Η Ελλάδα δεν υπέγραψε ψήφισμα κατά της Ουγγαρίας για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Συνολικά 14 χώρες συνυπέγραψαν κείμενο καταδίκης του νέου ουγγρικού νόμου που κάνει διακρίσεις στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα - Δεν υπέγραψε η Ελλάδα.

Την έντονη καταδίκη τους για τον νέο αμφιλεγόμενο νόμο της Ουγγαρίας που κάνει διακρίσεις σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εκφράζουν 14 κράτη μέλη της ΕΕ σε κοινό τους κείμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε νέο νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος απαγορεύει την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε σχολικό εκπαιδευτικό υλικό και τηλεοπτικά προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ηγήθηκαν της καταγγελίας ενάντια στον νόμο της Ουγγαρίας, χθες Τρίτη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον οποίο αποδοκίμασαν συνολικά 14 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία και Ισπανία). Το κείμενο υπέγραψε στο τέλος της συνάντησης και η Ιταλία, ωστόσο η Ελλάδα ήταν μεταξύ των 13 χωρών που δεν υπέγραψαν

«[Ο νόμος] αντιπροσωπεύει μια κατάφωρη μορφή διακρίσεων που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου και ως εκ τούτου αξίζει να καταδικαστεί. Η ένταξη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ισότητα είναι βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε αυτές τις αρχές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό κείμενο, σύμφωνα με το euronews.com.

«Ο στιγματισμός των LGBTIQ προσώπων συνιστά σαφή παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματός τους στην αξιοπρέπεια, όπως προβλέπεται στον Χάρτη της ΕΕ και στο διεθνές δίκαιο» προστίθεται.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα Pride, καταδικάστηκε άμεσα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους πολλών χωρών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.