Skip to main content

Οι ομογενείς στην Ουκρανία και τα έωλα επιχειρήματα για τις Πρέσπες

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου για τους 130.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς και η τοποθέτηση Ζαχαριάδη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αναπλ. ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλος, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., όπως ενημέρωσε, αναφέρθηκε και στους 130.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς, στην περιοχή της Μαριούπολης, για τα δικαιώματα των οποίων η Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

Αυτά τα είπε στους ξένους. Μπορεί να πει και στους ιθαγενείς, τι απέφερε αυτή η κινητοποίηση; Οι Έλληνες της Μαριούπολης θυμούνται ακόμη τις υποσχέσεις Ευ. Βενιζέλου, από τις οποίες ουδεμία σοβαρή πραγματοποιήθηκε. Εκτός και αν κινητοποίηση εννοείται η φιλοξενία λίγων δεκάδων νέων σε θερινές κατασκηνώσεις. Σε ποια άλλη "κινητοποίηση" προέβη η Ελλάδα και δεν το μάθαμε;

Ό,τι θέλουν λένε, προκειμένου να εφεύρουν επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο εγγονός του δικαστή του βουνού, που εξ αυτού του γεγονότος είχε δηλώσει ότι δικαιούται ο ίδιος αποκατάστασης, χωρίς ίσως να ενδιαφερθεί να μάθει τι ήσαν αυτοί οι λαϊκοί δικαστές, ποιες γνώσεις είχαν και ότι στις αποφάσεις τους υπήρχε μόνον θανατική ποινή, πλην εάν ο κατηγορούμενος Έλληνας πατριώτης προσκόμιζε έναν τενεκέ με λίρες, δήλωσε:

Αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, «Σημαίνει ότι γυρνάμε σε μια φάση που οι γείτονες θα ξοδεύουν το μισό ΑΕΠ της χώρας τους για να φτιάχνουν αγάλματα του Βουκεφάλα, του Μεγαλέξανδρου και της Ολυμπιάδας, και να λένε ότι αυτοί είναι οι γνήσιοι συνεχιστές της μακεδονικής παράδοσης».

Δεν του πέρασε από το μυαλό, ότι αν δεν ψηφιστεί η επαίσχυντη συμφωνία, με την πρεμούρα που έχουν οι Σκοπιανοί να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αυτοί είναι σε υποδεέστερη θέση, και ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός, δεν θα παραχωρήσει σε νέα Συμφωνία τα πάντα στους Σλάβους, όπως έπραξε ο Α. Τσίπρας. Αυτό θα συμβεί σύντροφε Ζαχαριάδη, αν δεν κυρωθεί τώρα η Συμφωνία.

Υπάρχουν και πολιτικοί, κύριε Ζαχαριάδη, που επιλέγουν να υπηρετήσουν τον λαό, και όχι τη νομενκλατούρα του κόμματος. Αυτό δυσκολεύεστε να το κατανοήσετε, επειδή αλλιώς σκέπτονται οι πατριώτες, αλλιώς οι διεθνιστές. Όπως και ο πρωθυπουργός, που υποστηρίζει ότι φέρνει το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου, και εννοεί ως νέο, την εποχή των Σοβιέτ και της Βενεζουέλας.

Υπήρξε ανακοίνωση, που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και δημοσίευσε εχθές η Voria.gr, για την σκανδαλώδη απόφαση Έντι Ράμα να συνεχίσει πιο άγρια τις υφαρπάσεις ελληνικών περιουσιών, παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι όμως πλήρης.

Καταλήγει: «Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

Αλλά, πάντα υπάρχει ένα αλλά, λείπει η έμμεση απειλή, ή επί το κομψό η αναφορά σε μέτρα που ενδεχομένως λάβει η Ελλάδα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Χωρίς αυτά, η ανακοίνωση θυμίζει αγγαρεία. Καλό είναι στο ΥΠΕΞ να διδαχθούν από τις ανακοινώσεις των Τούρκων.