Skip to main content

Η δύσκολη εξίσωση του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Θεσσαλονίκης και το όριο των Χριστουγέννων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέμεινε στη λογική «αυτοδιοικητικής αυτοδιάθεσης» - Η δύσκολη εξίσωση για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης.

Μια «χαλαρή στιχομυθία» στην Τούμπα είχε ως αποτέλεσμα ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ να θορυβηθεί και να μπει σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά στις δημοτικές εκλογές του 2023 για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ρωτήθηκε από τα τοπικά κομματικά στελέχη τι μέλλει γενέσθαι με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στη λογική που έχει ήδη εκφράσει, ότι δηλαδή επιθυμεί την «αυτοδιοικητική αυτοδιάθεση». Που σημαίνει ότι προτιμά να δημιουργήσουν ρεύμα στις τοπικές κοινωνίες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε μέσα από τις ζυμώσεις στην κοινωνία να προκύψουν αυτοδιοικητικά σχήματα, τα οποία θα υποστηρίξει το κόμμα, όχι όμως με τη μορφή χρίσματος. «Να δείξει ο κόσμος το ρεύμα», φέρεται να τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, επιμένοντας στα «όχι αμιγώς κομματικά ψηφοδέλτια».

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην ανοιχτή στήριξη υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων εκεί όπου παράγεται πολιτικό μήνυμα. Δηλαδή στις μεγάλες περιφέρειες και δήμους. Μεταξύ αυτών και η Θεσσαλονίκη (στην Κεντρική Μακεδονία φαίνεται «κλειδωμένη» η στήριξη της περιφερειακής παράταξης του Χρήστου Παπαστεργίου, «Πράξεις για τη Μακεδονία»).

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον κεντρικό δήμο. Η εξίσωση για το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολη. Και τη δυσκολεύει κυρίως η παράταξη της σημερινής διοίκησης, «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Όπως τόνιζαν τα τοπικά κομματικά στελέχη, «την παράταξη την έχει σφιχταγκαλιάσει η Νέα Δημοκρατία και το περιβάλλον Μητσοτάκη και συνεπώς δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να δώσει στήριξη σαν ουρά, αλλά θα πρέπει είτε να κρατήσει αποστάσεις σε έναν τόσο μεγάλο δήμο, όπως της Θεσσαλονίκης (δύσκολο), είτε να δώσει την υποστήριξή του σε άλλο υποψήφιο».

Το θέμα όμως είναι τι λέει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Στη συνομιλία της Τούμπας, ειπώθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «έτσι όπως είναι στημένη η υποψηφιότητα Ζέρβα και με τον 'χρωματισμό' που έχει πάρει είναι δύσκολο να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ». Από την άλλη όμως επισημάνθηκε στον κ. Ανδρουλάκη πως μια σειρά από επιφανή μάλιστα τοπικά στελέχη του κόμματος είναι ήδη στην παράταξη Ζέρβα, μεταξύ των οποίων και συνομιλητές του στον καφέ και το γεύμα της Τετάρτης...

Η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με συνομιλητές του, ήταν ότι «η λύση για τον δήμο Θεσσαλονίκης δεν θα έρθει από πάνω. Δεν θα έρθει από εμένα. Δείτε ποιοι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και θα τους αξιολογήσουμε. Περιμένω τις προτάσεις σας ως τα Χριστούγεννα».

Το βέβαιο, όπως προκύπτει, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει στήριξη σε κάποιον υποψήφιο στον δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν προκύπτει όμως ότι αυτός δεν θα είναι ο κ. Ζέρβας, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το πιο σημαντικό από όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης είναι το χρονικό όριο των Χριστουγέννων που έθεσε για την υποβολή των προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η όποια κουβέντα θα γίνει μετά τις 20 Νοεμβρίου και αφού έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος εν όψει εθνικών εκλογών που προηγούνται.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Νοέμβριο, ο τοπικός κομματικός μηχανισμός θα πρέπει να προετοιμάσει όνομα ή ονόματα για να γίνει και η σχετική διαβούλευση, ώστε στον πρόεδρο να σταλούν τεκμηριωμένες προτάσεις και να ληφθούν, κατόπιν αξιολόγησης και οι όποιες αποφάσεις. Στελέχη του κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης επισήμαναν στη Voria.gr ότι «ήδη υπάρχουν κάποια ονόματα, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά το τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών για να κάνουμε τις προτάσεις προς τον πρόεδρο. Υπό προϋποθέσεις πάντως κάποια από αυτά τα ονόματα θα μπορούσαν να κάνουν αίσθηση και να κερδίσουν την προτίμηση σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος».

Από την άλλη τα ονόματα που ακούγονται είναι σε επίπεδο προθέσεων και συζητήσεων καφενειακού τύπου, αφού θεσμικά δεν έχει γίνει η παραμικρή κουβέντα για πρόσωπα. Ούτε στα κεντρικά του κόμματος, ούτε στη Νομαρχιακή Επιτροπή. Κι αυτό κατέστησαν απολύτως ξεκάθαρα στη Voria.gr οι αρμόδιοι των οργάνων.

Επίσης, όπως σημείωναν με νόημα, «πολλά εξαρτώνται κι από το πολιτικό κλίμα, που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα. Εάν η κόντρα με την κυβέρνηση συνεχιστεί και ενταθεί ειδικά με βάση το θέμα των υποκλοπών, δεν θα υπάρξει καμιά προσέγγιση με τη ΝΔ και στο κομμάτι της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό είναι μάλλον νομοτελειακό. Άλλωστε, με το τρέχον πολιτικό κλίμα θα γίνουν οι επιλογές στα αυτοδιοικητικά ζητήματα, διότι δεν μπορεί κανένας να περιμένει να τελειώσουν οι βουλευτικές εκλογές και μετά να ασχοληθεί το κόμμα με τις αυτοδιοικητικές. Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως, οπότε...». Οπότε το ορόσημο των Χριστουγέννων είναι από τα πιο σημαντικά για την τελική επιλογή του ΠΑΣΟΚ ως προς το ποιον θα στηρίξει για δήμαρχο Θεσσαλονίκης.