Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Η δύναμη των καταναλωτών της efood και το ναυάγιο με το emporikos.gr

Η δύναμη των καταναλωτών που έδωσε διέξοδο σε 500 + 6.500 ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη και το ναυάγιο της πλατφόρμας του Εμπορικού Συλλόγου

Καλημέρα σας!

Σήμερα ο πρωινός μας καφές προέρχεται από την Κολομβία. Η χώρα που –κακώς- έχει συνδέσει το όνομα της με το εμπόριο ναρκωτικών παράγει καφέ εξαιρετικής ποιότητας. Άλλωστε το σήμα «Juan Valdez, Café de Colombia» είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο και ταυτόχρονα εγγύηση ποιότητας και ονομασία προέλευσης. Επιλέγουμε τον Supremo, που θεωρείται ο καλύτερος καφές της Κολομβίας, χάρη στην ελαφρώς υπόξινη, λεπτή γεύση φουντουκιού που το διακρίνει.

Η δικαίωση των διανομέων της efood και…

Η ιστορία των διανομέων της efood, των συμπαθών ντελιβεράδων με τις κόκκινες φόρμες και τα κόκκινα μηχανάκια, ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα των προηγούμενων ημερών. Η προσπάθεια της εταιρείας να αλλάξει τη σχέση εργασίας από εξαρτημένη σε ένα είδος ελεύθερου επαγγελματία έπεσε στο κενό. Η διοίκηση της εταιρείας αναδιπλώθηκε, στην πράξη έκανε στροφή 180 μοιρών, πιεσμένη όχι τόσο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που ασφαλώς έπαιξαν το ρόλο τους, όσο από την έμπρακτη και κυρίως ενεργητική στήριξη του κόσμου, δηλαδή των πελατών της, οι οποίοι σταμάτησαν να παραγγέλνουν. Ως αποτέλεσμα το εμπορικό και οικονομικό πρόβλημα έγινε θηριώδες από τη μια στιγμή στην άλλη και ήρθε η ανατροπή.

…η δύναμη των καταναλωτών που έδωσε διέξοδο σε…

Πρόκειται στην ουσία για ένα μάθημα «νεοσυνδικαλισμού», αφού αξιοποιείται το μεγαλύτερο όπλο: η κατανάλωση. Ας το καταλάβουν αυτό οι πάντες. Καλή η πίεση στο δρόμο, αλλά στις μέρες μας εκείνο που μετράει είναι η οικονομική πίεση, υπό την προϋπόθεση ότι τα αιτήματα υπακούν στην απλή λογική, όπως στην περίπτωση των διανομέων. Οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη, μόνο που στην Ελλάδα συνήθως αυτή η δύναμη δεν αξιοποιείται σε μποϊκοτάζ, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν –για παράδειγμα- ακριβαίνουν κάποια βασικά προϊόντα, αντί να υπάρξει αποχή για να καταγραφεί η δυσαρέσκεια και να υπάρξει οικονομική ζημία, οι Έλληνες καταναλωτές σπεύδουν να το προμηθευτούν με φανατισμό αδειάζοντας ράφια και στεγνώνοντας δεξαμενές. Διότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σοβαρό καταναλωτικό κίνημα, μόνο κάτι οργανώσεις (ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικές και τα ρέστα), που μπαίνουν σε προγράμματα και τροφοδοτούν ντον δημόσιο διάλογο με… προεδρικές απόψεις.   

…500 + 6.500 ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη

Και μια υποσημείωση: το θέμα των διανομέων που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση και κατεγράφησαν οι πρώτες αντιδράσεις, αφορά πολύ κόσμο. Μόνο στην efood εργάζονται 500 άνθρωποι, ενώ συνολικά –τυπικοί και παράτυποι- είναι κάπου ανάμεσα στις 6.000 και στις 7.000.

