Skip to main content

Οι Δελφοί υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Το σύνθημα της υποψηφιότητας, «ΜΕΤΑΜΟΡΦOSIS», είναι «ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021».

Την υποψηφιότητα των Δελφών, του «ομφαλού της γης» κατά την αρχαιότητα, για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, κατέθεσε ο δήμος Δελφών.

Σημειώνεται πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της έκθεσης Philoxenia, υποστηρίζει την υποψηφιότητα του δήμου Δελφών με δύο επιστολές, εξηγώντας πως η απόφαση βασίστηκε στα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τονίζοντας, παράλληλα, ότι «οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη».

Το σύνθημα της υποψηφιότητας, «ΜΕΤΑΜΟΡΦOSIS», είναι «ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Οι Δελφοί, με την πνευματικότητα και την παγκόσμια πολιτιστική εμβέλεια τους, μπορούν να δώσουν και στην Ευρώπη ένα ουσιαστικό μήνυμα, να αρθρώσουν Λόγο που θα συμβάλει στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, εμπνεόμενοι τόσο από την πανάρχαια σοφία που περικλείει η Δελφική παράδοση, όσο κι από το σύγχρονο οικουμενικό πνευματικό κίνημα που έχει αποτυπωθεί με τον όρο "Δελφική Ιδέα", τονίζεται, μεταξύ άλλων. 

Τα πλήρη κείμενα των δύο επιστολών έχουν ως εξής:

«ΔΕΛΦΟΙ: ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Η απόφαση να θέσουμε υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021 είναι μια κίνηση με ιστορικά χαρακτηριστικά για το Δήμο μας.
Από τη μία αποτέλεσε την αφορμή και την κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος σχετικά με τον Πολιτισμό και την καινοτομία ως αναπτυξιακούς πυλώνες, αλλά και ως βάση αναδιαμόρφωσης των κοινωνικών δεδομένων της περιοχής μας.

Από την άλλη μας έδωσε την ευκαιρία να συμπτύξουμε μια ισχυρή συμμαχία με σημαντικές τοπικές, περιφερειακές, αλλά και ευρύτερες δυνάμεις καθώς και με παραγωγικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, με βασικότερους συμπρωταγωνιστές μας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, εμβαθύνοντας το ρόλο των Δελφών στα περιφερειακά δρώμενα και φιλοδοξώντας όλοι μαζί να οργανώσουμε μια πρόταση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της οικουμενικότητας, της ευρωπαϊκής διάστασης του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού, της έρευνας και καινοτομίας και της ανάδειξης του τεράστιου πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος του τόπου μας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη σύγχρονη δημιουργία και στη δρώσα τοπική κοινωνία, που είναι παρούσα, δραστήρια και πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς.

Πιστεύουμε βάσιμα και όχι άκριτα, συναισθανόμενοι ταυτόχρονα την ουσιαστική ευθύνη της επιλογής μας, ότι οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου.

Το σύνθημα “ΜΕΤΑΜΟΡΦOSIS” είναι ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021. Όπως όλοι οι μεγάλοι λαοί και πολιτισμοί του αρχαίου μας παρελθόντος, στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη μας απομένει να ερμηνεύσουμε το χρησμό αυτόν με τον σωστό τρόπο, να μετουσιώσουμε το μήνυμα σε δημιουργική δύναμη και σε αφορμή για νέες εξερευνήσεις. Τελικά να μεταμορφωθούμε!».

«ΔΕΛΦΟΙ: ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021
(με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών)

Οι Δελφοί στη συνείδηση του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη αποτελούν ένα ορόσημο που συμβολίζει τις βαθύτερες και σημαντικότερες ρίζες του σημερινού δυτικού Πολιτισμού. Ως Δήμος Δελφών φέρουμε την ευθύνη, αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση, να κουβαλάμε το βάρος αυτής της κληρονομιάς. Η ίδια περιοχή (του Δήμου Δελφών) έχει επιπλέον μια ιστορική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει και συμπυκνώνει, πέραν των ενδόξων αρχαίων χρόνων, όλα τα επιμέρους στάδια της μεσαιωνικής, νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα η περιοχή μας αντιμετωπίστηκε περίπου ως μια εθνική κιβωτός, ένα «πάρκο» Ιστορίας και φυσικού περιβάλλοντος, με τη θέσπιση πολλών και αλληλοσυμπληρούμενων χωροταξικών περιορισμών και καθεστώτων προστασίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο να εμπεδωθεί στη στους πολίτες μας η άποψη ότι η βασική οδός ανάπτυξης για τον τόπο μας είναι αυτή του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, που συνδέονται άρρηκτα με την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό.
Είναι σαφές ότι στον τόπο τούτο οφείλει η χώρα να δώσει μια ευκαιρία μέσα στα πλαίσια που η ίδια έχει προδιαγράψει νομοθετικά και θεσμικά γι’ αυτόν, ώστε με τη σειρά τους οι Δελφοί να ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο το όφελος για τη χώρα. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι οι Δελφοί, με την πνευματικότητα και την παγκόσμια πολιτιστική εμβέλεια τους, μπορούν να δώσουν και στην Ευρώπη ένα ουσιαστικό μήνυμα, να αρθρώσουν Λόγο που θα συμβάλει στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, εμπνεόμενοι τόσο από την πανάρχαια σοφία που περικλείει η Δελφική παράδοση, όσο κι από το σύγχρονο οικουμενικό πνευματικό κίνημα που έχει αποτυπωθεί με τον όρο "Δελφική Ιδέα"».