Skip to main content

Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τις προτάσεις Τσίπρα

Η πορεία προς το συνέδριο το οποίο θα γίνει από 14 έως 17 Απριλίου ήταν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Η πλειοψηφία των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, γύρω στους 25 τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων Τσίπρα, αν και με ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής. Έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή περίπου 35 μελών και ολοκληρώθηκε γύρω στις 11. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η πορεία προς το συνέδριο το οποίο θα γίνει ως γνωστόν στο διάστημα 14 έως 17 Απριλίου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν αποκλειστικά και μόνον οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με καθολική ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος.

Όπως μου μεταφέρουν οι πηγές μου, η πλειοψηφία των μελών της ΝΕ, γύρω στους 25 τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων Τσίπρα, αν και με ορισμένες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα ορισμένοι από την πλευρά της πλειοψηφίας πρότειναν τα μέλη της Κ.Ε. να εκλέγονται μεν από τη βάση, αλλά όχι από πανελλαδική λίστα γιατί μ' αυτόν τον τρόπο θα εκλέγονται οι πλέον προβεβλημένοι. Επιπλέον, θα υπάρχει κίνδυνος ολόκληρες περιφέρειες να μείνουν χωρίς ή με πενιχρή εκπροσώπηση στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο. Γι' αυτό αντιπροτείνουν η εκλογή να γίνεται με περιφερειακές λίστες και με συγκεκριμένο πλαφόν ανά περιφέρεια, αναλόγως του πληθυσμού της.

Υπέρ των προτάσεων Τσίπρα τάχθηκαν οι προεδρικοί, δηλαδή όσοι ανήκουν στην "Κίνηση Μελών" και στη ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα). Στην πρώτη τάση ανήκει η βουλευτίνα Κατερίνα Νοτοπούλου και ορισμένα άλλα κομματικά στελέχη (Δουίτσης, Δημητριάδης, Παυλίδης κ.λπ.). Στην ΡΕΝΕ πρόσκεινται ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Χάρης Τσιόκας και ορισμένοι πασοκογενείς (Ρανέλλα, Κωτίδης, Ελευθεριάδης κ.ά.). Μάλιστα η ΡΕΝΕ είχε τηλεδιάσκεψη μια, δυο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ν.Ε., με τη συμμετοχή των Αντώνη Κοτσακά και Νίκου Σκορίνη και Σωκράτη Φάμελλου.

Τηλεδιάσκεψη αναμενόταν να έχει χθες η "Ομπρέλα" (Καμτσίδου, Μηταφίδης, Καλφακάκου, Οικονόμου κ.ά.) η οποία τάχθηκε κατά των προτάσεων Τσίπρα. Στην παρέμβασή τους τα στελέχη της "Ομπρέλας" είπαν ότι οι προτάσεις Τσίπρα ήταν αιφνιδιαστικές, δεν είχαν συζητηθεί στις επιτροπές οι οποίες επεξεργάζονταν τις θέσεις για το συνέδριο, ενώ η Ιφιγένεια Καμτσίδου είπε πως τέτοιες πρακτικές, οδηγούν σε αρχηγικά κόμματα και δεν ταιριάζουν σε ένα αριστερό κόμμα. Έκανε μάλιστα αίσθηση η αναφορά της, στο ξεκίνημα της ομιλίας της όταν είπε "αγαπητοί σύντροφοι, που ελπίζω να μείνουμε σύντροφοι και στη συνέχεια...".

Τις εισηγήσεις στη συνεδρίαση έκαναν ο Τσιόκας και ο συντονιστής της Ν.Ε. Κώστας Αμπατζάς ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των διαφόρων τάσεων. Όπως είπε, τις προσεχείς ημέρες θα ανοίξει και επισήμως η προσυνεδριακή διαδικασία, με συνεδριάσεις των τοπικών οργανώσεων η οποία θα καταλήξει κάποια στιγμή προς το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου, στην εκλογή των συνέδρων. Πάντως, όπως μου είπαν όλες οι πλευρές, παρά τις διαφωνίες, ο διάλογος στη συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε σε πολύ πολιτισμένο κλίμα. Όσον αφορά τους βουλευτές, "παρών" ήταν μόνον ο Χρήστος Γιαννούλης ο οποίος, ωστόσο, δεν μίλησε.