Skip to main content

Η διάσταση φύλου σε ευρωπαϊκά έργα στο δεύτερο webinar της ViLabs

Το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο της εταιρείας επικεντρώθηκε στη σημασία της ισότητας και της διάσταση του φύλου σε Ευρωπαϊκά Έργα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο κατά σειρά διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) της εταιρείας ViLabs σχετικά με τη διάσταση του φύλου στη διασφάλιση της αριστείας και της ποιότητας της έρευνας και της καινοτομίας.

Για ακόμη μια φορά, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες έλαβαν μέρος στην online δράση της εταιρείας που έχει σκοπό να επικοινωνήσει την γνώση και την εμπειρία της ερευνητικής της ομάδας σε θέματα ισότητας φύλων, προϊόν της συμμετοχής της ViLabs σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα και την εφαρμογή σχεδίων ισότητα των φύλων από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Το δεύτερο webinar επικεντρώθηκε στη σημασία της ισότητας και της διάσταση του φύλου σε Ευρωπαϊκά Έργα. Ο CEO της ViLabs, κος Απόστολος Βόντας άνοιξε την ημέρα καλωσορίζοντας το κοινό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις από την COO της εταιρείας και Project Manager, κα Βίκη Μουμτζή και την Project Manager, κα Βάσια Μαδέση.

Στην παρουσίασή της, η κα Βάσια Μαδέση, εξήγησε τη διάσταση του φύλου τόσο ως κοινωνικό φαινόμενο όσο και ως σημαντικό στοιχείο της επιστημονικής έρευνας ανεξαρτήτως πεδίου. Τόνισε, ότι στόχος των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ επιστημόνων διαφορετικού φύλου και να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου στην έρευνα, ώστε να καταστήσει την καινοτομία αποδοτικότερη για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Κλείνοντας, παρέθεσε τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ερευνητικοί φορείς ώστε να εισάγουν με αποτελεσματικότητα στο έργο τους την παραπάνω διάσταση του φύλου.

Στη συνέχεια, η κα Βίκη Μουμτζή, στάθηκε στη σημασία να συμπεριλαμβάνεται η διάσταση του φύλου ως δομικό συστατικό τόσο στη γενική διαχείριση ενός ευρωπαϊκού έργου έρευνας και καινοτομίας όσο και σε συγκεκριμένες ενότητές του. Μέσα από μια σειρά περιπτώσεων που παρέθεσε, η κα Μουμτζή έδωσε παραδείγματα πρακτικών όπου η ισότητα μεταξύ των ερευνητών κι η διάσταση του φύλου ως αντικείμενο έρευνας και παράγοντα αποφάσεων αποτέλεσε καταλύτη για την αποδοτικότητα των ενεργειών σε διεθνή έργα. Επιπλέον, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους τα κριτήρια για την ισότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή ερευνών και πώς μπορούν μετέπειτα να συνδράμουν στην διάδοση των αποτελεσμάτων.

Το τρίτο και τελευταίο διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, με εξειδικευμένο περιεχόμενο για πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς.

Το webinar απευθύνεται σε project managers και ερευνητές/ερευνήτριες που ασχολούνται με Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα καθώς και εκπροσώπους ισότητας πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους, ενώ βεβαιώσεις συμμετοχής θα σταλούν διαδικτυακά μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες κι εγγραφή στον κύκλο του σεμιναρίου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://vilabs.eu/gender-equality-training/