Skip to main content

Η «Άρτεμις» με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη: Από τη Γη στη Σελήνη και μετά στον Άρη

Mία στάση στο φεγγάρι και στη συνέχεια συνεχίζουμε με προορισμό τον Άρη με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη

Έχουν περάσει σχεδόν ακριβώς 50 χρόνια από την τελευταία φορά που ένας Αμερικανός αστροναύτης πάτησε στο φεγγάρι. «Φεύγουμε όπως ήρθαμε και με το θέλημα του Θεού θα επιστρέψουμε με ειρήνη και ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο αστροναύτης Γιουτζίν Σέρναν, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του με την αποστολή "Απόλλων 17" τον Δεκέμβριο του 1972. Οι ΗΠΑ παραμένει ωστόσο η μόνη χώρα που έχει μεταφέρει συνολικά δώδεκα αστροναύτες με τις αποστολές "Απόλλων" μεταξύ 1969 και 1972 στη σελήνη.

H επανδρωμένη αποστολή "Άρτεμις"

Με το πρόγραμμα "Άρτεμις", που πήρε το όνομά του από τη θεά της σελήνης και δίδυμη αδελφή του θεού Απόλλωνα από την ελληνική μυθολογία, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει τώρα να κάνει πραγματικότητα τη φράση τού μέχρι στιγμής τελευταίου επισκέπτη της σελήνης Σέρναν - περίπου μισό αιώνα αργότερα. Αμερικανοί αστροναύτες, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά και μια γυναίκα, πρόκειται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους με προορισμό το φεγγάρι. Ένα ρομποτικό ρόβερ θα τους συνοδέψει, ενώ πρόκειται να κατασκευαστούν και σταθμοί-φυλάκια, τα οποία θα τεθούν στην τροχιά του φεγγαριού. «Αυτά θα επιτρέψουν στα ρομπότ και τους αστροναύτες μας να κινούνται και να εξερευνούν με μεγαλύτερη ευελιξία από ποτέ», αναφέρει η NASA. Στη συνέχεια θα συμπεριληφθεί ακόμη και ο Άρης στους προορισμούς των αστροναυτών.

Ωστόσο, τα μεγαλεπήβολα σχέδια της NASA για την "Artemis" εξελίσσονται κάθε άλλο παρά σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό: Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πυραύλου έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ και το κόστος είναι εξίσου υψηλότερο. Επιπλέον διάφορα τεχνικά προβλήματα οδήγησαν στην διακοπή της πρώτης, μη επανδρωμένης δοκιμής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τη NASA, μία πρώτη δοκιμή έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 18 Ιουνίου – σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ η επίσημη δοκιμαστική εκτόξευση θα γίνει το νωρίτερο τον Αύγουστο.

Διαστημικά σχέδια από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Παρ' όλες τις αναποδιές και τις κρίσεις όμως, η NASA παραμένει αισιόδοξη: «Η επιτυχία μας θα αλλάξει τον κόσμο», γράφει στην ιστοσελίδα της. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους στα σχέδια κατάκτησης του διαστήματος. Η Κίνα εργάζεται επίσης πυρετωδώς, με στόχο να στείλει τους δικούς της αστροναύτες στο φεγγάρι. Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει ήδη προσεδαφιστεί αρκετές φορές στην επιφάνεια της σελήνης με ερευνητικά ρομπότ, ενώ έχει επιστρέψει με επιτυχία, φέρνοντας μάλιστα φεγγαρόπετρες μαζί της. Σύμφωνα με αναφορές στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στην επόμενη 20ετία πρόκειται να κατασκευαστεί ένας μόνιμος σταθμός στην τροχιά της Γης – ενδεχομένως μάλιστα και από κοινού με τη Ρωσία.

Κριστίνα Χόρστεν, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle