Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
x

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΣΑ

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον στην επίσημη λίστα των χωρών με καθεστώς απαλλαγμένο από νόσο για λύσσα - Ενίσχυση της παθητικής επιτήρησης

Στην επίσημη λίστα των χωρών με καθεστώς απαλλαγμένο από νόσο για λύσσα (λοίμωξη από RABV) περιλαμβάνεται πλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι για τη διατήρηση του καθεστώτος αυτού δεν αρκεί μόνο η απουσία κρουσμάτων, αλλά απαιτείται η επιτήρηση του νοσήματος, ενεργητική (με εμβολιασμούς αλεπούδων κατά της λύσσας) και παθητική.

Καθώς, όμως, το πρόγραμμα εμβολιασμών για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας, που εφαρμόζεται από το 2013 και από το 2016 δύο φορές ανά έτος, δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί κατά το έτος 2021, η ανάγκη για την ενίσχυση της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος γίνεται εξαιρετικά επιτακτική, σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, απαιτείται η συλλογή και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη λύσσα, ζώων που ανευρίσκονται νεκρά, είτε κρίνονται λυσσύποπτα, π.χ. μετά από δάγκωμα. Η διαδικασία αφορά «όλα τα θερμόαιμα ζώα που αποτελούν ζώα-στόχους της παθητικής επιτήρησης της λύσσας, κυρίως όμως τα θηλαστικά της άγριας πανίδας, εκτρεφόμενα ή κατοικίδια και οικόσιτα θηλαστικά, τρωκτικά, καθώς και νυχτερίδες».

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει τους κυνηγούς, τους θηροφύλακες και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι μπορούν να προσκομίζουν δείγματα στις κτηνιατρικές αρχές, υποβάλλοντας αίτηση, μαζί με το σχετικό έγγραφο και τα στοιχεία τους. Προβλέπεται η χορήγηση ενός κατ' αποκοπή ποσού της τάξεως των πενήντα ευρώ ανά αλεπού, ανά έτος, ενώ το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τις σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ, για τη συλλογή και παράδοση νεκρών αλεπούδων κατάλληλων προς δειγματισμό, μη πυροβολημένων ή δηλητηριασμένων.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