Skip to main content

Η διοίκηση του ΟΛΘ ζητάει την 24ωρη λειτουργία του Τελωνείου

Η εταιρεία επενδύει άνω των 10 εκατ. για να αποθηκεύονται εντός λιμένα τα προς εξαγωγή containers. Δεν επαρκεί η αύξηση των γραμμών εκτελωνισμού.

Η νέα διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε., ζητάει την ανάκληση της απόφασης της ΑΑΔΕ, με την οποία καταργείται η νυκτερινή, τρίτη βάρδια του τελωνείου στο Λιμάνι, ενώ έχει ζητήσει και την ενίσχυση του προσωπικού του Α' Τελωνείου για να αντιμετωπιστούν οι αιχμές στη λειτουργία της Πύλης 16 του ΟΛΘ, κατά τις βάρδιες πρώτη και δεύτερη. Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΛΘ Α.Ε. επισημαίνεται ότι προχωράει σε έκτακτες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και πλέον, προκειμένου ως το τέλος Μαρτίου 2019, να εναποτίθενται εντός του λιμένα τα προς εξαγωγή containers. 

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του ΟΛΘ απαντά εμμέσως στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ για αύξηση των γραμμών εκτελωνισμού των containers, από τρεις συνολικά σε πέντε, κατά τις δύο βάρδιες λειτουργίας της Πύλης 16. Παρότι ο ΟΛΘ δεν σχολιάζει ευθέως την απόφαση, με την ανακοίνωσή του αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η αύξηση των γραμμών εξυπηρέτησης των προς εξαγωγή αλλά και των προς εισαγωγή containers, δεν επαρκεί για να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργησης της νυκτερινής βάρδιας των τελωνειακών υπαλλήλων. 

To κείμενο της ανακοίνωσης της ΟΛΘ Α.Ε. έχει ως ακολούθως:

«Η ΟΛΘ ΑΕ, σε σχέση με την πρόσφατη Απόφαση του κ. Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την κατάργηση της Γ΄ βάρδιας του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, και ύστερα από αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, επισημαίνει τα εξής: 

  1. Η μεγάλη επένδυση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΘ ΑΕ στηρίχθηκε στην αυτονόητη προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λειτουργία του Λιμένα της Θεσσαλονίκης σε 24ωρη βάση.
  2. Η κατάργηση της Γ’ βάρδιας λειτουργίας του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης δημιουργεί εξ αντικειμένου ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών της ΟΛΘ ΑΕ. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή της εν λόγω Απόφασης πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα.
  3. Η ΟΛΘ ΑΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος εκτάκτων επενδύσεων για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 τα προς εξαγωγή Εμπορευματοκιβώτια να αποθηκεύονται προσωρινά εντός του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).
  4. Παράλληλα, η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, σε πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ, ζήτησε την ουσιαστική ενίσχυση του διατιθέμενου προσωπικού του Α’ Τελωνείου για την εξυπηρέτηση των αιχμών λειτουργίας της Πύλης 16 κατά τη διάρκεια της Α’ και Β΄ βάρδιας.  Αναμένεται η ΑΑΔΕ να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αίτημα».