Ναυάγησε η πλατφόρμα του Εμπορικού Συλλόγου  

Ναυάγησε πριν ακόμη ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει την πλατφόρμα emporikos.gr, μέσω της οποίας μικρές και μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις –κυρίως, όμως, μικρός- θα μπορούσαν να κάνουν μια προσπάθεια για ηλεκτρονικές πωλήσεις ακόμα κι αν δεν διέθεταν e-shop. Ο πρόεδρος Π. Φιλιππίδης τα έσπασε με αυτούς που θα συνεργαζόταν, σταμάτησε τη συνεργασία, αλλά μαζί έχασε και τα δικαιώματα του emporikos.gr. Τώρα ο σχεδιασμός έχει αλλάξει. Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί με άλλο όνομα, από τους συνεργάτες του ΕΣΘ, οι οποίοι υλοποιούν στους δρόμους πέριξ της πλατεία Ναυαρίνου το Open mall του Συλλόγου και του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρήσεις του τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς –Αλ. Σβώλου, Π. Μελά, Τσιμισκή, Δ. Γούναρη- θα είναι οι πρώτες που θα ενταχθούν –προφανώς εθελοντικά- στην νέα πλατφόρμα, αλλά στη συνέχεια το σύστημα θα ανοίξει μέχρι του αριθμού των 5000 συμμετοχών. Φιλόδοξο σχέδιο, με το βλέμμα πέρα από την πανδημία.

Το σήμα στην Εγνατία και την Τσιμισκή…

Η προσπάθεια του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ Γιώργου Κωνσταντόπουλου να προβάλλει κατ΄ αρχάς μέσα στη Θεσσαλονίκη το εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα που κατοχύρωσε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σύνδεσμος αποδίδει καρπούς. Ήδη ένα τεράστιο πανό με το «M MACEDONIA THE GREAT» δεσπόζει στο κτίριο που βρίσκονται τόσο το Βιοτεχνικό, όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση της Αριστοτέλους με την Εγνατία και είναι ορατό από μακριά. Επίσης, δύο μπάνερ με το σήμα υπάρχουν και στην είσοδο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ένα πολυσύχναστο σημείο στην οδό Τσιμισκή. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς, αν και η αλήθεια είναι ότι αξία του σήματος θα κριθεί στο εξωτερικό. Θ είναι κρίμα μια τόσο χρήσιμη και ενδιαφέροπυσα πρωτοβουλία να εκπέσει όπως η ροζ και γαλάζια καρδούλα του δήμου Θεσσαλονίκης, που προοριζόταν για το μάρκετινγκ της πόλης, αλλά στην πραγματικότητα δεν το υιοθέτησαν ποτέ οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της. Και παραμένει σε ένα δύο σημεία, όπως στη διασταύρωση Μητροπόλεως και Αριστοτέλους, να θυμίζει τον… εαυτό του.

Κινούνται τα ακίνητα, αλλά…

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται εσχάτως στην αγορά ακινήτων της χώρας και της Θεσσαλονίκη ειδικότερα. Το βεβαιώνουν αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι. Μεσίτες, εργολάβοι, ιδιοκτήτες, συμβολαιογράφοι, η Τράπεζα της Ελλάδος. Το συμπιεσμένο ελατήριο εκτινάσσεται και το μόνο προβληματικό σημείο είναι η άνοδος στις τιμές των δομικών υλικών. Έτσι τόσο η κατασκευή νέων κτιρίων, όσο και οι ανακαινίσεις έχουν ακριβύνει, κάτι που παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές. Κάτι που προφανώς «φρενάρει» το σύστημα διότι τα λεφτά των υποψήφιων αγοραστών –και λιγότερο  ενοικιαστών- είναι μετρημένα και υπολογισμένα.     

Cluster… μετ’ εμποδίων

Κάτι οι ιδιαίτερες συνθήκες του κορωνοϊού, κάτι τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν φρενάρει κάπως την Αγροδιατροφική Εξαγωγική Σύμπραξη, το cluster αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής, που έχουν δημιουργήσει 18 επιχειρήσεις και φορείς από την Κεντρική Μακεδονία με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Οι εμπλεκόμενοι διαβεβαιώνουν ότι τα πράγματα εξελίσσονται, έστω και με βραδείς ρυθμούς, αλλά η απόφαση δεν έχει αλλάξει. Άλλωστε πρόκειται για πρωτοβουλία μακρού χρόνου, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία και φιλοδοξεί να πάει πολύ μακρύτερα.