνικό όνομά του Γιάκομο Κοϊζούμι, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Ιαπωνίας, γνωστός από τις συλλογές του  για  Ιαπωνικούς  θρύλους και  ιστορίες   φαντασμάτων.
-Νωρίτερα στις 17:00 στο χώρο του περιπτέρου 9 η εικαστικός Vena Naskrecka θα παρουσιάσει μια περφόρμανς με θέμα τη γυναικεία κόμη και τη σημασία της στην Ιαπωνική κουλτούρα, εμπνευσμένη από τις ιστορίες του Λευκάδιου Χέρν (Γιάκουμο Κοϊζούμι). Σε συνέχεια αυτής της παράστασης, στον ίδιο χώρο, η εικαστικός Μαρία Κομπατσάρη θα αφηγηθεί σύντομες ιστορίες του Λευκάδιου Χέρν. Η αφήγηση των σύντομων ιστοριών θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 12:00.
-Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 16:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση για τους επισκέπτες στους χώρους των γκαλερί  και των μουσειακών εκθέσεων από τον ιστορικό τέχνης και καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Μάνο Στεφανίδη.
-Την ίδια μέρα και ώρα 18:00 ο κ. Μάνος Στεφανίδης στον ειδικό χώρο των παρουσιάσεων θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου, Vincent Van Gogh.
-Την   Τετάρτη  14  Νοεμβρίου   και  ώρα   20:00  σε συνεργασία  με  το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στην πλατεία Αριστοτέλους, η προβολή  της κινηματογραφικής ταινίας «Ρενουάρ» του Ζιλ Μπουρντό.
-Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 17:00 θα εμφανισθεί το νεανικό μουσικό σχήμα Percussionistas, που χρησιμοποιεί όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά. Μετά το πέρας της εμφάνισής τους στους χώρους της έκθεσης, θα συνεχίσουν με περίπατο μετά μουσικής στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
-Την ίδια μέρα στις 19:00 θα εμφανισθεί ο διεθνούς φήμης τενόρος Φίλιππος Μοδινός που θα τραγουδήσει δημοφιλείς άριες από γνωστά έργα της όπερας.
-Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 19:00 το ντουέτο Duo con senso della Musica (Λέττη Παππά-πιάνο και Νίκος Μπαχαρίδης-τρομπέτα) θα μας ταξιδέψει σε μουσικά μονοπάτια blues και tango.
-Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 19:00 το πολυμελές νεανικό σύνολο εγχόρδων Spira Minore θα εκτελέσει ένα κλασικό ρεπερτόριο.
-Την ίδια ημέρα στις 21:00 το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma θα παρουσιάσει το project PIETA με αφορμή το ποίημα της Sylvia Plath με τίτλο «Χειμωνιάτικα δέντρα». Η δράση πραγματεύεται τον όρο «αποκαθήλωση» μέσα από την πνευματική γλυπτική προσέγγιση, η οποία άλλοτε εμπνέεται από το έργο PIETA  του Michelangelo και άλλοτε παράγει αφηρημένες μορφές.
-Η νύχτα του Σαββάτου θα κλείσει με ένα μουσικό-χορευτικό πάρτυ που θα επιμεληθεί ο διεθνούς φήμης Dj Dest.
-Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 19:00 θα απολαύσουμε ρυθμούς swing και rock and roll από το μουσικό σύνολο Passa Tempo (Αλέξανδρος Καλλιφατίδης, Γιάννης Ποιμενίδης, Νάκης Πετρόπουλος και Οδυσσέας Εμπειρίκος).
- Kαθημερινά θα προβάλλεται, στην αίθουσα παρουσιάσεων, η ταινία διάρκειας 40' με θέμα “ Θεόδωρος Στάμος - The Irascible of Color”, μια ιδέα του Τάκη Ευσταθίου που πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής. Επίσης το βίντεο του Μπάμπη Βενετόπουλου με θέμα "In the age of the 3D reproduction".
- Στο περίπτερο 10 θα υλοποιηθεί μια κατασκευή με το όνομα «Εγκατάσταση Αυγό», αποτελούμενο απο 42 έργα επωνύμων καλλιτεχνών.
Χορηγοί της 3ης Art Thessaloniki Fair είναι οι εταιρίες Cosmote, Karavias, Κυφωνίδης (Χορηγός Catering), Ζύθος-Ντορέ (Χορηγός Catering), ενώ ευχαριστίες απευθύνονται από την διοργάνωση προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Για τους επισκέπτες θα υπάρχει δωρεάν πάρκινκ, με είσοδο από την Πύλη Εμπορίου.