Skip to main content

Θεαγένειο: Τι λέει η διοίκηση για τα χειρουργεία ασθενών σε ιδιωτική κλινική

Τι απαντά η διοίκηση του αντικαρκινικύ νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» στις καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων του.

Την έντονη αντίδρασή της στις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Θεαγενείου, για τα περί χειρουργείων ασθενών του σε ιδιωτική κλινική και καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό, εκφράζει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Διαβάστε - Εργαζόμενοι στο Θεαγένειο: Γίνονται εισαγωγές χωρίς αρνητικό test covid

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου, Ευαγγελίας Κουρτέλη-Ξουρή, ορισμένα επείγοντα χειρουγεία του Θεαγενείου χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν σε ιδιωτική κλινική καθώς ήταν αδύνατον, όπως λέει, να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως τονίζει η διοικήτρια, η ιδιωτική κλινική «λειτουργούσε ακριβώς με κανόνες δημόσιου νοσοκομείου. Τα περί «πολιτικής βούλησης και απαξίωσης των δημοσίων νοσοκομείων», που αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων, ουδόλως ευσταθούν».

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που καταγγέλλει οι εργαζόμενοι, η διοίκηση τονίζει ότι αυτή ισοδυναμεί με τη διενέργεια 5.038 ελέγχων rapid και pcr τεστ από το Νοσοκομείο, που έγιναν  κατά  το διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 ως και σήμερα.

«Για δε το επίμαχο χρονικό διάστημα της έξαρσης της πανδημίας από 2 έως και 27 Νοεμβρίου, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν είναι 1.597, με θετικά περιστατικά 66 στο σύνολο των δειγμάτων, και επομένως ποσοστό της τάξης μόλις του 4,13%», υπογραμμίζει η κ. Κουρτέλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, το Θεαγένειο «πιθανόν να είναι και το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα, το οποίο προ πανδημίας αντελήφθη  την αξία της θωράκισής του έναντι των νοσοκομειακών λοιμώξεων με νέες τεχνολογίες, τοποθετώντας συσκευές αποστείρωσης του αέρα με τεχνολογία UVC και φωτοκαταλυτικής οξείδωσης στους χώρους του Νοσοκομείου  και στις Κεντρικές Μονάδες εξαερισμού – κλιματισμού  μέσω των Δωρεών που εξασφάλισε, γεγονός που φαίνεται ότι επέδρασε θετικά, όταν ξέσπασε η πανδημία».

Τέλος σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί μετακίνησης επικουρικών νοσηλευτών σε άλλα νοσοκομεία η διοικήτρια του Θεαγενείου αναφέρει ότι «τόσο ως Διοικητής του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», όσο και ως άνθρωπος, νοιώθω ότι πράττω το χρέος μου συμβάλλοντας στον αγώνα, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή, στην φονική πανδημία που έπληξε όλο τον πλανήτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

H Διοίκηση του Θεαγενείου αντιδρά εντονότατα στην ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου για όσα παρατίθενται ακολούθως:

Έγιναν στην Γενική Κλινική, εκείνα τα επείγοντα χειρουργεία που ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν στο Θεαγένειο για τους παρακάτω λόγους:
· Αριθμητική ανεπάρκεια στους αναισθησιολόγους λόγω κρουσμάτων COVID-19  ή στενής επαφής με κρούσματα, με επακόλουθο την απομάκρυνσή τους από την εργασία.
· Αριθμητική ανεπάρκεια στο Νοσηλευτικό Προσωπικό συγκεκριμένων χειρουργικών κλινικών, εξαιτίας κρουσμάτων ή στενής επαφής με κρούσματα με το αυτό επακόλουθο, δηλαδή της απομάκρυνσής τους  από την εργασία.
· Αριθμητική ανεπάρκεια στο Ιατρικό Προσωπικό εξαιτίας κρουσμάτων ή στενής επαφής με κρούσματα, με τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα.
Επομένως, ήταν απολύτως επιβεβλημένη  η μετακίνηση των παραπάνω ασθενών για  λόγους ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Να σημειώσουμε ότι η Γενική Κλινική λειτουργούσε ακριβώς με κανόνες δημόσιου νοσοκομείου. Τα περί «πολιτικής βούλησης και απαξίωσης των δημοσίων νοσοκομείων», που αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων, ουδόλως ευσταθούν .

Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που καταγγέλλει το Σωματείο, ισοδυναμεί με τη διενέργεια 5.038 ελέγχων TEST RAPID και PCR από το Νοσοκομείο, που έγιναν  κατά  το διάστημα από τον 8ο μήνα του 2020 ως και σήμερα.
Για δε το επίμαχο χρονικό διάστημα της έξαρσης της πανδημίας από 2 έως και 27 Νοεμβρίου, το σύνολο  των δειγμάτων που ελήφθησαν είναι 1.597, με  θετικά περιστατικά 66 στο σύνολο των δειγμάτων, και επομένως ποσοστό της τάξης μόλις του 4,13%.

Οι 66 αυτοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε καραντίνα σταδιακά, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο εκ των πραγμάτων να πρέπει να χαμηλώσει τους ρυθμούς παραγωγικότητας του, προκειμένου να διατηρήσει σε ασφαλές επίπεδο το σύνολο του  Προσωπικού και των Ασθενών του.

Σας ενημερώνουμε ότι πιθανόν το Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ,  να είναι και το μοναδικό  νοσοκομείο στη χώρα, το οποίο προ πανδημίας αντελήφθη  την αξία της θωράκισής του έναντι των Νοσοκομειακών λοιμώξεων με νέες τεχνολογίες, τοποθετώντας συσκευές αποστείρωσης του αέρα με τεχνολογία UVC και φωτοκαταλυτικής οξείδωσης στους χώρους του Νοσοκομείου  και στις Κεντρικές Μονάδες εξαερισμού – κλιματισμού  μέσω των Δωρεών που εξασφάλισε, γεγονός που φαίνεται ότι επέδρασε θετικά, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Για την περαιτέρω  δε, ενίσχυση της προστασίας του Νοσοκομείου,  τοποθετήθηκαν και στις δύο εσωτερικές εισόδους του, δύο θερμοκάμερες.

Επίσης, το Α.Ν.Θ. ενισχυόμενο από το Υπουργείο Υγείας με τους τέσσερεις αναπνευστήρες για την υποστήριξη της Μονάδας Μετεγχειρητικής Παρακολούθησης Θωρακοχειρουργικών ασθενών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και νέων κλινών (τεσσάρων) προς εξυπηρέτηση της Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου.

Επειδή καταγγέλλονται και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι μετακινήθηκαν δέκα επικουρικοί νοσηλευτές (γεγονός που αληθεύει), δύο καρδιολόγοι (που αληθεύει επίσης και ήδη επέστρεψαν στις θέσεις τους)  και τέλος ένας αναισθησιολόγος που στελεχώνει τη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, σας δηλώνω ότι τόσο ως Διοικητής του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», όσο και ως άνθρωπος, νοιώθω ότι πράττω το χρέος μου συμβάλλοντας στον αγώνα, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή, στην φονική πανδημία που έπληξε όλο τον πλανήτη.

Κλείνοντας, δηλώνω ότι ουδέν αληθέστερο από το γεγονός ότι επιτρέψαμε τη διασπορά Κορωνοϊού εντός αυτού  του Νοσοκομείου, το οποίο μέχρι και την έναρξη του β’ κύματος  πανδημίας είχε κρούσματα της τάξης του 0%.