Skip to main content

Η αξία των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΕΣ και η αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων

Οι έξι σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που υλοποιήθηκαν παρά τη συγκυρία και τις νέες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες.

του Κώστα Παρχαρίδη*

Είναι αλήθεια ότι την επομένη των εθνικών εκλογών κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η χώρα θα ήταν αντιμέτωπη με πολλές ταυτόχρονες κρίσεις που ξεφεύγουν από τις κλίμακες του παρελθόντος. Μπορεί η οικονομική κρίση να ταλαιπώρησε τη χώρα επί μία δεκαετία όμως η κατάσταση αυτή είχε αρχίσει να αλλάζει. Επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας ότι τα δυσκολότερα ήταν πίσω μας, πως η οικονομία είχε μπει σε σωστή – αναπτυξιακή- τροχιά και πως τα πράγματα μόνο καλύτερα θα μπορούσαν να γίνουν.

Η αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά με πολλά και διαφορετικής κλίμακας επεισόδια – Έβρος, Αιγαίο, Αν. Μεσόγειος- αλλά κυρίως το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε νέα δεδομένα στο τραπέζι. Νέες προκλήσεις στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ανταποκριθεί με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό, λαμβάνοντας αποφάσεις με σημαντικό κόστος.

Η γενικότερη αίσθηση των πραγμάτων είναι πως σε αυτές ανταποκρίθηκε με τρόπο παραπάνω από επαρκή, σχεδόν ικανοποιητικό και αυτό άλλωστε τις πιστώνεται. Δεν τις έχουμε υπερβεί ακόμη όμως η μέχρι τώρα πορεία δίνει την εικόνα ελέγχου των πραγμάτων.

έσα σε αυτό όμως το σκηνικό έχει αξία να δούμε τι γίνεται και σε άλλα μέτωπα της διακυβέρνησης – να εξετάσουμε εάν τα πράγματα προχωράνε ή αν εντοπίζεται παράλυση του κυβερνητικού έργου.

Ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία που φαίνεται να προχωρούν βάσει του σχεδιασμού, χωρίς καθυστερήσεις είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, είναι γεγονός πως σε αυτούς τους 15 μήνες κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Θεοδωρικάκος έχει καταφέρει το εξής. Τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του προχωρούν, στηρίζεται το συνολικό κυβερνητικό έργο, επιδεικνύονται αντανακλαστικά, υλοποιούνται βασικές μεταρρυθμίσεις και γενικότερα εκπέμπεται μία αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων.

Αναφέρω χαρακτηριστικά έξι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν παρά τη συγκυρία και τις νέες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες που αυτή επέβαλλε.

1. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που ομόφωνα, σχεδόν, η Βουλή ενέκρινε. Μεταρρύθμιση που τίθεται σε εφαρμογή μέσα στο Νοέμβριο
2. Διευθέτηση του ζητήματος των αδήλωτων τετραγωνικών με εκατομμύρια πολιτών να βρίσκουν διέξοδο, να γλυτώνουν πρόστιμα και τέλη 1,5 δις ευρώ και την Αυτοδιοίκηση να κερδίζει σε ετήσια βάση 150 εκατ. το χρόνο. Σημαντικότερο δε αυτών η η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στους πολίτες.
3. Ουσιαστική και σταθερή στήριξη της Αυτοδιοίκησης , μέσα από τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας Δήμων και Περιφερειών και η αντιμετώπιση των πολύ αρνητικών συνεπειών, από μια καθολική ιδεοληπτική εφαρμογή της απλής αναλογικής.
4. Πολιτογράφηση ως Ελλήνων των αλλογενών αλλοδαπών, με ένα αντικειμενικό, διαφανές, δίκαιο, σύστημα γραπτών εξετάσεων πανελλαδικού τύπου. Είναι ένα σύστημα που θα αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια σε πολύ πιο γρήγορο χρόνο.
5. Μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δις ευρώ και προτεραιότητα τη στήριξη των μικρών, ορεινών, νησιωτικών, μεθοριακών δήμων.
6. Συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα στην περίοδο της καραντίνας, καθώς το Μητρώο Πολιτών είναι η μεγαλύτερη εθνική βάση δεδομένων και χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που λίγο ή περισσότερο έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και από όσα διαβάζουμε ακολουθούν και άλλες.

Το συμπέρασμα που αφορά στη μεγάλη εικόνα είναι ένα και εξόχως πολιτικό. Και μέσα από τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει παραλύσει, αλλά παράγεται έργο μετρήσιμο και σημαντικό. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα και τον φόρτο που επέβαλε η διαχείριση της πανδημίας σε ένα από τα κρισιμότερα υπουργεία – διοικητικές ρυθμίσεις, συνεχείς αλλαγές λόγω μέτρων, διαχείριση της Δημόσιας Διοίκησης κοκ – αντιλαμβάνεται κανείς πως το πρόσημο είναι θετικό.

Το πιο βασικό όμως χαρακτηριστικό είναι πως εμπεδώνεται μία εικόνα ελέγχου των πραγμάτων. Ένα απολύτως καθησυχαστικό μήνυμα πως η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, δεν κινούμαστε στη ζώνη του λυκόφωτος, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις.

Προς επίρρωση αυτού σκεφτείτε μία εικόνα αλαλούμ, με όλο το δημόσιο σε καθεστώς ανασφάλειας, με παγωμένες χρηματοδοτήσεις μεγάλων αναπτυξιακών έργων και αδυναμία πολιτικού ελέγχου της κατάστασης. Απέχουμε – και ευτυχώς- από μία τέτοια συνθήκη, γεγονός που πρέπει να πιστωθεί και στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο. Ο δημόσιο λόγος που διατυπώνει, το γεγονός ότι μπορεί να αναφερθεί με παραδείγματα σε προωθητικές μεταρρυθμίσεις δείχνει πως έχει πλήρη γνώση καταστάσεων και δυνατοτήτων.

* Ο Κώστας Παρχαρίδης είναι επιχειρηματίας