Skip to main content

Η Δαμασκός καταδικάζει την επίσκεψη Πομπέο στο κατεχόμενο Γκολάν

Ο Πομπέο έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Δαμασκός καταδίκασε τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο κατεχόμενο Γκολάν, χαρακτηρίζοντας την "προκλητική", ανέφεραν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πομπέο έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

"Η επίσκεψη Πομπέο είναι μια προκλητική κίνηση που γίνεται πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ και αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας", ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Παλαιστίνιοι και αραβικά κράτη δήλωσαν ότι η κίνηση Πομπέο θα συνδράμει στην εδραίωση του ισραηλινού ελέγχου επί αυτών των κατεχόμενων εδαφών.

Η Δαμασκός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν την επίσκεψη, που παραβιάζει, όπως ανέφερε, διεθνή ψηφίσματα.